Solarni kolektori za niskogradnje

Niske zgrade uglavnom uključuju zgrade sa ne više od 2-3 sprata. Imaju laku inženjersku infrastrukturu i nisu opremljeni liftovima i kanalima za smeće. Solarni kolektori za niske zgrade omogućavaju vam da efikasno rešavate probleme sa grejanjem i ventilacijom.

Funkcije niskogradnje

Izgradnja niskogradnje se odvija po savremenim tehnologijama u građevinarstvu. Koriste se i tradicionalne metode i sistemi montažnih objekata sa nosećim okvirom.

Postoji nekoliko osnovnih formata niskih zgrada:

 • pojedinačne zgrade (imanja, vikendice, seoske kuće) koje se nalaze na velikoj parceli;
 • gradske kuće dizajnirane za 2-3 porodice i imaju malu susednu parcelu;
 • Stambene zgrade sa 3-4 sprata.

Ovi dizajni se široko koriste u oblasti alternativne energije. Na primer, zakon San Franciska obavezuje vlasnike stambenih i kancelarijskih niskih zgrada da ih opremaju solarnim grejačima ili solarnim panelima. Kao opšti zahtev države Kalifornije, krovovi svih novih zgrada moraju biti najmanje 15% pogodni za ugradnju takve opreme, a ne smeju se nalaziti u hladu.

Oni koji iz nekog razloga ne mogu da ispoštuju uslove novog zakona, koji je stupio na snagu početkom 2017 godine, mogu iskoristiti njegovu izmenu. Omogućava vam da organizujete zelenu baštu na krovu umesto da instalirate kolektore.

Solarni kolektori za niskogradnje

Grejanje niskih zgrada

Danas postoji mnogo načina za zagrevanje niskih zgrada. Često se proizvodi centralno, iako pojedinačni dizajni pružaju više mogućnosti za uštedu resursa i, shodno tome, novca stanovnika.

Na savremenom tržištu uređaja za grejanje predstavljen je širok spektar uređaja. Mogu se značajno razlikovati po ceni i dizajnu. Važno je da se prenos toplote koji garantuje karakteriše izračunavanjem u standardnim uslovima ispitivanja.

Standardi Ruske Federacije zahtevaju da se podaci dobijaju pri parametrima rashladne tečnosti od +110/+70°C, dok je njegov nominalni režim rada u stambenoj zoni +85/+60°C. To znači da broj uređaja za određenu kuću treba izračunati sa marginom od 25-30%.

Seoske kuće i vikendice obično zahtevaju nezavisnu odluku o izboru vrste energetskog nosača i mogućnosti organizovanja zatvorenog sistema grejanja. U svakom slučaju, za njegov razvoj potrebna je šema koja uključuje:

 • bojler za grejanje;
 • radijatori koji služe kao izvori toplote;
 • cevi za pomeranje rashladne tečnosti;
 • dodatna oprema (cirkulaciona pumpa, ekspanzioni rezervoar, termometar, manometar, zaporni ventil).

Produktivnost zatvorenih sistema grejanja je u velikoj meri određena tipom kretanja rashladne tečnosti.

Sistem grejanja sa prirodnom cirkulacijom

U dizajnu fokusiranom na nezavisnu cirkulaciju rashladne tečnosti, voda se kreće kroz cevi pod uticajem prirodnih fizičkih zakona. Da bi prirodna konvekcija bila efikasna, potrebno je poštovati određene nijanse prilikom ugradnje sistema grejanja.

 1. Krugovi za dovod i povratak zahtevaju mali ugao da bi se olakšao protok zagrejane tečnosti.
 2. Prečnik povratnih cevi mora biti veći od dovodnih.
 3. Ekspanziona posuda sa poklopcem na šarkama mora biti uzdignuta iznad ostalih elemenata sistema da bi se u njemu stvorio određeni pritisak.

Ovo opcija zahteva pažljiv proračun pri postavljanju ugla nagiba cevi, a takođe i prisiljava na prekomernu potrošnju energije za zagrevanje značajne količine rashladne tečnosti do visoke temperature. U konstrukcijama sa prirodnom konvekcijom fluida nemoguće je koristiti neke savremene materijale (na primer, plastične cevi na dovodnom delu), takođe je nemoguće povezati sisteme koji rade kao topli pod.

Solarni kolektori za niskogradnje

Sistem grejanja sa prinudnom cirkulacijom rashladne tečnosti

U dizajnu sa prinudnom cirkulacijom tečnosti kroz cevi, upotreba pumpe je ključna.

 1. Cirkulaciona pumpa eliminiše potrebu za nagibom dovodnih i povratnih cevi, što pojednostavljuje proces instalacije.
 2. Količina rashladne tečnosti koja je potrebna u uslovima koje stvara cirkulaciona pumpa je smanjena, štaviše, ravnomerno je raspoređena kroz cevi, pa je za njeno zagrevanje potrebno manje energije.
 3. Prinudna cirkulacija rashladne tečnosti vam omogućava da postavite ekspanzione rezervoare zatvorenog tipa bilo gde u sistemu, kao i da slobodno povežete radijatore.

