Ventilacija podruma u kućama: opcije za rešavanje problema

Za vlasnike privatnih kuća, efikasna ventilacija podruma je jedan od najvažnijih zadataka, jer se nalazi u blizini temelja – a ovo je temelj zgrade. Izložen je visokoj vlažnosti, temperaturnim promenama, uništavanju pod uticajem klimatskih uslova.
Ako pravilno provetrite prostor između temelja i poda, možete minimizirati negativne posledice takvog uticaja. Pored toga, stanje podloge direktno utiče na zdravlje stanovnika – razvoj plesni, gljivičnih kolonija, stagnacija vazduha dovode do alergija, nedostatka kiseonika, stalnog neprijatnog mirisa u prostorijama.
Da li je ventilacioni sistem podruma dobro organizovan, možete razumeti obraćajući pažnju na nekoliko znakova:

  • kondenzacija u uglovima i na podu;
  • pojava plesni;
  • uporan osećaj vlage u prostorijama;
  • neprijatan miris ustajalog vazduha.

Ako je prisutno bar nekoliko znakova, obratite pažnju na ventilaciju prostora ispod poda.

Ventilacija podruma u kućama

Kako pravilno ventilirati podzemlje u kući?

  1. Najpopularniji su takozvani “ventili” – rupe u temelju koje idu pravo na ulicu. Sa pravilnim postavljanjem i malom površinom prostorije, oni su prilično korisni, ali imaju niz značajnih nedostataka: zavisnost kvaliteta ventilacije od temperaturne razlike – leti je sistem manje efikasan od u hladnoj sezoni. Takođe postoji potreba da se uvek prati protok vazduha: važno je da rupe ne prerastu spolja i da ih ne nametnu stvari iznutra. Pored toga, za zimu ćete morati da ih zatvorite rešetkama kako biste sprečili invaziju glodara i insekata.
  2. Usisnici vazduha su specijalni dizajni koji se nalaze ispod lajsni. Zahtevaju složenu ugradnju, ali štite kuću od sezonskih temperaturnih razlika, što nije slučaj sa ventilacijom kroz otvore. Istina, često njihova vuča nije dovoljna za pravilnu ventilaciju.
  3. Ako kuća ima peć, može se izvesti dodatni kanal kako bi se obezbedila pravilna razmena vazduha u podrumu. Možda je ovo najefikasniji metod, međutim, povezan sa brojnim poteškoćama: zavisnost od rada peći, opasnost od požara, finansijske poteškoće.
  4. Ventilacione jedinice (na primer, sistem kanala opremljen ventilatorima) koji, kada se napajaju električnom energijom, obezbeđuju prinudnu cirkulaciju vazduha. Od prednosti takvih sistema – ventilacija ne zavisi od vremenskih nepogoda, efikasno štiti od svih negativnih posledica. Ali postoje i nedostaci: visoki troškovi za obezbeđivanje sistema, rizik od kratkih spojeva i požara, nepristupačnost u odsustvu dalekovoda.

Da li je moguće efikasno provetravati podzemlje i istovremeno uštedeti novac?

Tehnologija ne stoji mirno. Moderno, ekološki prihvatljivo i praktično rešenje problema dobija sve veću popularnost – solarni kolektor. Onlako se instalira i održava, ekonomičan,ne zavisi od struje, ne zahteva sezonsku profilaksu i posebnu negu, dok omogućava vam da bez napora i skupo rešite takav primarni zadatak za svakog vlasnika kuće kao što je ventilacija podzemlja. Zapamtite da će pravilno podešena razmena vazduha produžiti život strukture kuće, učiniti skladištenje zaliha bezbednim i učiniti život ugodnim u bilo koje doba godine, bez obzira na vremenske nepogode.

Izaberite solarni kolektor

KATALOG
Podijeli svoju ljubav