Suočavanje sa visokom vlažnošću u odgajivačnici za životinje

Održavanje zdrave mikroklime je preduslov za rad zoološkog vrta, veterinarske ambulante ili prihvatilišta. Vlažnost vazduha u rasadniku utiče na njihovo blagostanje, razvoj i brzinu rehabilitacije nakon podvrgnutih procedura. Prema normama, optimalni indikator je 55-65%, a njegov višak je neprihvatljiv. Vlažnost je obično uzrokovana:

  1. Nedostacima ventilacionog sistema.
  2. Držanjem velikog broja pojedinaca u skučenoj prostoriji.

A ako je u drugom slučaju, za borbu protiv visoke vlažnosti u rasadniku životinja, dovoljno da ih nastanite u prostranijim ograđenim prostorima, onda je u prvom slučaju potrebno stvoriti efikasnu mehaničku ventilaciju.

Posledice vlage u rasadniku

Prekoračenje dozvoljenih indikatora vlažnosti dovodi do sledećih posledica:

  • Povećanje mortaliteta među potomcima.
  • Rizik od izbijanja virusnih infekcija.
  • Spor oporavak u postoperativnom periodu (nakon sterilizacije ili drugih intervencija).
  • Razvoj respiratornih bolesti, poremećaj respiratornog i cirkulatornog sistema.
Suočavanje sa visokom vlažnošću u odgajivačnici za životinje

Ako se seno čuva u odgajivačnici (za ishranu ili kao posteljina), onda ono upija višak vlage i trune. Ovo stvara nehigijenske uslove, u prostoriji se pojavljuju buđ i buve. Zbog dnevne temperaturne razlike na zidovima, kavezima, opremi, kondenzat pada, uništava drvo i metal, povećava rizik od kratkog spoja od pada na instalaciju. Visoka vlažnost u rasadniku izaziva umiranje stanovnika i pojavu problema za vlasnika sa kontrolnim organima.

Kako se nositi sa visokom vlažnošću u odgajivačnici za životinje?

Da biste to sprečili, dovoljno je uspostaviti rad ventilacionog sistema. Prirodna ventilacija ne može da se nosi sa zadacima smanjenja vlage, jer njen rad zavisi od vremenskih uslova. Za organizaciju prisilne cirkulacije vazduha ugrađeni su dovodni i izduvni sistemi. Oni zagrevaju vazduh i održavaju ga u stalnom kretanju uz pomoć ventilatora. Kao rezultat toga, vlažnost u rasadniku se normalizuje, uspostavlja se zdrava mikroklima i rešava se problem kondenzacije vlage.

Ventilacioni sistemi rade na električnu energiju ili alternativni izvor energije. Sve veći broj evropskih i američkih centara za životinje prelazi na korišćenje solarne opreme. Njegova glavna prednost je optimizacija potrošnje energije. Ne troši nikakve skupe resurse: radi besplatno. Ovo omogućava rasadnicima da pravilno rasporede strukturu troškova i drže životinje u udobnim uslovima za njih uz minimalne troškove.

Dodatne prednosti organizovanja ventilacije korišćenjem solarne energije:

  • Uređaji nisu priključeni na električnu mrežu: ne stvaraju opasnost od požara i koriste se bez kontrole ljudi.
  • Oni rade nezavisno od napa u drugim prostorijama: zgodno je rešiti pitanje visoke vlažnosti u određenoj prostoriji.
  • Ne zahtevajte izradu projektne dokumentacije za ugradnju i povezivanje.

Rezimirajući

Vlaga u odgajivačnici stvara neprihvatljive uslove za njihovo održavanje. Da biste normalizovali vlažnost, potreban vam je visokokvalitetan ventilacioni sistem. Ne samo da se nosi sa viškom vlage, već i rešava problem kondenzata, eliminiše ustajale vazdušne zone i doprinosi uspostavljanju zdrave mikroklime u prostoriji.
Prilikom izbora solarne opreme možete optimizovati troškove instalacije sistema. Ne opterećuje električnu mrežu i ne troši plaćene resurse u procesu rada: održavanje zoološkog vrta neće poskupiti. Istovremeno, vlažnost u rasadniku će uvek biti u skladu sa utvrđenim sanitarnim i higijenskim standardima.

Katalog opreme za odgajivačnice

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav