Odakle buđ u vikendici, kako je eliminisati i sprečiti da se ponovo pojavi

Mikroskopska gljiva može doneti mnoge probleme: buđ u vikendici raste u svakoj prostoriji i na različitim vrstama površina. Glavni razlozi za njegovu pojavu:

 • nedovoljna ventilacija;
 • akumulacija vode (kapi kondenzata).

Gljivica se može naći svuda, ali najčešće se pojavljuje u kupatilima, iza vodovodnih i kanalizacionih cevi, u potkrovlju i podrumu, u kuhinji i u pomoćnim prostorijama. Nalazi se u kotlarnici i perionici, utiče na zatvorene plastenike i bazene, saune i hamame.

Oštećenja buđom

Odakle buđ u vikendici, kako je eliminisati i sprečiti da se ponovo pojavi

Opasnost od gljivice leži u njenom brzom razvoju: kolonije rastu, “šire se” na susedne predmete i prodiru iz sobe u sobu. Ako započne formiranje, uskoro će buđi biti svuda: na zidovima, podu, plafonu, nameštaju.
Sasvim je jednostavno otkriti: na površinama se pojavljuju neuredne prljave mrlje žute, sive boje, crne „pahuljaste“ mrlje. Izgleda veoma neprijatno, ali glavna opasnost leži u toksičnosti gljivice. Njene spore izazivaju alergije, hronično zapaljenje respiratornog trakta, akutno trovanje. Ako pronađete neke vrste buđi, morate pribegavati pomoći specijalista – dezinfikatora. Oni čiste buđ dalje od vikendice drastičnim hemijskim metodama.
Gljivica je opasna i za samu zgradu: brzo uništava površine u kontaktu sa njom. Drvo trune, tkanine (zavese, posteljina, odeća) i tapacir nameštaja se pogoršava, metal je pod uticajem prodorne korozije. Kao rezultat:

 • Krov se može spustiti i oruniti, sloj krovne toplote i hidroizolacije će se srušiti.
 • Potporne rešetke i grede gube snagu, životni vek kuće se smanjuje.
 • Zidni materijali počinju da se raspadaju – objektu je potreban veliki remont.
 • Pod trune, škripi.
 • Završna obrada gubi svoju privlačnost.

Da biste uklonili buđ iz vikendice, biće vam potrebna ozbiljna finansijska ulaganja. Mnogo je lakše sprečiti samu verovatnoću njegovog nastanka.

Kako zaštititi vikendicu od gljivica?

Spore plesni su prisutne svuda, ali da bi se razvile, potrebni su određeni uslovi: loša ventilacija, visoka vlažnost. Stoga, u većini slučajeva, organizacija visokokvalitetne ventilacije rešava problem plesnivih prostorija.
Čak i ako kuća ima zajednički sistem snabdevanja i izduvavanja, to nije dovoljno. Prema sanitarno-higijenskim standardima, u pomoćnim prostorijama potrebna je ugradnja autonomnih sistema. Odvojena ventilacija se najbolje može obezbediti u “najproblematičnijim” područjima:

 • U potkrovlju – kondenzacija najčešće pada ovde zbog akumulacije toplog vazduha koji se diže iz kuće.
 • U podrumu – blizina podzemnih voda i duboka pozicija prostorija doprinose pojavi vlage i otežavaju provetravanje.
 • U kuhinji / u pomoćnim prostorijama – ovde se najčešće javlja gljiva.
 • U bazenu / sauni / kupatilima.

Vlasnik kuće je suočen sa dilemom: s jedne strane, potrebno je kvalitetno zaštititi vikendicu od buđi, s druge strane, ugradnja autonomne ventilacije u svakoj od gore navedenih prostorija dovodi do visokih troškova. I ne samo za kupovinu opreme: opterećenje na elektroenergetskoj mreži će se naglo povećati, a troškovi održavanja kuće će se povećati.
Efikasno rešavanje ove situacije omogućava ugradnju uređaja koji se napajaju solarnom energijom.

Jeftina opcija zaštite

Tehnologija zaštite vikendice od kolonija opasnih gljivica korišćenjem solarne energije testirana je i priznata u mnogim zemljama Evrope i Severne Amerike i sada se aktivno koristi u Rusiji i ZND. Solarni kolektori rade na principu termičkih ventilatora, ali ne zahtevaju priključak na električnu mrežu. Njihova snaga je dovoljna da održi stalnu cirkulaciju vazduha čak i u prostranim prostorijama. Zbog toga je uz njihovu pomoć lako stvoriti autonomnu ventilaciju u prostorijama kuće koje su sklone vlagi. Zbog karakteristika dizajna i principa rada, kolektori se mogu koristiti u bilo kojoj vrsti prostorija, uključujući podrume i potkrovlje, bazene i kupatila.
Buđ u vikendici više neće smetati, a troškovi održavanja kuće se neće povećati.

Podijeli svoju ljubav