Grejanje zimske bašte: savremena rešenja

Stvaranje i održavanje održive zimske bašte sa inženjerske tačke gledišta nije lak zadatak. Obezbeđenje udobne mikroklime za biljke tokom cele godine (određena temperatura, vlažnost i ventilacija) zahteva finansijske troškove i nestandardna rešenja.

Sezonski problemi grejanja zimske bašte

Postoji niz tradicionalnih zadataka koji su indirektno ili direktno povezani sa pitanjem kako efikasno zagrejati zimsku baštu.

Sezonski problemi grejanja zimske bašte
  • Zimi, kada su biljke u periodu mirovanja, postoji akutni nedostatak sunčeve svetlosti i toplog svežeg vazduha. Nije lako dosledno obezbediti optimalne performanse grejanja, posebno za egzotične useve koji vole toplotu, u ovo doba godine.
  • Glavnom sistemu grejanja je teško da se u potpunosti nosi sa zadatkom održavanja ozbiljne razlike između temperature unutar zimske bašte i spolja. U mraznim danima problem se pogoršava, a presušen vazduh i nedostatak kvalitetne ventilacije upotpunjuju sliku.
  • U leto, kada razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature nije toliko značajna, organizovanje prirodne ventilacije je mnogo lakše. Istovremeno, održavanje stabilnosti svih indikatora mikroklime zimske bašte ostaje najvažniji zadatak. Vrući dani i prašnjav vazduh štetni su za zahtevne useve.
  • Automatizacija procesa nesmetanog funkcionisanja sistema klimatizacije i grejanja je još jedno ozbiljno pitanje koje zahteva pronalaženje adekvatnog rešenja, bez obzira na godišnje doba.

Ušteda novca prilikom ugradnje grejanja zimske bašte je od velike važnosti, bez obzira na vrstu izabranog inženjerskog sistema.

Varijante sistema grejanja zimske bašte

Klimatski uslovi Rusije zahtevaju pažljivost na izbor sredstava – grejača za zimsku baštu. Organizacija kombinovanog sistema je poželjnija kada se kombinuje nekoliko opcija da bi se postigla stabilnost, pouzdanost i rad bez otkaza.

  1. Čini se da je povezivanje zimske bašte na sistem centralnog grejanja kuće najbolja opcija, iako u praksi to nije uvek izvodljivo. U ovom slučaju će takođe biti teško postaviti poseban temperaturni režim za biljke.
  2. Postavljanje vodenih ili gasnih radijatora za grejanje po obodu je vremenski testiran način zagrevanja zimske bašte bez struje, ali uz njihovu pomoć je teško postići stabilnost i istu temperaturu u celoj zapremini. Pored toga, njihova nazivna snaga treba da bude dvostruko veća od one za običnu prostoriju.
  3. Paneli infracrvenih grejača su ekonomični, dizajnirani za montažu na plafon ili zidove prostorija. Oni brzo zagrevaju staklenik bez sagorevanja kiseonika i ostavljajući vazduh vlažnim.
  4. Organizacija toplog poda omogućava vam da ravnomerno zagrejete ceo volumen prostorije i izaberete konačnu završnu obradu sistema po svom ukusu, međutim, ova opcija može izazvati presušivanje tla i pregrevanje korenovog sistema nekih biljaka u zimskim baštama.
  5. Upotreba klima uređaja podrazumeva održavanje temperaturnog režima u stakleniku pomoću vazduha koji se zagreva, osim toga, može se koristiti za ventilaciju i regulaciju vlažnosti.
  6. Sunčeva energija je dodatni izvor toplote za zimsku baštu, jer staklo prenosi značajan deo svetlosnog zračenja. Međutim, za njegovu efikasnu upotrebu neophodno je koristiti autonomne sisteme grejanja za zimsku baštu, na primer, vazdušne kolektore.

Autonomno grejanje zimske bašte solarnom energijom: jeftino i efikasno

Svaka varijanta tehničkog sistema grejanja zimske bašte ima svoje prednosti i mane, a u nekim slučajevima nosi i ozbiljne rizike za održavanje održivosti biljaka (nestanak struje u situaciji kada se koristi kao glavni izvor toplote).
Autonomni solarni kolektori vam omogućavaju da zaštitite biljke od smrti u slučaju nepredviđenih okolnosti i značajno smanjite troškove održavanja staklenika. Oni pružaju priliku da se sveobuhvatno reguliše mikroklima u zimskoj bašti zbog neiscrpnog i ekološki prihvatljivog izvora energije.

Grejači za zimsku baštu

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav