Šta učiniti ako postoji buđ u kupatilu

U skladu sa sanitarnim i higijenskim standardima, buđ se ne pojavljuje u kupatilu. Ako se na zidovima, podu, cevima stvori crna ili siva gljivična prevlaka, može biti nekoliko razloga:

 1. Izgradnja konstrukcije od kontaminiranog drveta.
 2. Kršenje ventilacije.
 3. Problemi sa hidroizolacijom.
 4. Zamrzavanje potpornih konstrukcija kupatila u hladnoj sezoni.

Posebno je neprijatan izgled crne buđi: izaziva ubrzano truljenje drveta i brzo prodire duboko u vlakna. Gotovo je nemoguće očistiti, morate da promenite daske. Ako se to ne uradi, kalup će se „proširiti“ sa obloge na noseće konstrukcije, a zgrada će početi da se urušava pod sopstvenom težinom.
Bela buđ nije ništa manje opasna, ali šteti ne toliko kupatilu koliko čoveku, ispuštajući u vazduh toksične supstance i spore alergena, izazivajući akutna trovanja i hronične respiratorne bolesti.

Zašto je buđ u kupatilima opasna?

Gljivica ubrzava uništavanje bilo koje površine na kojoj se pojavila. Rast kolonije dovodi do sledećih problema:

 • Propadanje obloga i nosećih konstrukcija.
 • Smanjenje radnog veka kupatila.
 • Kršenje požarne sigurnosti u slučaju oštećenja plijesni na izolaciji žica, povećan rizik od kratkog spoja.
 • Uništavanje drenažnih i kanalizacionih cevi.
 • Razvoj patogene sredine koja je opasna po zdravlje ljudi.

Ako ne uklonite gljivicu iz kupatila na vreme, uskoro soba neće moći da se koristi za predviđenu svrhu i biće potrebna skupa rekonstrukcija.

Kako ukloniti buđ u kupatilu?

Da bi se kupka zaštitila od buđi, koristi se sledeća šema:

Šta učiniti ako postoji buđ u kupatilu
 1. Identifikacija i otklanjanje uzroka koji su doveli do razvoja gljivice.
 2. Ako je materija u zaraženom drvetu, zamenjuje se ili čisti i tretira antiseptikom. Ako je problem u kršenju uslova temperature i vlažnosti, preispituje se rad ventilacije. Bez saznanja zašto se gljivica pojavila u kupatilu i eliminisanja osnovnog uzroka, sve mere za uništavanje kolonije su privremene.
 3. Mehaničko čišćenje.
  Uz pomoć specijalnih strugača, buđi se uklanjaju sa svih površina. Drvo mora biti očišćeno što je dublje moguće, inače se propadanje neće zaustaviti.
 4. Hemijska obrada.
  Nakon uništavanja kolonija buđi, sve površine se prekrivaju dezinfekcionim sredstvima. Oni prodiru duboko u drvena vlakna i ne dozvoljavaju da ostaci micelijuma ponovo klijaju.

Da biste oslobodili kupatilo kolonija buđi, biće potrebno mnogo vremena, truda i finansijskih troškova. Zbog toga se preporučuje da se obezbedi kvalitetna ventilacija i sezonsko grejanje objekta još u fazi izgradnje, i na taj način eliminišu glavni uzroci pojave gljivica: stalna vlaga i smrzavanje nosača.

Kako jeftino zaštititi kupatilo od buđi?

Odabirom metode zaštite od gljivica plesni, vlasnik je zainteresovan za minimiziranje troškova. Rešenje mora biti efikasno, ali istovremeno bezbedno sa stanovišta zaštite od požara, ekološki prihvatljivo, pristupačno.

U većini evropskih zemalja, kupatila i saune koriste solarnu opremu: kolektore vazduha koji rade na principu grejača ventilatora. Montiraju se na zid ili krov i ne zahtevaju električni priključak. Ovo ubrzava instalaciju opreme, pojednostavljuje ceo proces, ne stvara dodatni opterećenje na kablu za napajanje i ne stvara rizik od kratkih spojeva i požara.

Uređaj radi autonomno bez ljudske kontrole, ubacujući svež topli vazduh u kupatilu. Ako je potrebno (na primer, tokom korišćenja kupatila), kolektor se prinudno isključuje. Za cirkulaciju vazduha i njegovo predgrevanje koristi se samo solarna energija, ne troši se plaćeni nosilac energije.

Uz pomoć solarnog kolektora rešavaju se sledeći problemi:

 1. Normalni uslovi temperature i vlažnosti se vraćaju.
 2. Eliminiše prekomernu vlagu.
 3. Pozitivna temperatura se održava tokom hladne sezone (zaštita od smrzavanja).
 4. Kao rezultat, stvaraju se uslovi koji sprečavaju razvoj gljivica, a kupatilo je pouzdano zaštićeno od buđi.

Upotreba solarnih kolektora obezbeđuje minimalne troškove (uređaj radi besplatno) i omogućava vlasniku da zauvek zaboravi šta je buđ u kupatilu.

Oslobodite se buđi u kupatilu

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav