Ventilacija u garaži

Garaža (od fr. nadstrešnica, sklonište) – prostorija za skladištenje vozila ili mesto za popravku i dopunu goriva automobila, motocikala i drugih vozila. Postoje ugrađene garaže – kada je garaža deo kuće; odvojene zgrade. Po spratnosti: jedno- ili dvospratnice. U izgradnji garaža koriste se blokovi šljake i pene, cigle, drvo, metal.

Ventilacija u garaži

Zašto vam je potrebna ventilacija u garaži

Ako garaža nije pravilno provetrena, stvoriće se kondenzacija. Formira povećanu vlažnost, što dovodi do korozije vozila, alata, razvoja rđe, uništavanja konstrukcije. Toksične supstance se akumuliraju u prostoriji, na primer, ugljen monoksid, oksidi azota, karcinogeni – njihova koncentracija u zatvorenoj garaži je opasna po zdravlje i život vlasnika.

Kako treba organizovati pravilnu ventilaciju garaže?

Prema građevinskim i sanitarnim normama i pravilima u garaži:

  • puna cirkulacija vazduha se održava brzinom od 10 puta dnevno;
  • priliv vazduha bez toksina – 180 kubnih metara na sat;
  • sobna temperatura – od + 5 stepeni Celzijusa.

Prirodna ventilacija

Prirodna ventilacija garaže ne zahteva dodatna ulaganja. Sve što je potrebno je ulaz i izlaz, zaštićen mrežom od insekata i glodara. Ali ovo je jedini plus sistema. Ima još mnogo nedostataka:

  • produktivnost sistema zavisi od temperature i pravca vetra;
  • nemoguće je povećati ili smanjiti intenzitet razmene vazduha;
  • prirodna ventilacija garaže ne može da se nosi sa visokom vlažnošću;
  • rešetke treba redovno čistiti.
Veštačka ventilacija

Veštačka ventilacija

Veštačka ventilacija garaže je alternativa prirodnoj ventilaciji za sve koji cene svoje zdravlje i svoju imovinu. Veštačka ventilacija garažnog prostora obezbeđena je dovodnim i izduvnim otvorima, koji su opremljeni ventilatorima. Takav sistem vam omogućava da kontrolišete intenzitet razmene vazduha, ne zavisi od temperature i brzo uklanja zagađeni vazduh.
Postoje i nedostaci prisilne ventilacije garaže. Glavni među njima je trošak. Po pravilu, ventilatori rade na struju, što znači da će se iznos na računima povećati.

Solarna energija za ventilaciju garaže

Kako pravilno provetriti garažu i u isto vreme se ne iznervirati pri plaćanju računa? Kombinujte uobičajeni sistem ventilacije sa mogućnošću korišćenja solarne energije za ventilaciju garaže.
Sunce je neiscrpan i besplatan resurs. U Evropi i SAD solarna energija se koristi za rešavanje problema grejanja i proizvodnje električne energije. Ventilacija garaže sa solarnom energijom ima sledeće prednosti:

  • štedi novac – solarni kolektori rade autonomno;
  • dostupan čak i tamo gde nema napajanja;
  • radi bez obzira na spoljašnu temperaturu i godišnje doba.

Ventilacija u garaži se može realizovati vazdušnim solarnim kolektorom. Više o njegovim mogućnostima pročitajte u odeljku „Aplikacija“.

Izaberite solarni kolektor

KATALOG
Podijeli svoju ljubav