Planiranje i organizacija pravilne ventilacije hangara

Za vlasnike prostorija tipa hangar, ventilacija hangara je neophodna, jer od pravilno organizovane ventilacije zavisi kvalitet vazduha koji osoblje udiše, kao i uslovi skladištenja stvari ili proizvoda.

Hangari, kao sistem za organizovanje radnog i skladišnog prostora, dobijaju sve veću popularnost, jer spadaju u kategoriju montažnih konstrukcija, jednostavni su i ekonomični za održavanje, a takođe vam omogućavaju da varirate unutrašnji raspored u zavisnosti od potreba vlasnika.

Pošto svrha hangara može biti raznolika, ventilacioni sistemi su dizajnirani u skladu sa tim, u zavisnosti od dizajnerskih karakteristika prostorije, kao i od nijansi organizovanja toka rada u njemu.

Karakteristike razmene vazduha u prostorijama hangarskog tipa

Planiranje i organizacija pravilne ventilacije hangara

Nije tajna da smo prinuđeni da živimo i radimo u klimi sa velikom razlikom u zimskim i letnjim temperaturama; pored temperature menjaju se i vlažnost, kvalitet vazduha i drugi mikroklimatski pokazatelji. Postoje i određeni sanitarni standardi, čije je poštovanje propisano zakonodavstvom Ruske Federacije. Zbog toga je izuzetno važno pravovremeno i kvalitetno uspostaviti sistem razmene vazduha, jer je na kraju komfor u zatvorenom prostoru jedan od odlučujućih faktora u kvalitetu rada i pruženih usluga.
Kako provetriti hangar?
Kao što je gore pomenuto, sistem ventilacije hangara zavisi od funkcionalnih i dizajnerskih karakteristika zgrade. Postoji nekoliko važnih parametara na osnovu kojih se formira konačni projekat.

  • Tip konstrukcije. Najpopularniji su okvir, lučni i šator, ali, naravno, sve zavisi od tehničkih zahteva.
  • Drugi ključni uslov za pravilno organizovanu ventilaciju je funkcionalna namena prostorije. Postoji ogromna razlika između dizajna ventilacije, na primer, za skladište i za kancelarijski prostor. Ili možda u hangaru postoji radionica za popravku opreme? Ili proizvodna radnja, stočna farma?
  • Zatim morate uzeti u obzir karakteristike klime u kojoj se struktura nalazi. Postoji ogromna razlika u organizaciji ventilacije prostorija, na primer, u Krasnodaru i Petropavlovsk-Kamčatskom. Ovo je i temperaturna pozadina, i vlažnost, i karakteristike trajanja dnevnog svetla i mnogi drugi faktori.
  • Detalji struktura unutar prostorija i karakteristike organizacije toka posla u njemu.

Na osnovu gore navedenih zahteva razlikuju se sledeći ventilacioni sistemi:

Planiranje i organizacija pravilne ventilacije hangara
  1. Dovod i odvod sa filterima za mehaničku stimulaciju i čišćenje. Najkarakterističniji je za veći broj proizvodnih radnji i javnih ugostiteljskih objekata. Glavni posao obavljaju ventilatori i sistemi za prečišćavanje vazduha od zagađivača.
  2. Dovod i odvod sa automatskom kontrolom mikroklime u prostoriji. Kao što naziv govori, pomaže da se istovremeno unese svež vazduh u prostoriju i ukloni izduvni vazduh. Kontrola klime vam omogućava da podesite smer protoka vazduha, vlažnost i temperaturu. Ovakvi sistemi su najpopularniji u raznim vrstama skladišta, gde je potrebno precizno podesiti optimalne klimatske parametre.
  3. Prinudno povlačenje. Koristi se u prostorijama sa aktivnim zagađenjem vazduha. Istovremeno, protok vazduha je često organizovan na prirodan način, odnosno to su prostorije u kojima je potrebno brzo i efikasno „obnoviti“ vazduh, na primer, stočne farme i farme.
  4. Sistemi za kontrolu klime. Oni vam omogućavaju da pratite i postavite mnoge indikatore, od temperature i vlažnosti do raznih složenih filtera koji imaju za cilj rešavanje određenih problema. Takav sistem je posebno popularan u inkubatorima i živinarskim farmama.

Naravno, postoji koncept prirodne ventilacije, kada je dovoljno otvoriti prozore (ako ih ima) i vrata, promaja sama radi sav posao. Međutim, s obzirom na posebnosti klime Ruske Federacije, takav sistem nije samo neefikasan, već u nekim slučajevima i opasan. Ne možete prirodno provetravati šupu u kojoj se čuvaju žitarice ili krompir, a da ne pokvarite usev. A u prostorijama sa velikom gomilom ljudi, prirodna ventilacija nije u stanju da zadovolji potrebu za čistim vazduhom.

Pravilna i jeftina ventilacija hangara

Kada je problem sa sistemom rešen, potrebno je odrediti načine koji su korisni za vas da organizujete proces ventilacije.
Danas postoji mnogo ponuda na tržištu; Istovremeno, tehnologije se stalno razvijaju, pojavljuju se inovativni razvoji. Oni vam omogućavaju da efikasno i bezbedno izgradite svoje poslovanje, značajno uštedite na osnovnim troškovima.

Dakle, standardni sistemi za razmenu gasa se napajaju električnom energijom, što podrazumeva pozamašan račun za struju. Postoje razne opcije i trikovi, kako možete malo smanjiti ukupan iznos, ali sada je moguće skoro u potpunosti izbeći ovu stavku troška – kolektore na solarnu energiju.

Solarni kolektor je kompaktan i lak za rukovanje. Ne zahteva posebna znanja, veštine i sposobnosti prilikom rukovanja. Takođe je lako instalirati i održavati. Što je najvažnije, otporan je na vatru. Ovo eliminiše složenost interakcije sa vatrogasnom inspekcijom.

Još jedan plus je ekološka prihvatljivost korišćenja solarnog kolektora, jer ne stvara otpad i dodatne štetne emisije u životnu sredinu, a to je izuzetno važno za našu planetu sada, kada ekološki pokreti dobijaju sve veću popularnost, a svest ljudi je promena ka izboru ekološki prihvatljivih proizvoda i rad u fabrikama u skladu sa ekološkim zahtevima.

Pogledajte katalog solarnih kolektora za hangare

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav