Buđ u prodavnici povrća: kako eliminisati i zaštititi od nje
Mikroskopska gljiva koja izaziva trulež u biljkama je buđ. Buđ u prodavnici povrća je uobičajena pojava koja dovodi do odumiranja uskladištenih proizvoda i ozbiljnih finansijskih gubitaka. Kako zaštititi prodavnicu povrća od buđo, koje preventivne mere postoje i koji je razlog za pojavu gljivica?
Spore buđi su svuda prisutne: u zemljištu, vodi, prenose se kroz vazduh zajedno sa prašinom. Često su spore već prisutne na ubranim korenima i plodovima, ali nisu opasne sve dok gljiva nije izložena povoljnim uslovima rasta. Buđ raste posebno aktivno u toplim i vlažnim prostorijama sa ustajalim vazduhom. Na usevima se pojavljuje kondenzacija, aktivira spore, počinje rast micelijuma, koji postepeno uništava kožicu i kroz stomate i pore prodire u plod. Buđ menja biohemiju povrća: akumuliraju amonijak, opasne toksine. Buđ stvara “otvorena vrata” za bakterije: usev je pogođen raznim bolestima povrća u povrtarnici, što ubrzava odumiranje proizvoda.
Kolonija buđi raste eksponencijalno, pa je važno što pre osloboditi skladište povrća od buđi.
Koja je opasnost od buđi za skladištenje povrća?

Pojava plesni u prodavnici povrća je opasna za proizvode, za osobu i za sam prostor. Glavna šteta koju izaziva gljiva povezana je sa:
- Smrt useva.
Pokvareno povrće i voće se ne mogu koristiti, uništavaju se, što dovodi do ozbiljnih finansijskih gubitaka.
- Kršenje sanitarno-higijenskih uslova rada.
Buđ je opasna ne samo za korijenske usjeve, već i za ljude. Spore buđi izazivaju akutne alergije, hronične respiratorne bolesti. Mikotoksini dovode do poremećaja više nervne aktivnosti i često uzrokuju smrt u visokim koncentracijama. Ako osoba jede voće zaraženo truležom, razvija simptome teškog trovanja.
- Smanjenje životnog veka prodavnice povrća.
Buđ raste ne samo na povrću i voću: dobro se razvija na bilo kojoj površini, postepeno ih uništava. Kolonije buđi ubrzavaju propadanje drvenih konstrukcija i koroziju metala. Kao rezultat toga, narušava se čvrstoća potpornih konstrukcija, povećava se habanje temelja, postoji rizik od kolapsa prodavnice povrća.
Otkrivanje gljivice je prilično jednostavno: u prostoriji se pojavljuje karakterističan truli miris, što ukazuje na formiranje buđi. U ovom slučaju, preporučuje se da se buđ odmah uništi u prodavnici povrća.
Kako osloboditi prodavnicu povrća od buđi?

Uništavanje buđi je mukotrpan i dugotrajan zadatak. Prvo, morate sortirati sve uskladištene proizvode, odvojiti pogođene korenaste useve od zdravih. Potom , njima je potrebno dodatno čišćenje od gljivica – oni se operu, a zatim osuše.
Kolonije buđi koje se pojavljuju na podu, zidovima ili drugim površinama se prvo uklanjaju mehanički (pomoću strugača). A onda je cela prodavnica povrća podvrgnuta hemijskom tretmanu. Poslednji korak je otklanjanje uzroka koji su doveli do rasta gljivice – zaštita povrtarnice od buđi.
Pošto je glavni razlog za razvoj gljivica buđi visoka vlažnost vazduha u kombinaciji sa zonama njegove stagnacije, potrebno je normalizovati indikatore temperature i vlažnosti u prostoriji i uspostaviti stalnu razmenu vazduha. Odvlaživači se efikasno nose sa ovim zadacima.
Oni zagrevaju vazduh i potom ga teraju u povrtarnicu, usled čega se u njoj stvara i održava zdrava mikroklima. Ugljen-dioksid se blagovremeno uklanja, provetrava se cela prostorija, čak i ako se proizvodi skladište u rasutom stanju, a ne u kontejnerima ili drugim kontejnerima.
Ali odvlaživači imaju nekoliko nedostataka. Da biste oslobodili skladište povrća od buđi, potrebno je da povežete opremu na električnu mrežu, a što je uređaj moćniji, to će više trošiti električnu energiju. Ovo zahteva poseban dalekovod i znači povećanje troškova električne energije. Održavanje prodavnice povrća postaje skupo.
Da li postoje efikasni, ali ekonomični načini da se prodavnica povrća zaštiti od buđi? U Evropi i SAD koristi se oprema na solarni pogon.
Zaštita skladišta povrća od buđi
Uređaji na solarni pogon se aktivno koriste u evropskim zemljama i dobijaju popularnost u Rusiji. Oni su autonomni, ne zahtevaju priključak na električnu mrežu. Oni ne stvaraju rizike od kratkog spoja, njihova instalacija ne zahteva poseban kabl za napajanje, a u procesu rada ne troše skupe energetske resurse – potrebna je samo besplatna solarna energija.
Dodatna prednost je ekološka prihvatljivost: ne utiču na životnu sredinu, pomažući u očuvanju korisnih svojstava poljoprivrednih proizvoda.
Buđ se neće pojaviti u prodavnici povrća, a vlasniku neće biti potrebni ozbiljni troškovi.
Uklonite vlagu iz skladišta povrća