Sistem sa prinudnim kretanjem tečnosti je moderna opcija za grejanje niskogradnje, koja omogućava upotrebu cevi malog prečnika od bilo kog materijala. Važno je samo uzeti u obzir da mu je za rad potrebno neprekidno snabdevanje električnom energijom.

Sistem podnog grejanja

Upotreba sistema podnog grejanja omogućava vam da dobijete brojne prednosti u rešavanju pitanja grejanja niskogradnje, koje uključuju:

 • skriveno polaganje kablova ili cevovoda;
 • udobnost i jednostavnost korišćenja;
 • odlična prilagodljivost;
 • otpornost na toplotu.

Sanitarni standardi ograničavaju moguću gornju granicu isporuke toplotne energije od 1 kvadrata poda, pošto je postavljena maksimalna temperatura njegove površine: + 26°C za obične prostorije i + 31°C za kupatila.

Ventilacija niskih zgrada

Postoje dve glavne vrste ventilacije prema nameni: izduvna i dovodna.

Sistem izduvne ventilacije

Sistemi izduvne ventilacije su potrebni za uređenje u kupatilima i toaletima, kao i u kuhinjama i kotlarnicama, ako ih ima. Njihova efikasnost, kada se koristi princip prirodne cirkulacije vazduha zavisi od faktora okoline, posebno temperature i pravca vetra.

Prisilno izduvavanje zahteva upotrebu ventilatora. Za niskogradnje, najpopularniji su ekonomični modeli niske buke, čije je lansiranje povezano sa uključivanjem uređaja za osvetljenje ili otvaranjem vrata.

Sistem za dovodnu ventilaciju

Za protok vazduha u vikendicama i drugim pojedinačnim zgradama najčešće se koriste ventilacioni otvori i prozori. Nedostatak efikasnosti ovog načina ventilacije postaje posebno očigledan nakon ugradnje loše izolovanih prozorskih konstrukcija i u hladnim godišnjim dobima.

Zimi se vazduh koji ulazi u prostorije spolja mora zagrevati. Razlika između njegove temperature i indikatora u prostoriji ne bi trebalo da bude veća od 3-4°C.

Mehanički uređaji za organizovanje prinudne ventilacije omogućavaju vam da optimizujete razmenu vazduha. Za upotrebu u niskim zgradama, šema je najtraženija kada se centralna komora za dovod vazduha nalazi u pomoćnoj prostoriji:

 • na tavanu ;
 • u podrumu.

To obavezno uključuje filter, grejač i ventilator. Grejač može samostalno proizvesti toplotu ili je uzeti iz kotla za grejanje. Svež vazduh ulazi u prostorije kroz sistem vazdušnih kanala opremljenih rešetkama. U toplim danima može se rashladiti malom rashladnom jedinicom.

Savremene rekuperativne jedinice su dizajnirane da uštede novac na zagrevanju atmosferskih masa koje ulaze u prostoriju. Za povećanje njihove temperature koristi se toplota uklonjenog vazduha. Rekuperatori su mali uređaji koji su pogodni za ugradnju ispod plafona prostorija.

Solarni kolektori za niskogradnje

Primena solarnog kolektora za uređenje niskogradnje

Kolektori vazduha za grejanje i ventilaciju prostorija u niskogradnjama koriste besplatnu energiju sunčeve svetlosti.

Kao uređaj za ventilaciju, kolektor vam omogućava:

 • napuniti prostorije svežim vazduhom u skladu sa savremenim higijenskim standardima;
 • zagrevanje atmosferske mase koja dolazi od spolja na potrebnu temperaturu;
 • ukloniti nakupljenu vlagu, ugljendioksid i neprijatne mirise u zgradi;
 • osušiti bilo koju vrstu prostorija, uključujući podrume, pomoćne zgrade i tavane;
 • efikasno se odupire pojavi i razvoju buđi, oštećenju kućnih predmeta, alata i završnih obrada.

Grejanje vazdušnim kolektorom se vrši zagrevanjem vazduha koji ulazi u prostorije na željenu temperaturu. Obezbeđuje pozitivnu temperaturu u prostoriji kada radi u automatskom režimu, što omogućava da se koristi kao sistem grejanja za improvizovane kuće i seoske kuće.

Neprekidni rad kolektora čuva zgrade od prevremenog oštećenja, jer sprečava smrzavanje građevinskih konstrukcija i stvaranje leda i kondenzata.

Solarni kolektor za niske zgrade mora se odabrati uzimajući u obzir površinu i geometriju prostorija. U zavisnosti od specifičnih klimatskih uslova, može da bude osnova potpunog inženjerskog sistema za grejanje i ventilaciju ili da bude komplementarna veza.

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav