Ventilacija u kući za goste

Pansion je malo (obično porodično) preduzeće hotelskog tipa, gde su uslovi za život bliski kućnim. Ako govorimo o turističkom sektoru, onda pansion možemo smatrati mini-hotelom (do deset soba). Zahtevi za pansione prema zakonu su blaži nego za hotele. Međutim, pansion mora biti u skladu sa sanitarnim standardima. Na primer, svaka soba mora imati najmanje jedan prozor i ventilacioni sistem. Ventilacija u kući za goste igra važnu ulogu: čini boravak gostiju ugodnim.

Ventilacija u kući za goste

Ništa manje važno je pitanje uređenja povoljne mikroklime u kući za goste, ako se zgrada koristi ne za profit, već u lične svrhe (kao seoska kuća). Pošto je pansion stambeni prostor, ventilacija u pansionu mora biti pravilno organizovana kako bi se izbeglo:

  • pojava buđi i kondenzacije na zidovima zbog visoke vlažnosti (ovo dovodi do oštećenja imovine, posebno za kupatilo);
  • nedostatak kiseonika zbog nedovoljnog snabdevanja svežim vazduhom;
  • temperatura neudobna za uživanje (prihvatljiva sobna temperatura 20-25 ° C);
  • prekomerna prašina i izlaganje štetnim supstancama koje se oslobađaju u malim dozama tokom rada nameštaja, kućnih aparata.

Vrste ventilacije kuće za goste

Ventilacija pansiona može biti prirodna (obezbeđena silama gravitacije) ili veštačka (koriste se mehanički uređaji, ventilatori itd.).

Sistem veštačke ventilacije je podeljen na:

  • snabdevanje (obezbeđuje priliv svežeg vazduha);
  • izduvni (obezbeđuje uklanjanje izduvnog vazduha);
  • recirkulacija (dovod svežeg vazduha i uklanjanje izduvnih gasova).

Kretanje vazduha se dešava kroz mrežu vazdušnih kanala ili nezavisno: vazduh prodire kroz otvorena ili labavo zatvorena vrata i prozore, prirodne praznine.

Šta treba uzeti u obzir prilikom organizovanja ventilacije u gostinjskoj kući?

Šta treba uzeti u obzir prilikom organizovanja ventilacije u gostinjskoj kući?

Pojava buđi, kondenzacije, masne čađi (u kuhinji), zagušljivosti, suvog vazduha, prašine – sve ovo može staviti tačku na reputaciju ustanove. Oslanjanje samo na prirodnu ventilaciju je rizično.

Kada kreirate veštačku ventilaciju, zapamtite da ventilacija treba da bude u svakoj prostoriji. Istovremeno, opremanje svake prostorije ventilatorom, dovodnom i izduvnom cevi znači troškove energije, rizik od preopterećenja mreže, padova napona i kratkih spojeva.
Možete smanjiti troškove ventilacije u kući za goste ako koristite alternativne izvore energije (solar, vetar). Oni su javni i bezbedni. U Nemačkoj, Italiji, Francuskoj vlasnici mini-hotela i pansiona koristiti solarnu energiju za ventilaciju, sada vam je ova prilika dostupna.

Kupite solarni kolektor za kuću za goste

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav