Buđ u bazenu

U skladu sa sanitarno-higijenskim standardima i dobrim radom inženjerskih komunikacija, u bazenu se ne pojavljuje buđ. Ako je gljivica počela da raste na zidovima bazena, oko odvodnih rupa, pogodila je cevovod, razlozi su sledeći:

 1. Nedovoljna ventilacija: akumulacija vlažnog toplog vazduha u prostoriji.
 2. Kršenje hidroizolacije i drenaže: voda se stalno zadržava u blizini odvoda.
 3. Zamrzavanje sobe u hladnoj sezoni.

Pošto ste shvatili odakle dolazi buđ u bazenu sobi, možete odabrati efikasne metode za borbu protiv gljivica.

Zašto je buđ opasna?

Zašto je plijesan opasna?

Ne treba tolerisati pojavu kolonija buđi. Ako kolonija raste u velikom javnom bazenu, glavna pretnja postaje kršenje sanitarnih i higijenskih standarda za održavanje objekta. Postoji rizik po zdravlje plivača, kontrolni organi mogu jednostavno da zatvore ceo sportski kompleks dok se problem ne otkloni.
U privatnom bazenu buđ nije ništa manje muka. Pored pretnje ljudskom blagostanju (gljiva proizvodi opasne toksine i alergene), ona:

 • Ubrzava koroziju metala: odvodi, cevi, lampe, potporne konstrukcije počinju da rđaju i propadaju.
 • Pokvari indikatore vode: postaje mutno, pojavljuje se neprijatan miris.
 • Uzrokuje truljenje drveta: ako je u dekoraciji korišćena drvena obloga, moraće se potpuno promeniti.

Pojava gljivica i buđi u bazenu značajno smanjuje životni vek objekta, dovodi do potrebe zamene komunalija i završnih obrada. To su ozbiljni finansijski i vremenski troškovi, koji se mogu izbeći ako se unapred predvide ventilacija i grejanje u skladu sa građevinskim propisima.

Kako se osloboditi kolonija buđi?

Da biste uklonili gljivicu u bazenu, morate:

 1. Mehanički eliminišite kolonije pomoću specijalnih strugača i četkica. Metalne i drvene površine se čiste što dublje kako bi se micelijum potpuno uništio.
 2. Tretirajte sve površine dezinfekcionim sredstvima.

Ali glavna stvar je eliminisati uzroke pojavljivanja kolonija buđi. Za to se koriste sledeće metode:

 • Povećanje kapaciteta postojeće ventilacije i grejanja bazena.
 • Ugradnja električnih odvlaživača (grejači ventilatora).
 • Upotreba solarnih kolektora.

Hajde da uporedimo karakteristike svih opcija.

Mapirani parametarCentralizovana ventilacija/grejanjeelektrična opremaSolarni kolektori
Pokriveno područjeCela zgradaDo 150m2 ili višeDo 150m2
Troškovi instalacijeVisokoNiskoNisko
Teškoća instalacijeVisok: potrebni su preliminarni proračuni, izrada projektne dokumentacije i predračuna, kompletna preoprema postojećeg sistemaSrednji: zavisi od konkretnog modelaNizak: nisu potrebne profesionalne veštine ili specijalizovani alati
Početni troškoviVisoka: zahteva uključivanje stručnjaka, proces traje dugoSrednji: određuje se prema karakteristikama modelaNizak: odmah nakon instalacije, uređaj je spreman za upotrebu
Troškovi u toku radaVisoko: struja, gasovita i čvrsta goriva se stalno trošeVisoko: struja, gasovita i čvrsta goriva se stalno trošeNula: uređaj radi na besplatnu solarnu energiju
Autonomija i mogućnost decentralizovane instalacijeSistem je potpuno zavisan od objekta, nemoguće je podesiti pojedinačne parametre samo za bazenMože se instalirati u posebnoj prostorijiRadi samo u bazenu, ne utiče na druge prostorije
Specifičnosti aplikacijeUglavnom se koristi samo u velikim sportskim kompleksima koji mogu pokriti visoke troškove instalacije i održavanjaPogodno za javne i privatne bazene.Pogodno za javne i privatne bazene.

Najjeftiniji način da zauvek zaštitite bazene od buđi

Kada se uporede karakteristike pojedinačnih metoda zaštite, jasno je da je najekonomičnija i pristupačnija opcija izbor opreme na solarnu energiju. Njegova dodatna prednost je u tome što rešava kompleks zadataka odjednom:

Obezbeđuje normalnu razmenu vazduha.

 • Održava propisane standarde temperature i vlažnosti u bazenu.
 • Štiti od smrzavanja tokom hladne sezone.
 • Stvara zdravu mikroklimu, koja nije pogodna za razvoj gljivica.

Buđ se neće pojaviti u bazenu, a njegovom vlasniku neće biti potrebni ozbiljni vremenski ili finansijski troškovi da zaštiti prostorije od kolonija.

Oslobodite se buđi

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav