Prebacivanje na čistu energiju: Spirit Yachts i solarni jedrenjaci

Spirit Yachts aktivno teži čistoj energiji i uvođenju solarnih jedara na svoje jahte. Potpuni prelazak na električni pogon i korišćenje fleksibilnih solarnih panela na jedrima postaju sve popularnija rešenja koja obezbeđuju ekološku održivost i efikasnost jahti.

Jahta Aveento na vodi - ima sistem Oceanvolt sail drive, solarni paneli na palubi i solarni paneli na jedrima
Jahta Aveento na vodi – ima sistem Oceanvolt sail drive, solarni paneli na palubi i solarni paneli na jedrima

Prošle godine, osnivač Spirit Yachts-a, Sean McMillan, je objavio da je više od polovine narudžbi jahti kod kompanije bilo ponavljanje za postojeće vlasnike, ali svaki od njih je prelazio sa dizel motora na električni. To ga je očigledno oduševilo. Nije tajna da Spirit već dugo promoviše održivost, otkako je osvojio prvu nagradu za ekologiju British Marine-a na izložbi SIBS 2019. A u nedavnom BBC dokumentarcu (Making Waves: Building Boats), McMillan nije gubio vreme da kritikuje stanje proizvodnje brodova u Velikoj Britaniji.

Izostanak ekoloških problema povezanih sa stakloplastičnim kompozitima (GRP) omogućava da su svi brodovi Spirit Yachts-a izrađeni od drveta koje dolazi iz održivih izvora (pretežno iz kanadskog Douglasa Fir-a i Sapela drveta). Kompanija usmerava svoju pažnju na regeneraciju čiste energije koja se koristi za hotelsku potrošnju (unutrašnje svetlo itd.) i električni pogon.

Fleksibilnost i inovacije: odlike Spirit Yachts

Spirit Yachts, kao individualni proizvođač jahti, ponosi se svojom fleksibilnošću u procesu izgradnje jahti. Bez ograničenja oblika i mogućnosti inovacija, omogućava kreiranje jedinstvenih električnih jahti različitih veličina koje zadovoljavaju potrebe svakog klijenta.

Jahte sa električnim pogonom i solarnim jedrima

U aprilu 2021. godine Karen Underwood je postavljena za izvršnog direktora Spirit-a i dodeljena je zadatak da obezbedi još efikasnije i ekološki prihvatljivije pogonske sisteme za luksuzne jahte koje su omiljene među rediteljima filmova o James Bondu. Ona ima jasnu viziju za budućnost. “U osnovi, nadamo se da će svaka jedrilica koja izlazi iz naše brodogradilišta imati električni pogon”, kaže Underwood.

To se potvrđuje impresivnim nasleđem koje je nastalo iz želje za inovacijama i interesovanja klijenata za održive jahte. Underwood detaljno opisuje jahtu Avvento; vlasnik potpuno živi van mreže u Kanadi na svojoj električnoj 44CR jahti (kruzer-trkački dizajn) koja je izgrađena u Ipswich-u 2020. godine. Osim što ima Oceanvolt sail drive sistem koji proizvodi energiju (putem propelera) tokom plovidbe, solarni paneli na palubi i mali vetrenjača osiguravaju što veću nezavisnost jahte, Avvento ima fleksibilne solarni panele pričvršćene za glavno jedro kako bi se maksimalno iskoristila solarna energija.

Fleksibilni solarni paneli Spirit Yachts, ugrađeni na palubi
Fleksibilni solarni paneli Spirit Yachts, ugrađeni na palubi

“Paneli su ili ušiveni ili lepljeni na jedra”, kaže Underwood. U vreme kada je Spirit predlagao (i aktivno koristio) ovu tehnologiju, solarna jedra su bila gotovo nepoznata.

“Solarna tehnologija je definitivno napredovala, pa sada možemo oblikovati solarni panel da uhvati sunčevu svetlost i pretvori je u energiju u određeno doba dana.”

Karen Underwood, izvršni direktor Spirit Yachts-a
Spirit Yachts: fleksibilni solarni paneli na jedrima
Spirit Yachts: fleksibilni solarni paneli na jedrima

Regeneracija i potraga za budućnošću: snabdevanje energijom za jahte

Spirit Yachts aktivno sarađuje sa dobavljačima tehnologije regeneracije i električnog pogona, istražujući nove sisteme za optimizaciju jahtinih motora. Otvaranje kompanije ka novim rešenjima i konstantna potraga za poboljšanjima omogućavaju joj da bude na čelu tehnoloških inovacija u svetu izgradnje jahti.ологии регенерации и электрического привода, исследуя новые системы для оптимизации яхтенных двигателей. Открытость компании к новым решениям и постоянный поиск улучшений позволяют ей быть на переднем крае технологических инноваций в мире яхтостроения.

Sva slike su obezbeđene od strane Spirit Yachts/Richard Langdon

Fleksibilni solarni paneli za jahte u našem katalogu

Podijeli svoju ljubav