Buđ u odgajivačnici životinja

Buđ u odgajivačnici životinja

Buđ se naziva 8 porodica jednoćelijskih gljiva koje se aktivno razvijaju u vlažnom okruženju. Buđ inficira gotovo sve materijale i površine i dovodi do njihovog uništenja. Ako u prirodi gljiva obavlja niz korisnih funkcija, onda je buđ u rasadniku pretnja zdravlju njegovih stanovnika i zaposlenih.

Gljiva se razvija iz mikroskopskih spora prisutnih u vazduhu, zemljištu i na površini predmeta za domaćinstvo. Čim spore uđu u povoljno okruženje – vlažno, toplo, sa ograničenim protokom vazduha – klijaju. Odakle dolazi buđ u odgajivačnici životinja? Spore gljivica se donose na đonove cipela, prolaze kroz ventilacioni sistem sa ulice, same životinje ih nose na šapama i vuni nakon hodanja. Redovno čišćenje i dezinfekcija ne eliminiše u potpunosti spore plesni, pa je važno da se u odgajivačnici održavaju uslovi nepovoljni za njihov razvoj.

Zašto je buđ opasna u odgajivačnici životinja?

Buđ krši sanitarne uslove života. Mnoge vrste gljiva su otrovne – oslobađaju mikotoksine u vazduh koji remete metaboličke procese u ćelijama kičmenjaka. Počinju problemi sa disanjem, razvija se plućni edem, nervni sistem otkazuje. U slučaju teškog trovanja, smrt je moguća.

Druga pretnja su sami sporovi. Oni su ozbiljan alergen: kada se udahnu, i ljudi i životinje razvijaju hronični rinitis, bronhitis i astmu. Ukoliko spore određenih vrsta buđi uđu u oslabljeno telo (starije lice ili životinju nakon povrede), postoji opasnost od oštećenja unutrašnjih organa . Dijagnostikovanje i lečenje bolesti izazvanih toksičnom buđom je izuzetno teško. Nema vremena da se sazna odakle je buđ došla u odgajivačnici životinja, bolesni stanovnici su izolovani, a sama prostorija se tretira od gljivica.

Buđ je opasna ne samo za životinje, već i za zaposlene u odgajivačnicama. Takođe uništava građevinske i završne materijale, skraćuje životni vek prostorija i čini ih neprikladnim za držanje ptica i životinja.

Kako se otarasiti buđi u odgajivačnici kućnih ljubimaca?

Kako se otarasiti buđi u odgajivačnici kućnih ljubimaca?

Sive, crne ili žute mrlje na zidovima, plafonu, pored kanalizacionih ili vodovodnih cevi, miris pečuraka i trulež u vazduhu su znaci buđi. Kolonija se eliminiše korišćenjem prvo mehaničkih sredstava za čišćenje (strugači, abrazivni deterdženti), zatim dezinfekcionih sredstava dizajniranih posebno za gljivice. Ali čak i tako, neće biti moguće potpuno se otarasiti plesni: u procesu svog rasta proizvodi spore koje se rasipaju i pokrivaju sve površine rasadnika. Potrebna je potpuna obrada.

Mnoga sredstva za dezinfekciju su opasna ne samo za gljivice, već i za životinje, što otežava postupak čišćenja – potrebno je da izaberete proizvod koji nije toksičan za stanovnike rasadnika, ali istovremeno efikasan. Druga opcija je prebacivanje kućnih ljubimaca u drugu prostoriju za vreme trajanja dezinfekcije, što nije uvek moguće. Zbog toga je mnogo lakše sprečiti pojavu buđi nego kasnije odlučiti kako da se otarasimo buđi u odgajivačnici životinja.

Odgajivačnica je idealno mesto za razvoj buđi. U procesu disanja, životinje proizvode toplotu i vlagu, koja natapa posteljinu i taloži se na zidovima. Ostaci hrane služe kao leglo za gljivice i one brzo rastu. Ovo možete sprečiti ako:

  • redovno čistiti;
  • kontrolisati nivo vlažnosti vazduha;
  • sprečiti nakupljanje kondenzata;
  • Uklonite područja ustajalog vazduha.

To jest, treba vam visokokvalitetna ventilacija. Stalni dotok svežeg vazduha reguliše vlažnost u prostoriji i stvara zdravu mikroklimu koja je povoljna za životinje, a ne za pečurke.

Poželjno je da se vazduh podvrgne preliminarnoj pripremi – zagreva se i osuši. Oprema na solarni pogon se nosi sa ovim zadatkom. Uzima spoljni vazduh, zagreva ga za 10-40ºS (u zavisnosti od doba godine) zahvaljujući sunčevoj energiji, a zatim ga pumpa u prostorije. Topli vazduh eliminiše kondenzaciju, uklanja ustajale vazdušne mase i sprečava rast buđi.

Prednosti izbora opreme na solarni pogon

Prednosti izbora opreme na solarni pogon

Razmišljajući o tome kako da se otarase plesni u odgajivačnici kućnih ljubimaca, mnogi vlasnici radije instaliraju oprema na solarni pogon.

Ventilacija stvorena uz pomoć solarnih uređaja efikasno se nosi sa zadacima koji su joj dodeljeni:

  • obezbeđuje priliv svežeg vazduha;
  • podiže svoju temperaturu (u zimskoj sezoni) i uklanja višak vlage;
  • stvara ravnomerno cirkulišući protok vazduha – nema stagnirajućih zona;
  • brzo uklanja proizvode disanja iz sobe.

Ali u isto vreme, ne zahteva priključenje na električnu mrežu, ne troši skupe energetske resurse za svoj rad, u stvari, radi besplatno, zahtevajući minimalna ulaganja samo u fazi kupovine opreme.

Instalacija uređaja je jednostavna, nije potrebno naručiti projektnu dokumentaciju, dovoljno je odabrati opremu prema snazi, na osnovu površine prostora. Stvorena ventilacija će biti ekološki prihvatljiva i sigurna za životnu sredinu. I neće više biti buđi u odgajivačnici životinja.

Oslobodite se buđi u rasadniku

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav