Organizacija ventilacije u sauni

Glavni zadatak provetravanja kupatila je da obezbedi udobnu razmenu vazduha, dovoljnu količinu kiseonika i odvlaživanje prostorije bez promaje. U slučaju nepravilne organizacije ventilacije:

  1. Vek trajanja drvenih premaza, posebno podova i plafona, naglo je smanjen. Akumulirana vlaga se ne uklanja i uništava materijal.
  2. Postoji opasnost po zdravlje i život ljudi. Bez pravilnog sušenja kupatila, ugljen monoksid se ne uklanja, što može dovesti do smrti.
  3. Pojavljuju se neprijatni mirisi vlage, gljivične flore, pljesnivosti i propadanja drveta. Estetika sobe i udobnost nestaju.

Posebno je relevantno pitanje: “Kako ventilirati parno kupatilo?” za zimsku sezonu. Kondenzacija koja se stvara u blizini prozora se smrzava i može uzrokovati brže habanje. Da biste izbegli moguće probleme, potrebno je provetravanje nakon završetka svake procedure.

Sredstva za ventilaciju

Klasifikacija ventilacionih sredstava u termo kupatilu:

Prirodna ventilacija,

koji se sprovodi zbog razlike u vazduhu spolja i unutar kupatila. Neophodno je imati otvore za dovod vazduha pored peći i odvod na suprotnoj strani. Prednost metode je u tome što nema potrebe za kupovinom opreme. Nedostatak je niska brzina razmene vazduha, što doprinosi razvoju truleži, buđi i gljivica.

Klasifikacija ventilacionih sredstava u termo kupatilu

Mehanička ventilacija.

Tri glavne vrste:

  • izduv – prisilno uklanjanje vazduha i protok kroz ulaze; nije poželjno za kupanje zbog spore razmene vazduha;
  • snabdevanje – prirodno uklanjanje vazduha i prinudno snabdevanje svežeg;
  • dovod i odvod – dovod i izlaz vazduha prinudnim metodom.

Prednosti mehaničke ventilacije: nezavisnost od vremenskih prilika i spoljašnje temperature; sprečavanje vlage i viška vlage. Jedina mana – uređenje mehanike zahteva stalna finansijska ulaganja.

Kombinovana ventilacija – kombinacija prirodne ventilacije i upotrebe ventilatora.

Najekonomičnija opcija

Kao jedan od vidova prinudne ventilacije, solarni kolektori postaju popularni. Za ventilaciju kupatila, upotreba solarne energije je jedna od najprofitabilnijih opcija. Zašto? Uređaji za rad koriste samo sunčevu energiju.

Govoreći o uštedi električne energije, trošak jednokratne kupovine opreme se isplati u roku od 5 godina. Proizvođači u Rusiji proizvode kompletne modele sa sistemima za montažu na krov ili na zid.

Autonomni ventilacioni sistemi

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav