Buđ u garaži

Buđ u garaži je mikroskopska gljivica koja se akumulira u tačkama u obliku plaka na vlažnoj ili truloj površini. Obično se javlja zbog stvaranja viška vlage. Loša razmena vazduha, nekvalitetna hidroizolacija takođe su uzroci buđi na zidovima, plafonu, podu ili u garažnoj jami.

Posledice: šta će biti ako ne uklonite buđ u garaži

Plijesan u garaži

Važno je ukloniti buđ iz garaže, ne samo zato što ovaj problem negativno utiče na estetiku i mikroklimu prostorije. Vlaga i prekomerna vlaga su razlozi za smanjenje veka trajanja garaže u celini. Otklanjanje opasnih gljivica takođe treba uraditi kako bi se automobil i alati zaštitili od korozije.
Crna buđ u garaži može izazvati bolest kod ljudi i životinja. Bela buđ je opasna jer se brzo širi po prostoriji. Glavne negativne posledice formiranja buđi:

 • štetna atmosfera, koja izaziva povećanu koncentraciju toksičnih supstanci u vazduhu (od ostataka goriva i ulja);
 • korozija automobila, alata, inventara i metalnih delova garaže;
 • uništavanje zgrada;
 • opasnost po zdravlje ljudi.

Sprečavanje i odlaganje buđi na mestima gde je automobil parkiran i skladišteni alat

Na osnovu preporuka, pravilna ventilacija konstrukcije treba da obezbedi dotok vazduha u zapremini većoj od 180 kubnih metara na sat.
Da biste organizovali ventilaciju koja sprečava pojavu problema ili pomaže u uklanjanju buđi u garaži, postoji nekoliko načina:

 • prirodna ventilacija (nije potrebna dodatna oprema, ali visoka efikasnost i usklađenost sa SNiP-om nisu zagarantovani);
 • prisilna mehanička ventilacija (efikasna, ali zahteva troškove električne energije i profesionalne instalacije);
 • kombinovana ventilacija (kombinovanjem dve gore navedene metode ostaju troškovi instalacije i rada);
 • solarna ventilacija (ugradnja vazdušnih solarnih kolektora na solarnu energiju; operativni troškovi su nula).

Kako jednom zauvek rešiti problem buđi u garaži?

U garaži je moguće ukloniti buđ i sprečiti njeno ponovno pojavljivanje. U Evropi, SAD, a sada i u Rusiji, za to se koriste solarni kolektori. Razlozi njegove popularnosti su jednostavni:

 • radi besplatno na solarnu energiju;
 • radi i tamo gde nema dalekovoda i drugih komunikacija;
 • efektivno u bilo koje doba godine.

To je oprema laka za upotrebu: montira se na krov ili zid garaže (dozvola nije potrebna), uključuje se kada je sunce udari. Vazduh koji ulazi u aparat kroz kanale se zagreva i zatim dovodi u prostoriju, odvodnjavajući garažu i štiteći je od razvoja kolonija buđi.

Solarnom kolektoru nije potrebno napajanje i apsolutno je bezbedan: neće izazvati kratki spoj, ne emituje štetne supstance tokom rada. Montaža ovakvog uređaja je u moći odrasle osobe, tako da nema potrebe da pozivate instalaterski tim.

Buđ se neće pojaviti u garaži ako je zaštićena solarnim kolektorom.

Oslobodite se buđi u garaži

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav