Ventilacija vikendice: izbor ekonomičnog rešenja

Vikendicama i seoskim kućama potrebna je kvalitetna i redovna ventilacija, bez obzira na veličinu i stepen opremljenosti. Visoka vlažnost i ustajali vazduh stvaraju okruženje pogodno za razvoj patogena i plesni. Isti ovi faktori dovode do oštećenja imovine i prevremenog habanja konstrukcije, korozije metalnih delova i inventara.

Zahtevi za ventilaciju letnjih vikendica

Uređenja privatnih kuća u većini slučajeva ne dozvoljava im da se smatraju potpuno ekološki prihvatljivim, čak i ako se nalaze na području koje je povoljno u tom pogledu. Strani neprijatni mirisi, ustajali vazduh i nedostatak kiseonika su posledice:

 • upotreba plastičnih prozora i hermetički zatvorenih vrata;
 • zasićenost atmosfere kod kuće štetnim i toksičnim jedinjenjima koja emituju građevinski materijali i konstrukcije, boje, podne obloge, pa čak i posteljina;
 • nedostatak odliva izduvnih vazdušnih masa zbog kršenja snabdevanja svežim.

Prema građevinskim propisima, vazduh u dnevnim sobama mora biti potpuno obnovljen 1 put na sat. Za zajedničke prostore (kuhinje, kupatila) zahtevi su još ozbiljniji. Ni ventili za ventilaciju, pa čak ni otvori otvoreni u toploj sezoni, nisu u stanju da se nose sa zadatkom potpunog provetravanja vikendica.

Kako se vikendice ventiliraju?

Ventilacija vikendice: izbor ekonomičnog rešenja

Postoje dva glavna načina za stvaranje potrebnog nivoa razmene vazduha u prigradskom stanovanju.

 1. Prirodna razmena vazduha zavisi od vremenskih uslova i godišnjeg doba, prisustva, brzine i pravca vetra. Za kvalitetan rad promaje potrebna je značajna temperaturna razlika između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora i visinska razlika između otvora za usis vazduha i njegov izlaz u atmosferu od najmanje 3 m.
 2. Organizacija prisilne ventilacije zahteva upotrebu tehnoloških rešenja i uređaja koji obezbeđuju kretanje vazdušnih masa u prostoriji, bez obzira na spoljne uslove i visinu cevi.

Usisavanje izduvnog vazduha sa ventilatorima i kanalima

Najjednostavnija opcija za organizovanje prisilne ventilacije je upotreba ventilatora za izduvni kanal. Pomaže u uklanjanju izduvnog vazduha iz prostorija, podložan prirodnom prilivu svežih atmosferskih masa kroz praznine, pukotine, otvorene prozore i ventilacione otvore.

U kupatilima i kuhinjama, takvi uređaji se mogu koristiti povremeno, opremljeni senzorima pokreta ili povezani sa prekidačem za svetlo. U fazi izgradnje moguće je postaviti racionalniji mehanizam za ventilaciju vikendica, posebno nakon zime, ugradnjom jednog izduvnog ventilatora u pomoćnu prostoriju ili potkrovlje. Strukturno, za centralizaciju haube, koristi se centrifugalna šema, pogodna za obradu protoka vazduha iz nekoliko cevi.

Takvi sistemi dobro rade na provetravanju vikendica u proleće i leto, ali zimi hladni vazduh koji dolazi sa ulice postaje izvor promaje i može dovesti do hlađenja prostorija i značajnog gubitka toplote. Takođe nisu dizajnirani da se otarase prašine i mirisa.

Sistemi snabdevanja i izduvavanja

Da bi se obezbedila potpuna razmena vazduha u prostorijama i oslobodili se nedostataka povezanih sa upotrebom nesavršene izduvne ventilacije, poželjno je instalirati savremeni sistem dovodne i izduvne ventilacije. Oprema predstavljena na tržištu takođe vam omogućava da zagrejete dovedeni vazduh, ako je potrebno, i očistite ga od nečistoća i prašine.

Uklanjanje izduvnih vazdušnih masa vrši se na uobičajen način uz pomoć ventilatora. Jedinica za dovod vazduha se montira izvan kuće ili u potkrovlju, postavljanje cevi mora biti predviđeno u fazi projektovanja zgrade. Rad dovodne i izduvne opreme mora se odvijati sinhrono, inače će pritisak u prostorijama biti nestabilan.

Specijalizovana ventilaciona oprema zahteva izdvajanje znatnih sredstava za njenu kupovinu i ugradnju, kao i nesmetano priključenje na električnu mrežu. Smanjenje troškova zagrevanja ulaznog vazduha može se postići korišćenjem rotacionih izmenjivača toplote ili pločastih izmenjivača toplote sa poprečnim protokom. Generalno, takvi sistemi se najčešće ispostavljaju kao najskuplje opcije koje se koriste za ventilaciju vikendica i nisu pogodne za male kuće, svlačionice i prikolice.

Autonomna ventilacija vikendice uz pomoć solarne energije

Autonomna ventilacija vikendice uz pomoć solarne energije

Upotreba vazdušnih kolektora omogućava vam da rešite nekoliko pitanja vezanih za uređenje sistema prisilne ventilacije odjednom.

 1. Funkcionisanje ventilacionog sistema zasnovanog na solarnim panelima ne zavisi od stabilnog snabdevanja električnom energijom i ne preopterećuje mrežu.
 2. Prozračivanje vikendica se vrši automatski i ne zahteva stalno praćenje rada opreme.
 3. Vazdušni solarni kolektori su vatrootporni.
 4. Cena opreme je relativno niska, osim toga, potrošen novac se brzo isplati uštedom na računima za struju.
 5. Uređaj radi tokom cele godine, što vam omogućava da produžite životni vek zgrade i sprečite njeno rano habanje, kao i oštećenje imovine.
 6. Instalacija vazdušnih kolektora je jednostavna i ne zahteva registraciju dozvola u državnim nadzornim organima.

Vikendicama i seoskim kućama potrebna je kvalitetna i redovna ventilacija, bez obzira na veličinu i stepen opremljenosti. Visoka vlažnost i ustajali vazduh stvaraju okruženje pogodno za razvoj patogena i plesni. Isti ovi faktori dovode do oštećenja imovine i prevremenog habanja konstrukcije, korozije metalnih delova i inventara.

Pogledajte katalog opreme

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav