Buđ u podrumu

Podrum je jedna od najvlažnijih i najmračnijih prostorija u kući. Bliska lokaciji podzemnih voda, nedovoljna ventilacija i grejanje dovode do činjenice da se vlaga iz vazduha kondenzuje na zidovima i podovima, impregnira građevinske i završne materijale. Vazduh stagnira i u podrumu se pojavljuje buđ.

Buđ je jednoćelijska gljiva koja se razvija iz spora i može da živi na bilo kojoj površini. Vlažne, tamne prostorije bez razmene vazduha idealne su za rast buđi. Pojavljuje se na zidovima i podu, pokriva komunalije i visi sa plafona, brzo uništavajući strukturne materijale i dovodeći prostoriju u loše stanje. Miris buđi u podrumu se pojavljuje kada je kolonija gljivice već porasla i potrebno je preduzeti mere za njeno uklanjanje.

Mnogi ljudi doživljavaju buđ u podrumu. Spore plesni su prisutne u zemljištu, vazduhu, vodi, teško je izbeći kontakt sa njima. Zbog toga je važno ne stvarati uslove pogodne za razvoj gljivice.

Buđ u podrumu

Buđ u podrumu: šteta

Buđ u podrumu kuće ugrožava stanje doma i zdravlje njegovih stanovnika. U procesu rasta, micelijum uništava materijale u kontaktu sa njim: drvo, papir, kamen, korodira neke vrste plastike. Vek trajanja prostorija je drastično smanjen. Spore plesni dolaze na stvari i proizvode koji se čuvaju u podrumu, što ugrožava njihovo stanje: počinju da se pogoršavaju i propadaju.

Ali još opasnija je pojava buđi u podrumu kuće za ljude i životinje. Skoro sve vrste gljivica su opasne za ljude. Neki od njih proizvode opasne mikrotoksine: otrove koji parališu nervni sistem, uništavaju mišićna vlakna, a u visokim koncentracijama izazivaju plućni edem i smrt. Crna buđ u podrumu je sposobna za ovo.

Druge vrste gljivica su alergeni. Njihove spore izazivaju hronični rinitis, otitis, bronhitis. Ako dete, starija osoba ili osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom dođu u kontakt sa belom plesni u podrumu, uvek postoji opasnost od oštećenja unutrašnjih organa od plesni: gljivica raste na sluzokoži tela. Stoga, kada se pronađe kolonija, važno je uništiti buđ u podrumu i sprečiti njeno ponovno pojavljivanje.

Prevencija i uklanjanje buđi

Nije lako ukloniti buđ u podrumu: potrebno je mehanički uništiti sve pronađene kolonije (gljivične mrlje na zidovima i podu, ispod završne obrade i pored cevovoda), a zatim tretirati prostoriju posebnim dezinfekcionim sredstvima. Sve stvari koje se čuvaju u podrumu preporučuje se provetravanje i ostaviti neko vreme na suncu: to će ih spasiti od spora i mirisa buđi. U podrumu je potrebno eliminisati povećanu vlažnost i ustajali vazduh.

Pošto se buđ pojavljuje samo u mračnim i vlažnim prostorijama, preporučuje se lokalna ventilacija u podrumu, koja odvlažuje vazduh i sprečava kondenzaciju vlage. Oprema koja radi na solarnu energiju dobro se pokazala.

Prevencija i uklanjanje buđi

Princip rada uređaja na solarni pogon je isti kao i električni odvlaživač: zagreva vazduh, a zatim ga uz pomoć ventilatora uduvava u podrum. Zbog razlike u pritisku i temperaturi, vazdušne mase se aktivno kreću po celoj zapremini prostorije, istiskujući stagnirajuće gasove. Pošto je vazduh prethodno zagrejan, u njemu ne ostaje višak vlage, kondenzacija ne pada na zidove, a čak i ako je sama prostorija vlažna zbog blizine podzemnih voda, ona se osuši. U podrumu se stvaraju uslovi koji nisu pogodni za razvoj gljivica i ne pojavljuje se buđ.

Otklanjanje buđi pomoću solarne energije

Solarna oprema omogućava brzo uklanjanje bele i crne buđi u podrumu i sprečavanje njenog ponovnog pojavljivanja. Ali u isto vreme, njegova upotreba je praktičnija od izbora u korist uređaja koji rade na drugim vrstama energetskih nosača: električna energija ili dizel.

  • Solarni odvlaživači su autonomni: ne moraju biti priključeni na električnu mrežu, njihov rad ne zavisi od napona. Oni ne stvaraju opterećenje na elektroenergetskoj mreži i mogu se instalirati na neelektrificiranim objektima.
  • Oprema ne troši nezamenljive resurse. To jest, njegov rad ne zahteva stalne finansijske troškove – vlasnik solarnog kolektora samo jednom ulaže u jedinicu u trenutku kupovine.
  • Pravljenje ventilacije je jednostavno: ne morate uključiti inženjere i izraditi projektnu dokumentaciju. Oprema se bira po snazi, na osnovu površine podruma.

Uz sve njihove prednosti, glavna prednost solarnih uređaja je to što efikasno regulišu temperaturu i vlažnost vazduha. Eliminišite stagnirajuće gasove, stvarajući neprihvatljive uslove za gljivicu. Buđ se neće pojaviti u podrumu.

Oslobodite se buđi u podrumu

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav