11 zanimljivih činjenica o solarnoj energiji

Sunčeva energija je jedan od najmoćnijih dobavljača obnovljive energije na Zemlji. Milijardama godina Sunce je davalo svetlost, toplotu i energiju za život na našoj planeti. Od 1839. godine, razvoj solarne energije je počeo da uzima maha i nastavlja da dobija iz dana u dan. Činjenice o solarnoj energiji i njenoj upotrebi su neiscrpne.

11 najzanimljivijih činjenica o solarnoj energiji:

 1. Solarna energija je čist i prirodan način dobijanja energije, ne predstavlja biološku ili ekološku opasnost.
 2. U zemljama u razvoju gas, nafta i ugalj su već postali skuplji od solarne energije.
 3. U protekle tri godine postavljeno je 60% svih solarnih panela. Vodeće zemlje u korišćenju solarne energije su Nemačka, Španija, Japan.
 4. 50% svih solarnih sistema se proizvodi u Zemlji izlazećeg sunca za rad u domovima običnih Japanaca. Politika japanske vlade podstiče stanovnike da koriste panele i nadoknađuje skoro polovinu troškova za njihovo postavljanje.
 5. 1 kV od sagorevanja 77 kilograma uglja jednak je 1 kV koji proizvodi solarni panel.
 6. Široka distribucija i upotreba solarnih panela postala je stvarna zahvaljujući američkim naučnicima i industrijalcima koji su 1955. godine stvorili Udruženje za solarnu energiju.
 7. Za rad panela nije potrebno sunčano vreme, energija se proizvodi i kada je oblačno. Baterija skladišti električnu energiju u sunčanim danima i koristi je u oblačnim i olujnim danima.
 8. Sunčevi zraci dolaze do Zemlje za samo 8 minuta.
 9. Najmoćnija polarna solarna elektrana nalazi se u Ruskoj Federaciji. Izgrađen je u Jakutiji 2016. godine. Prosečna godišnja proizvodnja električne energije od sunca na stanici će uštedeti 16.000.000 rubalja ili 300 tona goriva.
 10. Prema istraživanju Nemačkog centra za vazduhoplovstvo: ako se solarni paneli postave u Saharu, onda će 1% pustinje biti dovoljno da se ceo svet obezbedi strujom! Svake godine čovečanstvo koristi 13 TV energije, a Sahara može dati svetu 450 TV energije.
 11. Solarni paneli postaju sve efikasniji. Godine 1954. prvi solarni paneli su imali efikasnost (stopu konverzije energije) od oko 4%. Danas savremeni solarni paneli mogu postići efikasnost od preko 20%. Na primer, u našem katalogu postoje fleksibilni paneli sa efikasnošću od preko 22%!

Popularnost solarne energije u Rusiji raste svakim danom. Sagorevanje gasa, nafte i uglja dovodi do zagađenja životne sredine i globalnog zagrevanja. Ugradnjom solarnih kolektora menjamo živote na bolje!

11 zanimljivih činjenica o solarnoj energiji
Podijeli svoju ljubav