Ventilacija skladišta: zašto je potrebna, koje metode postoje i koja je najprofitabilnija?

Skladište je prostorija u kojoj se čuva imovina i planira se dalji rad sa njom. Pravilna ventilacija skladišta je neophodna da bi se obezbedila bezbednost proizvoda, robe i drugih materijalnih sredstava. Pored toga, stalna razmena vazduha obezbeđuje sanitarno-higijenske uslove rada koji su u skladu sa normama i pravilima zakona.
Glavni zadatak pravilne razmene vazduha je zaštita od viška vlage ili suvog vazduha. Prvi izaziva pojavu plesni i gljivica; drugi – čini proizvod neupotrebljivim, na primer, gumeni proizvodi, gube elastičnost i postaju krhki.

Kako pravilno provetriti skladište: analiza sredstava

Kako pravilno provetriti skladište: analiza sredstava

Metode ventilacije skladišta mogu se podeliti na:

  • po dogovoru: dovod, izduv;
  • po obimu: opšta razmena i lokalna;
  • po karakteristikama dizajna: kanalni i bezkanalni;
  • na način stvaranja padova pritiska: prirodni i prinudni.

Padovi pritiska su potrebni za kretanje vazduha u prostoriji. Prirodna ventilacija je najjednostavniji i najjeftiniji metod. Ali ima značajan nedostatak: efikasnost metode zavisi od temperature i brzine vetra. Takav sistem neće moći da održava stalnu razmenu vazduha, prečišćavajući vazduh i oslobađajući skladište od viška vlage.
Zbog toga mnogi vlasnici koriste prisilnu ventilaciju. Takvi sistemi se zasnivaju na radu ventilatora priključenih na mrežu. Razlikuju se po snazi – što je veća površina usluge, veća je snaga i potrošnja energije. Ova opcija ventilacije je pogodna za velike skladišne komplekse, ali kako ventilirati mala skladišta (na primer, do 50 m2), koja zbog troškova nisu pogodna za moćne ventilacione sisteme?

Smanjite troškove sa sistemima za ventilaciju van mreže

U Evropi, SAD, Japanu i Kini, već 90-ih godina, počeli su da napuštaju električnu ventilaciju u korist autonomnih sistema koji se napajaju energijom vetra ili sunca. Od 2014. godine solarni ventilacioni sistemi su dostupni u Rusiji.
Njihova posebnost je u tome što ne zahtevaju troškove, rade čak i tamo gde nema dalekovoda, apsolutno su bezbedni u pogledu opasnosti od požara ili eksplozije.
Vek trajanja takvih sistema je do 20 godina uz minimalno održavanje. Ventilacija sa solarnim kolektorima je pogodna za skladišta do 150 kvadratnih metara.

Katalog ventilacionih sistema

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav