Ventilacija u kupatilu i saunama

Ventilacija kupatila: svrha i karakteristike

Prilikom izgradnje kupatila potrebno je u početnoj fazi preduzeti mere da se obezbedi odgovarajuća ventilacija kupatila kako bi se postiglo:

  • indikatori visoke temperature i vlažnosti vazduha u parnoj sobi;
  • dovoljno kiseonika;
  • očuvanje kupatila od gljivica i buđi.
Ventilacija kupatila: svrha i karakteristike

Vrste ventilacije u kupatilu

Postoje dve vrste ventilacije: prirodna i veštačka.

U prvom slučaju koristi se razlika između vazduha unutar i izvan kupatila: topli i vlažni vazduh se diže i uklanja u haubu, a hladan i suv vazduh sa ulice ulazi kroz priliv. Za regulisanje razmene vazduha napravljene su rupe za dovod vazduha (na visini od 30 cm od poda pored šporeta) i odvod (na suprotnoj strani ispod plafona za 15-25 cm). Dimenzije rupa zavise od zapremine parne sobe: po kubnom metru. metar površine, veličina rupa treba da bude 25 sk.cm. U zavisnosti od lokacije izlaza, moći ćemo da kontrolišemo smer vazduha zagrejanog iz kotla. Ventilacioni otvori (prozori) zahtevaju reze ili vrata kako bi se sprečilo ostanak praznina.

Postoji samo jedna dobra stvar u ovom pristupu – ventilacija neće zahtevati troškove kupovine i rada opreme, kao što su ventilatori.

Ima više negativnih posledica: kondenzacija se stvara usled niske razmene vazduha, ventilacija zavisi od vremenskih uslova, drvo počinje da truli, gljivice i buđ rastu.

Prinudno (mehaničko) – nezamenljivo za kupatila sa više od pet posetilaca, za kupatila sa bazenom i ventilira prostoriju brže od prirodnog.
Poznate su tri podvrste prisilne ventilacije kupatila:

  • dovodni vazduh – vazduh se ubacuje, a uklanjanje se odvija prirodno kroz izlaze;
  • izduvni vazduh – vazduh se uklanja nasilno, teče na prirodan način kroz ulaze (ne preporučuje se za parnu sobu, jer je nedostatak kiseonika štetan za osobu);
  • dovod i izduv – vazduh se ubacuje i izlazi (u velikim kupatilima).
Vrste ventilacije u kupatilu

Mehanička ventilacija ne zavisi od temperature i vremena van prozora, čuva zgradu od prekomerne vlage, kondenzacije, buđi i gljivica, ali njeno uređenje i korišćenje zahtevaju stalne troškove. Kako popraviti situaciju?

Ekonomični i efikasni sistemi ventilacije u saunama

Ventilacija korišćenjem neiscrpne sunčeve energije je podvrsta prinudne ventilacije. Solarna energija se koristi za rad ventilatora, dok se vazdušne mase zagrevaju paralelno – dok štedimo struju i čvrsto gorivo. Za ovu metodu ventilacije kupatila koristite solarne kolektore.

Priključuju se na ventilatore koji se nalaze u dovodnim i izduvnim sistemima. Ruski proizvođači pružaju gotove dizajne solarnih kolektora. Troškovi opreme se isplate za 5 godina zbog uštede na troškovima struje i ogrevnog drveta.

Ekonomični i efikasni sistemi ventilacije u saunama

Kupite solarni kolektor za kupatilo

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav