Organizacija ventilacije podruma: savremena rešenja

Podrum je posebna građevina koja se nalazi ispod nivoa zemlje i služi za skladištenje (hrana, alati, oprema i, u nekim slučajevima, granate i eksploziv). Može se predstaviti u obliku jame napravljene od zidne armature i zaklona odozgo, podruma stambene zgrade, zasebne zgrade (na primer, za odležavanje vina i drugih alkoholnih pića). Glavna razlika između podruma i podruma je dubina, može doseći 2 metra.

Kakva ventilacija treba da bude u podrumu: zahtevi

Organizacija ventilacije podruma: savremena rešenja

Za stvaranje mikroklime bilo kog podruma, prema standardima, moraju biti ispunjeni sledeći uslovi:

  • niska temperatura (2 do 4°C);
  • obnavljanje vazdušnih masa na način da se održavaju svežim i čistim;
  • zamračenje.

Temperaturni režim u podrumu je podložan fluktuacijama tokom cele godine sa promenom godišnjih doba i naglim promenama vremena. Odgovarajući na pitanje da li je potrebna ventilacija u podrumu, važno je shvatiti da se u njegovom odsustvu kondenzacija formira na zidovima i vlažnost se povećava. Osim toga, zimi, snabdevanje vazduhom postaje nedovoljno, što može dovesti do visokih temperatura i kvarenja hrane.

Nedovoljna toplotna izolacija podruma, koji se nalazi iznad nivoa smrzavanja tla, stvara opasnost od njegovog smrzavanja, au slučajevima sa podrumima stambenih zgrada, naprotiv, dovodi do povećanja temperature. Za obe opcije, uz otklanjanje uzroka, potrebno je organizovati ventilacioni sistem i punu cirkulaciju vazdušnih masa.

Prekomerna ventilacija u podrumu je takođe neprihvatljiva. Dovodi do sušenja i kvarenja povrća, a zimi izaziva smrzavanje prostorije.

Opcije za organizovanje ventilacionog sistema

Opcije za organizovanje ventilacionog sistema

Odluka o tome kako organizovati pravilnu ventilaciju u podrumu treba da se zasniva na karakteristikama njegovog uređaja. Od značaja su dostupnost električne energije, prisustvo kombinovanih prostorija i prisustvo radnog sistema grejanja u njima tokom hladnih sezona, radna površina, zapremina i svojstva objekata namenjenih za skladištenje.

Za ventilaciju podruma u ​​garaži ili na selu, gde zimi nema grejanja, potrebna je potpuna automatizacija procesa priliva svežeg vazduha i uklanjanja izduvnog vazduha. Na tržištu postoji mnogo skupih gotovih tehnoloških rešenja koja se mogu nositi sa ovim zadatkom, ali im je potrebno neprekidno napajanje.

Prirodna ventilacija

Bez ulaganja je moguća samo organizacija prirodne ventilacije u podrumu. Posebno dobro funkcioniše u hladnoj sezoni, kada temperaturna razlika pomaže u organizovanju kretanja vazdušnih struja. U prvoj fazi rada potrebno je tačno izračunati zapreminu vazduha i površinu podruma. Obično 1 kv. m potrebno je oko 26 kvadratnih metara. cm u poprečnom preseku kanala.

Cev za uklanjanje ustajalog vazduha postavlja se 1,5 m od poda duž ugla prostorije, njena gornja ivica treba da se nalazi 40-50 cm iznad zemlje. Kanal za dovod vazduha treba postaviti na drugu stranu pola metra od poda, ali je potrebno da se uzdiže 0,8-1 m iznad plafona.

Prirodna ventilacija

Da biste napravili sistem ventilacije u podrumu u kući, dovoljno je provući vazdušne kanale u podrum zgrade, ali ova opcija će biti prihvatljiva samo za male površine (do 5 kvadratnih metara). U svakom slučaju, barijere moraju biti postavljene i na otvore cevi, štiteći ih od ulaska životinja, prašine i ostataka.

Sa početkom hladnog vremena, proizvodi moraju biti izolovani, to se može uraditi krpom. Da biste izbegli nakupljanje kondenzata, trebalo bi da obložite cev mineralnom vunom ili unapred izaberite izolovanu verziju vazdušnog kanala za ugradnju.

Upotreba ventilacionog deflektora omogućava zaštitu izduvne ventilacije podruma od atmosferskih padavina koje ulaze u dimnjak i postizanje povećanja razmene vazduha.

Prisilna ventilacija

Leti je ventilacija podruma na prirodan način obično nedovoljna. U ovom slučaju preporučuje se upotreba prisilnih sistema koji poboljšavaju cirkulaciju vazduha. Najlakši način je ugradnja ventilatora na izduvnu cev u podrumu. Ispumpavanjem izduvnih vazdušnih masa, uređaj stvara razliku pritiska neophodnu za obnavljanje atmosfere prostorije.

Razmišljanje o tome kako urediti prinudnu ventilaciju u podrumu neophodno je i u slučaju kada se nivo vlažnosti nekontrolisano povećava i potrebna je hitna ventilacija. Da biste intenzivirali proces zamene izduvnog vazduha, možete instalirati ventilatore ne samo na izlazu, već i na ulazu.

Upotreba podesivih ventilatora vam omogućava da podesite određene parametre za uključivanje i isključivanje uređaja (na primer, jednom na sat u trajanju od 10 minuta). Inteligentna oprema u svom dizajnu ima posebne senzore koji samostalno određuju potrebu za funkcionisanjem. U suprotnom, potrebno je ručno kontrolisati opremu, stalno nadgledajući dovoljnost razmene vazduha u prostoriji.

Jednostavno rešenje pitanja kako pravilno provetravati podrum je kupovina gotovih klima uređaja i split sistema. To su, po pravilu, skupe jedinice, koje se retko koriste za potrebe privatnih pomoćnih parcela i malih podruma.

Rešenja za autonomnu ventilaciju podruma

Za organizaciju prinudne dovodno-izduvne ventilacije u podrumima, posebno onima u kojima se čuvaju značajne količine namirnica, potrebno je ugraditi savremene uređaje koji mogu da obezbede neophodne temperaturno-vlažne uslove. Svi oni zahtevaju znatne troškove za kupovinu, ugradnju i plaćanje električne energije.

Okretanje tehnologijama za korišćenje alternativnih vrsta energije, na primer, solarne, može mnogo da uštedi i učini sistem ventilacije podruma autonomnim i ne mora da bude povezan na mrežu napajanja. Kolektori ažuriraju vazdušne mase u podrumu u odgovarajućoj količini tokom cele godine u automatskom režimu prema podešavanjima koju odredi korisnik.

Pogledajte katalog opreme za ventilaciju

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav