Buđ u privremenom domu i kako je ukloniti

Mikroskopska gljiva koja raste na gotovo svim građevinskim i završnim materijalima je buđ. U procesu rasta, gljiva uništava površine u kontaktu sa njom, oslobađa opasne otrove i alergene. Zbog toga je buđ u privremenom boravku neprihvatljiva.

Plijesan u ljetnikovcu i kako ga ukloniti

Spore gljive nalaze se u zemljištu i vodi, a prenose se kroz vazduh zajedno sa prašinom. Jednom u povoljnim uslovima, buđ brzo formira velike kolonije vidljive golim okom. Najbolji uslovi za razvoj micelijuma plesni stvaraju se u tamnim, vlažnim i neprovetrenim prostorima. Na primer, u uglovima, pored kanalizacionih i vodovodnih cevi, u prazninama između konstrukcijskih ili završnih ploča.

Odakle dolazi buđ?

Glavni uzroci rasta buđi u privremenom boravku su sledeći:

 • Nedostatak grejanja zimi.
  Privremeni objekti se često ne greju ili nedovoljno greju. Kao rezultat, zimi se na zidovima nakuplja led, koji se u proleće pretvara u vodu: građevinski materijali nabubre i dugo zadržavaju višak vlage. Prostorija postaje vlažna, a na zidovima se pojavljuje buđ.
 • Nedovoljna ventilacija.
  Prilikom izgradnje privremenih objekata, inžinjeri često žele da uštede novac i zaustave se samo na prirodnoj ventilaciji, ali nije u stanju da obezbedi dovoljnu razmenu vazduha. Vazduh u takvoj kući brzo postaje buđav, njegova vlažnost raste. Pojavljuje se kondenzacija, a zatim gljivica.

Koja je opasnost od buđi u privremenom smeštaju i kako je se rešiti?

Opasnost od buđi u privremenom smeštaju

Buđ je opasna iz dva razloga: prvo, menja strukturne karakteristike građevinskih i završnih materijala, smanjujući radni vek privremene zgrade, i drugo, izaziva niz smrtonosnih bolesti ljudi. Ako se buđ pojavila u privremenom boravku, ona:

 • krši sanitarne i higijenske standarde: više nije moguće živeti u takvoj kući;
 • povećava rizik od kolapsa: buđ uništava potporne konstrukcije, ubrzava njihovu koroziju, kuća se postepeno taloži;
 • čini neupotrebljivim sve predmete za domaćinstvo: nameštaj, aparate, tkane predmete i tako dalje;
 • stvara rizik po zdravlje i život.

Spore plesni su opasan alergen. Kada se udiše, osoba razvija hronični traheitis, bronhitis, curenje iz nosa i astmu, a funkcija pluća je poremećena. Još veću opasnost predstavljaju mikotoksini koje oslobađa buđ – otrovi koji utiču na cirkulatorni, nervni i probavni sistem. Kada uđu u telo, izazivaju teška trovanja i smrtonosne bolesti.
Stoga, ako se u privremenoj kolibi nađe buđ, mora se odmah uništiti.

Kako se osloboditi buđi u kolibi?

Kako se riješiti plijesni u šupi

Uklanjanje plesni je teško. Nije dovoljno samo sastrugati kalup – njegov micelijum prodire u građevinske i završne materijale, pa je potrebna hemijska obrada. Još je teže osloboditi se spora – mikroskopski zigoti se naseljavaju na svim površinama u kući, sav nameštaj i stvari treba obraditi.

Mnogo je lakše nego ukloniti buđ u privremenoj zgradi, sprečiti njenu pojavu. Da biste to uradili, morate održavati zdravu mikroklimu u prostoriji: normalizovati vlažnost vazduha, blagovremeno ukloniti ugljen-dioksid i minimizirati rizike od kondenzacije. Sistemi prisilne ventilacije i sušači vazduha se nose sa ovim zadacima.
Ali vlasnici privremenih kuća često nisu zainteresovani da ih kupe i instaliraju iz više razloga: prvo, potrebno ih je priključiti na električnu mrežu. Nije svaki privremeni stan elektrifikovan i ako kabl za napajanje i priključen, onda dodatno opterećenje nije dobrodošlo: povećava se rizik od kratkog spoja. Drugo, električna oprema troši veliku količinu električne energije – jedan od najskupljih energetskih resursa. Održavanje privremenih stanova postaje neisplativo.
Uređaji na solarni pogon postaju atraktivna alternativa električnoj opremi.

Zaštita privremenog boravka od buđi – stvarno će je spasiti!

Solarni uređaji zagrevaju vazduh i potiskuju ga u prostoriju, zbog čega:
u prostorijama se postavlja pozitivna temperatura;

 • prostorije su zaštićene od smrzavanja zimi;
 • višak vlage se uklanja iz vazduha;
 • minimizira rizik od kondenzacije;
 • uspostavlja se zdrava mikroklima.

Svi uzroci rasta buđi su eliminisani – ovo je pouzdana zaštita za privremeni boravak.

Istovremeno, oprema na solarni pogon je autonomna, ne zahteva priključak na električnu mrežu i pogodna je za ugradnju na neelektrificirane objekte. Lako se instalira, nisu potrebna nikakva odobrenja ili dozvole pre instalacije. Ali glavna stvar je da ne troši struju i radi besplatno, što ga čini atraktivnim rešenjem u očima vlasnika privremene kolibe.
Nema više buđi u privremenom boravku!

Zaštitite аsvoju kuću za odmor od buđi

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav