Ventilacija u gradskoj kući

Gradska kuća je niska stambena zgrada sa nekoliko stanova na više nivoa. Da li je ventilacija neophodna u gradskoj kući? U stambenoj zgradi šporeti, pegle, rerne i drugi kućni aparati emituju toplotu i isušuju vazduh, a postoji potreba za ventilacijom. Formiranje vlage, mirisa, prašine i ugljen-dioksida smanjuju kvalitet života. Pošto je povoljna mikroklima važna za dobrobit ljudi i za sigurnost same zgrade, ventilacija gradske kuće mora biti sprovedena.

Pravilna ventilacija u gradskoj kući: norme

Ventilacija u gradskoj kući

Da bi se utvrdilo da li je ventilacija gradske kuće kvalitetna, potrebno je odgovoriti na pitanje da li indikatori ispunjavaju standarde:

  • temperatura vazduha u prostoriji udobna za osobu je 20-25 ° C;
  • relativna vlažnost 45–60%.

Preniska ili visoka temperatura vazduha pogoršava zdravstveno stanje, izaziva neugodnost. A visoka vlažnost dovodi do pojave buđi, kondenzacije, gljivica, zbog čega se struktura ruši. Ako je ventilacija u gradskoj kući ispravna, onda zgrada traje dugo i u njoj se lako diše.

Ventilacioni sistemi u gradskim kućama

Prirodna ventilacija ne zahteva ugradnju opreme. Za cirkulaciju vazduha otvorite i zatvorite prozore, vrata, ventilacione otvore.
Nedostaci prirodne ventilacije:

  • kada otvarate prozor, provetrite jednu prostoriju, standardi ventilacije gradskih kuća propisuju da se provetrava svaka soba u kući;
  • ako otvorite sve prozore, kuća će se za kratko vreme ohladiti, ali u vrućem vremenu vazduh će “stajati” i neće cirkulisati;
  • kada koristite režim mikro-ventilacije, nema dovoljno svežeg vazduha;
  • ručna kontrola ventilacije.

Sistem veštačke ventilacije gradske kuće podeljen je na:

  1. snabdevanje;
  2. auspuh;
  3. Dovod i izduv.

Kroz dovodne kanale, čist vazduh sa ulice ulazi u prostoriju. Izduvni vazduh se uklanja kroz izduvne kanale. Prinudna ventilacija je kvalitetna, ali neophodni ventilatori, filteri, kontrolni uređaji zahtevaju profesionalnu ugradnju i troškove za njihov rad (plaćanje računa za struju). Pored toga, pošto sistem zavisi od mreže, postoji rizik od kvara zbog mogućih skokova napona.

Ventilacioni sistemi u gradskoj kući zasnovani na solarnoj energiji: pristupačno rešenje

Ventilacija u gradskoj kući može se urediti na takav način da će operativni troškovi biti nula. Razvijeni su uređaji koji akumuliraju i pretvaraju slobodnu energiju sunca. Sličan metod se koristi u Evropi, SAD, Kanadi. U Rusiji je oprema takođe dostupna za kupovinu. Solarni kolektori se koriste širom Rusije, za ugradnju nisu potrebne dozvole i rade tokom cele godine.

Izaberite solarni kolektor

KATALOG
Podijeli svoju ljubav