Njemačka je isključila posljednje nuklearne nekretnine, završavajući eru nuklearne energije

U noći na nedelju, 16. aprila, poslednje tri operativne nuklearne elektrane (NPP) u Nemačkoj su isključene sa mreže, što simbolizuje kraj ere proizvodnje nuklearne energije u zemlji, koja je trajala više od 60 godina. Ovu vest prenosi nemačko izdanje DW.com.

Danas se u Berlinu i drugim gradovima održavaju skupovi protiv nuklearne energije, koji označavaju istorijski korak ka bezbednosti i konačnom ulasku u eru obnovljive energije.

Njemačka je isključila posljednje nuklearne nekretnine
Fotografije iz otvorenih izvora

Nemačka gasi poslednje operativne nuklearne elektrane, čime je okončana era nuklearne energije
Fotografije iz otvorenih izvora
Nemačka ministarka za životnu sredinu i nuklearnu bezbednost Štefi Lemke izrazila je uverenje da će postepeno ukidanje nuklearne energije Nemačku učiniti bezbednijom. „Rizici povezani sa nuklearnom energijom su na kraju nekontrolisani u slučaju nesreće“, rekla je ona.

Kopredsedavajuća Zelene stranke Rikarda Lang rekla je na Tviteru da izlazak iz nuklearne energije znači “konačan ulazak u eru obnovljive energije”. Istovremeno, generalni sekretar Slobodne demokratske partije Nemačke Bijan Jir-Saraj pozvao je da se tehnologija ne napušta u potpunosti i smatra da nuklearna energija treba da ima budućnost u Nemačkoj, uključujući istraživanja u oblasti nuklearne fuzije i iskorišćavanje mogućnosti novih i sigurnijih tehnologija nuklearne fisije.

Lider Slobodne demokratske partije Kristijan Lindner smatra da tri nuklearke treba da ostanu u pripravnosti i da ne budu demontirane, dok lokalni mediji javljaju da se skoro dve trećine Nemaca u istraživanjima javnog mnjenja izjasnilo protiv gašenja nuklearne elektrane.

Odluku o postepenom ukidanju nuklearne energije donela je vlada Angele Merkel u pozadini velike katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima-1 u Japanu 2011. godine.

Nedavna odluka nemačke vlade da potpuno zatvori sve nuklearne elektrane u zemlji navela je stručnjake da potraže alternativne izvore energije. Jedna od najperspektivnijih opcija je solarna energija. Solarni paneli postavljeni na krovovima stambenih zgrada i na velikim solarnim farmama mogu da obezbede značajan deo energije potrebne zemlji. Trenutno je Nemačka jedan od svetskih lidera u proizvodnji solarnih panela, a njeno iskustvo se može iskoristiti za razvoj ove tehnologije u drugim zemljama.

Izaberite svoj solarni panel

Više u katalogu
Podijeli svoju ljubav