Buđ u magacinu

Buđ je mikroskopska gljiva koja raste na skoro svakoj površini. Sve što je potrebno za njegov izgled je zona ustajalog vazduha i visoke vlažnosti. U procesu rasta, buđ oslobađa supstance toksične za ljude i proizvodi mnoge spore koje izazivaju teške alergije. Buđ u skladištu šteti ne samo zaposlenima u preduzeću, već i krši uslove skladištenja proizvoda, pogoršava njihov izgled i dovodi do oštećenja sirovina i robe.

Odakle dolazi buđ u magacinu?

Buđ u magacinu

Moderna skladišta koriste svaki kvadratni centimetar prostora. Visoki regali, potpuno napunjeni proizvodima, i kutije sa robom stvaraju prepreke za slobodno kruženje vazduha. Čak i dobro osmišljena ventilacija se ne nosi uvek sa glavnim zadatkom: potpuno obnoviti celokupnu zapreminu vazduha u roku od sat vremena. formiraju se „stajaće” zone.
Situacija se pogoršava ako u magacinu nema grejanja ili ono nije efikasno. U hladnoj sezoni prostorija se promrzava, a zbog dnevnih temperaturnih promena dolazi do kondenzacije na zidovima. Vlaga, nedovoljna ventilacija – optimalni uslovi za razvoj plesni.
Odakle još dolazi buđ u skladištu? Razlog može biti u nedovoljnoj hidroizolaciji: ako je u prostoriji uvek visoka vlažnost, gljivica počinje da raste veoma brzo. Razvoj buđi:

  • krši sanitarne i higijenske uslove rada;
  • ugrožava zdravlje zaposlenih;
  • krši uslove skladištenja robe i sirovina;
  • smanjuje vek trajanja samog objekta, skladišnog nameštaja, opreme uskladištene u magacinu;
  • dovodi do oštećenja robe i povezanih finansijskih gubitaka.

Stoga, ako se u skladištu pronađe buđ, ona se mora eliminisati i sprečiti da se ponovo pojavi.

Kako se otarasiti buđi u skladištu?

Za borbu protiv buđi koriste se mehanički i hemijski tretmani. Prvo, kolonija se uklanja pomoću strugača ili drugih uređaja, a zatim se područje rasta plesni prekriva posebnim jedinjenjima (često na bazi kaustičnih hemikalija, kiselina, hlora). Međutim, ako je kolonija velika ili ih ima nekoliko, u skladištu se pojavio uporan miris buđi, takav tretman nije dovoljan.

Miris dolazi od miliona spora koje pokrivaju sve površine, uključujući i uskladištene proizvode. Čim spore dođu u povoljne uslove, počeće da rastu i razvijaju se – pojaviće se nova kolonija. Kako se osloboditi mirisa buđi u skladištu? Neophodno je sve površine tretirati dezinfekcionim sredstvom, ali ovo je skup proces, posebno ako je skladište veliko. Druga opcija je rehabilitacija (ozonizacija).

Kako se otarasiti buđi u skladištu?

Ali još važnije je stvoriti nepovoljne uslove za rast gljivica u skladištu: ukloniti višak vlage iz vazduha, eliminisati stajaće vazdušne zone, sprečiti smrzavanje prostorija zimi. A onda će pitanje: „Kako se otarasiti buđi u skladištu“ nestati samo po sebi.

U tu svrhu u preduzećima se postavljaju električni odvlaživači. Oni rade prema jednostavnoj šemi: zbog električnih grejnih elemenata zagrevaju vazdušne mase, koje se zatim distribuiraju po celom magacinu. Ovo rešenje vam omogućava da normalizujete vlažnost u objektu, ali stvara dodatno opterećenje na električnim mrežama, električna energija je potrebna za održavanje rada opreme, kao rezultat toga, troškovi održavanja skladišta se povećavaju.

Stoga u Rusiji raste interesovanje za opremu za solarnu energiju. Radi na isti način kao i električni odvlaživači, ali se vazduh zagreva sunčevom energijom. Uređaji su autonomni, ne zahtevaju priključenje na električnu mrežu i ne troše druge energente (ugalj, gas, tečno gorivo). Zahvaljujući opremi na solarni pogon, moguće je održavati normalnu vlažnost vazduha u skladištu bez povećanja troškova njegovog održavanja.

Zaštita skladišta od solarne buđi

Da biste organizovali zaštitu skladišta od buđi pomoću solarne opreme, dovoljno je instalirati jedan ili više kolektora. Broj uređaja i njihova snaga se biraju u zavisnosti od površine objekta. Istovremeno, vlasnik skladišta snosi finansijske troškove samo jednom – u fazi kupovine opreme.
Instalirani uređaji rešavaju niz zadataka:

  • normalizovati vlažnost vazduha;
  • poboljšati ventilaciju u objektu: eliminisati zone stagniranja vazduha;
  • zagrejte sobu na hladnom i sprečite je da se smrzava;
  • sprečiti stvaranje kondenzacije.

Tako se eliminišu svi faktori koji dovode do rasta gljivice.
Oprema na solarni pogon je takođe atraktivna jer se može instalirati u neelektrifikovana udaljena skladišta, radi sa istom efikasnošću tokom cele godine i ne zahteva stalnu kontrolu ljudi.
Buđ u skladištu je veliki problem. Mnogo je lakše sprečiti njegovu pojavu nego se boriti sa kolonijama gljivica i eliminisati neprijatan miris gljivica. Ovo se može uraditi uz minimalne finansijske troškove koristeći opremu na solarnu energiju.

Oslobodite se buđi u skladištu

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav