Ventilacija zimske bašte

Konzervatorij se koristi kao prostorija sa prirodnim svetlom za smeštaj zatvorenih ili egzotičnih neotpornih biljaka. Ventilacija zimske bašte rešava sledeće probleme:

  • dovod svežeg vazduha;
  • odliv izduvnog vazduha;
  • kontrola temperature i vlažnosti.

Ovi uslovi su neophodni za stvaranje mikroklime pogodne za život biljaka.

Pravilna ventilacija zimske bašte

Ventilacija zimske bašte

Norme ventilacije za zimsku baštu su sledeće:

  • temperatura 10-20°C (u zavisnosti od vrste biljaka);
  • vlažnost 50–70%;
  • održavanje temperature tla na 20 ° C (za većinu zatvorenih biljaka).

Treba izbegavati zagušenje u toploj sezoni i hipotermiju biljaka u hladnoj sezoni. Zauzvrat, prekomerna vlaga može uništiti biljke, dovesti do stvaranja kondenzata na zidovima prostorije, što može značajno smanjiti vek trajanja strukture.

Vrste ventilacije zimske bašte

Ventilacija zimske bašte može biti prirodna ili veštačka.
Prirodna ventilacija se vrši zbog prirodne razmene vazduha, koja se obezbeđuje otvaranjem/zatvaranjem ventilacionih ili drugih otvora. Glavni nedostatak je što morate ručno otvarati / zatvarati prozore. Biljke neće biti zaštićene od preterano toplog ili hladnog vazduha – neće se poštovati norme ventilacije zimske bašte.
Sistem veštačke ventilacije zasniva se na ugradnji izduvnih uređaja u krov i dovodnih uređaja u donjem delu prostorije. Razmenu vazduha i kontrolu klime vrše električni ventilatori. Značajan nedostatak je što zahteva značajne fiksne troškove za električnu energiju.
Treba napomenuti da ugradnja klima uređaja neće rešiti problem kvalitetne ventilacije zimske bašte, jer samo zagrevanje ili hlađenje vazduha nije dovoljno: neophodno je da vazduh bude pogodan za život biljaka. .

Solarni ventilacioni sistemi

Solarni ventilacioni sistemi

Postoji način da se organizuje pravilna ventilacija bez troškova rada sistema. Za to se koristi oprema koja radi iz izvora javne neiscrpne energije (solarne). Nema potrebe da shvatite kako akumulirati solarnu energiju – takvi uređaji su već razvijeni i prodaju se u Rusiji. Instalacija i montaža se izvode bez poteškoća. Takvi kolektori su uobičajeni u svetu (uglavnom u Evropi, SAD, Kanadi).
Energija sunčevih zraka se akumulira i transformiše u bilo koje doba godine, a kvalitetna ventilacija zimske bašte uz pomoć opreme koja radi na alternativnom izvoru energije vrši se autonomno zimi, proleće, leto i jesen.

Izaberite solarni kolektor

KATALOG
Podijeli svoju ljubav