Električni grejač ili solarni razvodnik: Kako napraviti izbor?

Razne tehnologije modernog sveta omogućavaju rešavanje problema organizacije inženjerskih sistema uz pomoć nove opreme. Pitanja efikasnosti, tolerancije na neuspeh i ekonomska izvodljivost ključni su za sprovođenje izbora. Trenutno operativno iskustvo omogućava lako da uporedite solarni kolektor sa drugim opcijama za grejanje prostorija.

Korišćenje električnih grejača za grejanje

Do nedavno, upotreba električnih sistema grejanja za garaže, seoske kuće i vikendice služili su kao najjednostavniji i najpristupačniji način u nedostatku gasa ili sposobnosti da organizuju grejanje vode (pare). Takođe mogu da služe za brzo grejanje prostorija ili igraju ulogu bezbednosti u slučaju da glavni mehanizam za snabdevanje toplote ne radi.

Za njihov aranžman ne trebaju posebne dozvole ili složena instalacija, a rad u svakodnevnom životu ne izaziva pitanja. Proizvođač ispunjava bezbednosni zahtev. Takođe se dozvoljava da se koriste i neke vrste električnih grejača za održavanje temperature u seoskoj kući tokom odsustva vlasnika.

Vrste električnih grejača

Postoje 4 glavne vrste uređaja za stvaranje toplote: Svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke, svrhe i efikasnost. Detaljan opis svake vrste pomoći će vam da uporedite električne grejače.

Toplotni ventilatori
Ova vrsta električnih uređaja brzo zagreva prostorije, pomerajući topli vazduh kroz njega pomoću ventilatora. Oni su male veličine, imaju beznačajnu težinu, mobilni. Od prednosti se takođe može primetiti nizak trošak, mada potrošnja električne energije za vreme rada ne može se nazvati ekonomičnim.

Tokom rada, toplotni ventilator stvara buku, pored toga ona nije otporna na vatru. Ova električna oprema je pogodna za upotrebu za privremeni period ili za hitno grejanje prostorija. Pomoću ovih ventilatora možete brzo da dostignete ugodnu temperaturu u garaži ili na pogodnim mestima rada zaposlenih u velikim hangarima ili na bazama.

Toplotne puške kapaciteta više od 2 kV uspešno se koriste u industrijskim zgradama.
Grejni element uređaja može biti spiralan ili keramički. Prva raznolikost je jeftinija, ali gori kiseonik. Drugo je mnogo izdržljivija i oslobođena je ovih nedostataka.

Uljani radijator

Uljani radijatori
Grejači nafte su izuzetno popularni i proizvode se u raznim varijacijama. Oni, po pravilu imaju povećane sigurnosne indikatore, ugrađeni sistem isključivanja prilikom prevrtanja ili pregrevanja. Dizajn uređaja je jednostavan, ali obično težak, pa je najčešće namenjen podovima. Da bi se dobila mobilnost, proizvod se često isporučuje sa točkovima.
Od nedostataka u radu uređaja, može se napomenuti:

 • relativno dug period zagrevanja prostorija nakon uključivanja električnog uređaja (oko pola sata, ako se uskladi sa grejnom površinom jedinice snage);
 • Radijator proizvodi visoku temperaturu tokom rada, zbog koje je potrebno da se zaštiti od pristupa djece i bude na oprezu da ne bude spaljen;
 • Neravnomerno grejanje vazduha njegova temperatura u blizini uređaja je mnogo veća nego u udaljenim delovima prostorije.
Infracrveni grejač

Infracrveni grejači
Jedinstvena vrsta električnih uređaja koji mogu da zagreju ne vazduh, već i predmete i nameštaj u zoni širenja zračenja. To je toplota koja proizlazi iz njih, koja pomaže da se poveća temperatura u sobi.
Korišćenje njih kao glavni izvor toplote nije preporučljiv, već za grejanje pojedinačnih zona u zgradama. Čak i na ulici su savršeni. Oprema se lako montira na plafon ili zidove, ne zauzima puno prostora, otporna je na vatru.
Postoje tri glavne varijacije infracrvenih grejača:

 • karbonat najmoćniji, koriste se u otvorenim prostorima;
 • Svetlosni spektar zračenja toplota do 600°C;
 • Dugo talasa toplota do 250°C, najčešće se koriste u svrhe domaćinstva.

Konvektori
Postoje zidni, podni i univerzalni konvekcijski uređaji. Poređenje električnih grejača u efikasnosti pokazuje da je ovaj tip najbolji izbor za organizaciju glavnog sistema grejanja pomoću električne struje.
Princip rada takve jedinice je konvekcija zagrejanog vazduha kroz gornji deo tela, istovremeno zadržava bezopasnu temperaturu tokom rada. Uređaje koji ekonomski troše struju karakteriše povećana sigurnost i jednostavnost rada.

Solarni kolektori kao alternativa električnim grejačima

električnim grejačima

Na osnovu prakse možemo zaključiti da se osnovni zahtevi za sistem grejanja stave na sledeću listu:

 • pouzdanost;
 • jednostavna instalacija i rad;
 • ekonomija;
 • Sigurnost.

Sunčev kolektor ispunjava svaki od ovih zahteva:

 1. Njegov uspeh nastaje zbog jednostavnosti dizajna i nezavisnosti od izvora napajanja (gasa, struje) koja ne može uspeti u spoljnim sredinama.
 2. Instalacija opreme je dostupna bez prikupljanja dozvola i bez posebne instalacione opreme.
 3. Rad solarne energije omogućava vam da zaboravite na plaćanje računa za gas ili električnu energiju, odnosno, solarni kolektor zagreva građevinu besplatno.
 4. Sigurnost uređaja je na visokom nivou njegova operacija je potpuno autonomna, neće izazvati eksploziju, bez vatre, niti dolazi do gubitka mreže.

Poređenje efikasnosti električnog grejača i solarnih kolektora pokazuje da se u prvom slučaju ove pozicije ne poštuju po zadanom, dok je cena grešaka u radu velika. Osim toga, oni u potpunosti zavise od skupih resursa, dok se kod solarnih kolektora poštuje procedura i potrošnja je dosta jeftinija.

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav