Problem vlage u prodavnici povrća i njegovo jeftino rešenje

Uslovi stvoreni u povrtarskoj radnji određuju očuvanost poljoprivrednih proizvoda, njihovu nutritivnu vrednost i ukusne karakteristike. Ako su indikatori prekršeni, postoji rizik od razvoja buđi i truleži, oštećenja korenskih useva, delimičnog ili potpunog gubitka useva. Vlažnost u prodavnici povrća je jedan od najtežih standarda za regulisanje. Za njegovo održavanje neophodan je dobro funkcionišući sistem ventilacije, koji bi istovremeno eliminisao sve rizike povezane sa pojavom vlage i sprečio prekomernu suvoću vazduha.

Kolika bi trebalo da bude vlažnost?

Kolika bi trebalo da bude vlažnost?

Prema GOST-u, vlažnost u prodavnici povrća ne bi trebalo da padne ispod 75-80%, a za krompir i šargarepu – ispod 85%. U suprotnom, proizvodi će početi da gube sokove, postati mlohavi i “gumasti” po ukusu, neprikladni za prodaju ili preradu. U procesu disanja, korenasti usevi prirodno regulišu vlažnost u prostoriji, oslobađajući ugljen-dioksid i vodu. Ali to dovodi do stvaranja kondenzata, koji pada i na zidove i pod prodavnice povrća i na same korenaste useve.
Kapljice vode padaju na remene i el. instalaciju, vodena para se taloži na rešetkama i kontejnerima. Kao rezultat:

  • Na nosećim konstrukcijama se pojavljuje rđa: prodavnica povrća počinje da pada, gubi svoje operativne karakteristike.
  • Kolonije buđi se razvijaju, utičući na proizvode, drvene konstrukcije, sanduke i kutije – sve ovo postaje neprikladno za dalju upotrebu.
  • Postoji opasnost od kratkog spoja.

Vlasnik povrtara snosi gubitke: rod propada i umire, prostoriji su potrebne ozbiljne popravke i dezinfekcije, a ima i pritužbi vatrogasaca.
Kako to izbeći?

Uklanjanje vlage u prodavnici povrća

Obično, kada se pojavi vlaga, problem se rešava ugradnjom autonomnih odvlaživača. Ali u slučaju prodavnice povrća, ova metoda je neprihvatljiva: prostorija će postati suviše suva, a poljoprivredni proizvodi će početi da gube vrednost. Stoga je potrebno eliminisati samo efekte visoke vlažnosti: kondenzaciju.

Ovaj zadatak se efikasno rešava mehaničkom ventilacijom. Održava stalno kretanje vazdušnih masa, a kapljice vode koje padaju na zidove trenutno isparavaju bez vremena da izazovu bilo kakvu štetu prostoriji ili uskladištenim proizvodima. Ali čak i ovde postoje neke posebnosti: oprema za održavanje svog rada troši veliku količinu električne energije, a troškovi uklanjanja vlage i održavanja prodavnice povrća dramatično se povećavaju.

Ovo se može izbeći postavljanjem ventilacionog sistema koji radi na alternativni izvor – na primer, solarna energija. Autonomni uređaji ne zahtevaju priključak na električnu mrežu, ne troše električnu energiju, ne stvaraju opasnost od požara. Još jedna značajna prednost solarne opreme nad električnom opremom: njena ugradnja ne zahteva odobrenje ili izradu projektne dokumentacije.

Izbor optimalnog rešenja

Da bi se održala potrebna mikroklima, preporučuje se organizovanje mehaničke ventilacije. A da biste smanjili troškove njegove instalacije i održavanja – izaberite uređaje na solarni pogon. Kao rezultat, održava se potrebna vlažnost u povrtarnici, a problem kondenzacije će biti rešen.

Uklonite vlagu u prodavnici povrća

Izaberite solarni kolektor

KATALOG
Podijeli svoju ljubav