Primena solarne energije u poljoprivredi

Poljoprivreda je oblast delatnosti sa dugoročnom otplatom, visokim nivoom rizika i teškim uslovima rada. Velikom broju zadataka koji stoje pred organizatorom imanja ili vlasnikom kuće, često se dodaje još jedan, koji se odnosi na poteškoće u snabdevanju električnom energijom u ruralnim sredinama. Iznenadni i produženi prekidi van gradova obično su povezani sa nedovoljnom snagom u mreži, prekidima dalekovoda usled vremenskih nepogoda. Istovremeno, troškovi energije bilo koje privrede su izuzetno visoki.

Primena solarne energije u poljoprivredi

Svetsko iskustvo u korišćenju sunčeve energije u poljoprivredi

U savremenoj praksi gajenja useva, tehnologija dvostrukog korišćenja zemljišta dobija na popularnosti – solarne elektrane se nalaze direktno iznad poljoprivrednih polja u Japanu, Italiji, Francuskoj i Nemačkoj. Pre postavljanja instalacija, istraživači pažljivo izračunavaju karakteristike pada senke i rizike njenog negativnog uticaja na rast i razvoj biljaka, veličinu useva.

Nosači za solarne panele se izrađuju bez upotrebe betona, što vam omogućava da brzo demontirate konstrukcije ako je potrebno. Posebno su zanimljive tehnologije za korišćenje solarne energije u poljoprivredi u vrelim južnim zemljama (Kipar, Turska, Grčka, Egipat), pošto bi blago zasenčenje u kombinaciji sa modernizacijom hidrotehnike trebalo da pozitivno utiče na obim gajenih proizvoda.

U Rusiji postoje i primeri uvođenja inovativnih tehnologija za dobijanje solarne energije za poljoprivredu i jeftine električne energije u privatnim domaćinstvima. Indikativno je iskustvo generalnog direktora 1C-Bitriksa Sergeja Rižikova u Kalinjingradu, koji je svoju kuću uspešno pretvorio u solarnu energiju. Takođe koristi mogućnosti dvosmernog brojila, bacajući višak proizvodnje u gradsku mrežu.

Primena solarne energije u poljoprivredi

Primena solarne energije u poljoprivredi

Tehnologije za korišćenje solarne energije za agroindustrijski kompleks rešavaju širok spektar zadataka u oblasti poljoprivredne delatnosti. Može se implementirati u bilo kojoj svojoj grani. Prisustvo slobodnih teritorija i značajne površine krovova i zidova kuća i pomoćnih zgrada omogućavaju primanje i akumulaciju velikih količina besplatne električne energije.

Montaža fotonaponskih sistema vrši se za proizvodnju električne energije koja može da se koristi za rad pumpi, električnog pastira (žica pod naponom) na pašnjacima, medonosaca na pčelinjaku (uređaj koji cedi med od saća), električnih noževa i druge opreme, kao i za snabdevanje električnom energijom stambenih objekata.

Vazdušni kolektori se koriste za grejanje i ventilaciju prostorija, stvarajući ugodnu životnu sredinu za ljude, farmske životinje i održavajući temperaturu i vlažnost na datom nivou.

Botaničke bašte i staklenici opremljeni solarnim panelima ne samo da zadržavaju toplotu i akumuliraju je zadržavajući je unutra, već i pružaju neophodnu mikroklimu za biljke.
Upotreba uređaja za grejanje i ventilaciju u žitaricama i povrtarskim skladištima, u skladištima omogućava da se bez stalnog učešća servisnog osoblja u održavanju navedenih parametara životne sredine i na najbolji mogući način očuvaju usevi, zgrade i oprema.

Smanjenje troškova solarnim panelima

Smanjenje troškova solarnim panelima

Solarni kolektori i S-WALL sistemi proizvođača Topla Kuća za lična domaćinstva i industrijska preduzeća dizajnirani su za rešavanje problema grejanja i ventilacije u objektima bilo kog kapaciteta. Montaža instalacija se vrši brzo i nije potrebna dozvola državnih nadzornih organa; mogu se lako integrisati u postojeće inženjerske sisteme i po potrebi opremiti senzorima.

Sve radove na proizvodnji i montaži solarnih panela izvode zaposleni u razvojnoj kompaniji bez angažovanja izvođača koji nisu upoznati sa specifičnostima opreme. Kolektori vazduha su opremljeni savremenim sigurnosnim sistemom koji sprečava kratke spojeve ili požare.

Solarni sistemi za ventilaciju i grejanje smanjuju troškove, otplativši se u periodu od 12 meseci do tri godine.

Oprema za smanjenje troškova

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav