Ventilacija podruma: norme i pravila, metode organizacije

Podrum je sprat zgrade čiji se sprat nalazi ispod površine zemlje za više od 50% visine njenih zidova. Toplotna izolaciona svojstva tla i odsustvo sunčevog zračenja unutar takve prostorije osiguravaju relativnu stabilnost temperaturnog režima u njoj, bez obzira na godišnje doba i doba dana. Zbog specifičnosti mikroklime, ventilacija u podrumu je obavezna za uređenje inženjerskog sistema kako bi se izbegla pojava vlage, buđi i razvoj patogena.

Pregled sadržaja:

Standardi ventilacije podruma

Podrum, za razliku od tehničkog podzemlja, je punopravna prostorija, visina njegovih zidova mora biti najmanje 2 m. Mali prostori ove vrste mogu poslužiti za potrebe domaćinstva, uključujući i skladište. Prostrani podrumi se često koriste za smeštaj:

 • kancelarije;
 • prodavnice;
 • saune;
 • male industrije;
 • podzemni parking za automobile.

U privatnim kućama podrumi mogu služiti kao skladišta za hranu, vino, a mogu se koristiti i za organizovanje farmi pečuraka.

Standardi ventilacije podruma

Opšti zahtevi za ventilaciju podruma utvrđeni su stavom 3.4.3 pravila i propisa za tehnički rad stambenog fonda. U njemu se navodi da bi prostorije ove grupe trebalo da se provetravaju tokom cele godine tako što će biti opremljene izduvnim kanalima i otvorima u podrumu i prozorima. Dozvoljeno je kreirati specijalizovane uređaje i instalirati sisteme za prinudnu razmenu vazduha.

Stopa razmene vazduha mora biti najmanje jedan. U “Priručniku za dizajnera” ​​koji su uredili Pavlov N. N. i Šiler Ju.

Šta uzrokuje nepravilnu ventilaciju podruma

Nepravilna organizacija ventilacije podruma u ​​seoskoj kući, u garaži ili bilo kojoj drugoj zgradi stvara ozbiljne probleme u njihovom radu.

 • U prostorijama se širi neprijatan miris, akumuliraju se štetna i toksična jedinjenja.
 • Formiranje kondenzata dovodi do oštećenja gvožđa, betona i ciglenih konstrukcija; uništavanje nameštaja; kvarovi opreme i kućnih aparata; stvaranje mrlja na krečenim zidovima i plafonima.
 • Zalivanje vazduha doprinosi stvaranju rđe na metalnim delovima i cevima; može izazvati kratke spojeve i požare u električnim instalacijama.
 • Nedostatak svežeg vazduha i vlage stvaraju okruženje pogodno za razvoj kolonija buđi i drugih patogenih mikroorganizama (na primer, uzročnika tuberkuloze).

Vrste specijalizovane podrumske ventilacije

Postoje dva glavna tipa implementacije ventilacije poda ili podruma kuće:

 • prirodni;
 • prinuđen.

Prirodna ventilacija podruma

Princip rada prirodne ventilacije je praktična primena fizičkih zakona, odnosno korišćenje temperaturnih razlika. Ako dozvolite toplom vazduhu da napusti prostoriju, a hladnom da uđe spolja, tada će se obnavljanje vazdušne mase dogoditi automatski.

Da biste instalirali ventilaciju u podrumu i organizovali prirodnu razmenu vazduha, dovoljno je postaviti dovodne i izduvne cevi u njega, postavljajući ih u uglove prostorije jedan nasuprot drugom.

 1. Dovodna cev se nalazi 0,2-0,4 m od poda podruma, a njen gornji kraj je izveden kroz postolje van prostorije do nivoa od najmanje 0,5 m od zemlje i pokriven je mrežom da bi se sprečili ostaci, sitne životinje i insekti od ulaska.
 2. Izduvna cev se postavlja direktno ispod plafona podruma. Kada koristite prostoriju za skladištenje hrane, preporučuje se da se montira direktno iznad njih. Gornji kraj cevi je izveden kroz sve postojeće plafone, nalazi se 0,3-0,6 m od krova i zatvoren je deflektorom da spreči ulazak vode ili snega.

Prirodna ventilacija je pogodna za organizovanje obnavljanja vazdušnih masa u maloj prostoriji do 50 kvadratnih metara. m u slučajevima kada na njemu nema dodatnog “opterećenja”.

Ventilacija podruma

Korišćenje podruma za bilo koje potrebe domaćinstva pooštrava zahteve za kvalitetom razmene vazduha.

Prečnik otvora za cevi varira od 8 do 15 cm, u zavisnosti od površine prostorije. Jednostavan sistem ventilacije u polupodzemnom podrumu može se sastojati samo od opremanja ventilacionih otvora zatvorenih mrežom.

Prirodna ventilacija nije u stanju da se nosi sa potrebama velikih prostorija, posebno onih u kojima ljudi rade ili se čuva hrana. Pored toga, njegova efikasnost je direktno određena vremenskim uslovima.

Prisilna ventilacija podruma

Princip rada sistema prisilne razmene vazduha je upotreba ventilatora. U fazi projektovanja i izgradnje zgrade treba postaviti odgovarajuću ventilaciju podruma, njen rad se može prilagoditi u zavisnosti od trenutnih indikatora mikroklime.

 • Izduvna ventilacija u podrumu je projektovana za prinudno uklanjanje izduvnog i ustajalog vazduha, štetnih gasova i vodene pare.
 • Dovodna ventilacija u podrumu obezbeđuje svež vazduh, obično očišćen od čađi i prašine pomoću sistema filtera.
 • Dovodna i izduvna ventilacija podruma stvara složenu punopravnu razmenu vazduha u prostorijama.

Upotreba solarnih kolektora za prinudnu ventilaciju podruma i poda

Oprema na solarni pogon vam omogućava da implementirate autonomnu prisilnu ventilaciju podruma bez potrebe za povezivanjem na neprekidno napajanje. Uzima vazduh sa ulice, zagreva ga i čisti, a zatim ga nasilno pumpa u prostoriju. Otpadne vazdušne mase se prirodno uklanjaju kroz pukotine ili ventilacione otvore.
Ventilacija u podrumu je potrebna, bez obzira da li je postavljena u fazi projektovanja zgrade. U svim slučajevima, upotreba solarnih kolektora je optimalna i ekonomična opcija za sušenje prostorija i održavanje zdrave mikroklime.

Pogledajte katalog opreme

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav