Buđ u seoskoj kući: problem i njegovo rešenje

Buđ u seoskoj kući: problem i njegovo rešenje

Ostavljajući vikendicu da “zimi”, u proleće su otkrili da su zidovi, pod, uglovi prekriveni crnim mrljama, a u prostoriji se oseća neprijatan miris? Sve je ovo buđ, na selu je to klasična pojava, tipična i za stare drvene kuće i za novogradnje.

Šta je to i odakle dolazi buđ?

Buđ je kolonija gljivica. U drvenoj kući može biti nekoliko varijanti – kućna pečurka, crne, bele gljive. Razlikuju se po izgledu, najotrovnija od njih je crna gljiva. Zdrava osoba, koja se nalazi u prostoriji pogođenoj njom, nakon nekog vremena će osetiti pogoršanje blagostanja – vrtoglavicu i slabost. Ovo je rezultat aktivnosti toksina koje gljiva proizvodi.
Buđ u seoskoj kući se brzo razvija: spore gljivica prodiru u plafone prostorije, rastu, utičući na sve nove zone.

Odakle dolazi buđ?
Glavni razlog njegovog izgleda je vlaga. Takođe kao:

  • loša ventilacija;
  • nedostatak sunčeve svetlosti;
  • sirovi dnevnik;
  • građevinski materijali zaraženi gljivicama;
  • ulazak vlage u kuću (propuštanje krova, itd.);
  • pojava kondenzacije.

Ako se ne borite protiv gljivica, onda će nakon 2-3 godine zidovi početi da se ruše. A buđ na podu vikendice će prouzrokovati njeno urušavanje. Odmor u takvoj kući nije bezbedan, posebno za malu decu.

Oslobađanje vikendice od buđi i sprečavanje njenog formiranja

Kako zaštititi svoj dom od buđi? Preseliti se u kuću za stalni boravak, sprovesti sve komunikacije – toplotu, gas, struju? Koliko će novca biti potrebno za ovo, šta učiniti ako nema mogućnosti preseljenja?

Buđ u seoskoj kući: problem i njegovo rešenje

Jednostavno rešenje za zaštitu vikendice od buđi je uređenje ventilacije. Takođe košta: ugraditi ventilatore, postaviti vazdušne kanale. Zahteva održavanje: ventilatori ne rade bez struje, računi dolaze za to. Ispostavilo se da je uklanjanje buđi i zaštita vikendice od nje preskupo?

Jednostavno i jeftino rešenje za problem buđi i ventilacije je solarna ventilacija kod kuće.
Radi i zimi i leti. Ne zahteva struju. Ovaj metod prevencije protiv pojave gljivica u kući pogodan je za sve letnje stanovnike: i one koji dolaze na lokaciju zimi, i one koji im dolaze samo u sezoni setve.

Korišćenje solarne energije umesto električne – takva zamena se dugo koristi u inostranstvu, na primer, na farmama. Ruski letnji stanovnici takođe su svesni ove mogućnosti. Tehnologija korišćenja solarnog kolektora kao odvlaživača i ventilacionog sistema u prostorijama je odavno testirana.
Autonomija, budžet, bez kvarova – upotreba solarne ventilacije seoske kuće je isplativ način da se rešite takvog problema kao što je buđ u seoskoj kući.

Oslobodite se buđi u bašti

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav