Grejanje u potkrovlju

Grejanje potkrovlja stambene stambene zgrade ili privatne vikendice rešava niz problema:

 • povećanje korisne površine kuće;
 • poboljšanje energetske efikasnosti objekta;
 • zaštita krova od smrzavanja zimi i vlage kada se sneg topi;
 • povećavanje životnog veka krova.
Grijanje u potkrovlju

SNiP 41-01-2003 postavlja stroge standarde za sisteme grejanja potkrovlja. Na primer, za stambene zgrade nije dozvoljeno postavljanje cevovoda u potkrovlju ako projekat odmah ne predviđa toplo potkrovlje. Zbog toga se prilikom ponovnog opremanja potkrovlja biraju opcije lokalnog grejanja: ugradnja vazdušne opreme ili električnih radijatora.
Temperatura u potkrovlju vikendice u jesen-zima, na početku proleća se postavlja u zavisnosti od specifičnosti korišćenja prostorija. Ako je ovo dnevna soba, optimalna temperatura je 22º – 25º C. Takođe, grejanje treba da bude:

 • sigurno;
 • ekonomski isplativo;
 • pouzdano.

Koji savremeni sistemi grejanja potkrovlja ispunjavaju ove zahteve?

Pravilno grejanje potkrovlja

Postoje sledeći sistemi grejanja potkrovlja:

 1. Voda.
 2. Vazduh.
 3. Električno.
 4. Solarno.

Svaki od njih ima karakteristike dizajna i instalacije. Grejanje vode je povezano na centralizovani sistem, ako u potkrovlju nema cevovoda, njegov dizajn i uvezivanje podrazumeva vremenske i finansijske troškove. Vlasnici kuća preferiraju lokalno grejanje, kao što je električno. Upečatljiv primer su “topli podovi”.
Ispod podne obloge potkrovlja položen je grejni kabl, priključen je na opštu električnu mrežu. Temperaturu kontrolišu senzori i kontroleri. Oni automatski uključuju „topli pod” i isključuju ga kada se postigne podešena temperatura. Uprkos očiglednoj pogodnosti sistema, on nije bez nedostataka: složen dizajn, skupa izvedba, potreba za potpunim ponovnim postavljanjem podova. Osim toga, struja ostaje skup energent: tokom grejne sezone računi kompanija za prodaju energije biće veliki.
Grejanje vazduha u potkrovlju je ekonomična opcija. Nema potrebe da se priprema projekat za ugradnju opreme, od početnih troškova – samo troškovi kupovine uređaja. Uređaji zagrevaju vazduh i raspršuju ga kroz potkrovlje, zidovi i pod se zagrevaju, postavlja se ugodna temperatura. Ali kada je uređaj isključen, potkrovlje se jednako brzo hladi, uređaji moraju raditi stalno. Ako u isto vreme troše električnu energiju, onda troškovi zagrevanja potkrovlja rastu.
Zbog toga za mnoge solarno grejanje postaje pravo grejanje potkrovlja.

Solarno grejanje u potkrovlju: efikasno i jeftino

Pravilno grijanje potkrovlja

Jedna opcija za lokalno grejanje potkrovlja je grejanje na solarni pogon. U potkrovlju je ugrađen jedan ili više kolektora potrebne snage, odabranih u zavisnosti od površine prostorije i njene geometrije. Uređaji nisu priključeni na električnu mrežu, zbog čega grejanje potkrovlja ne zavisi od spoljnih izvora energije.
Solarno grejanje u potkrovlju se odlikuje:

 • Minimalni troškovi puštanja u rad: nema preliminarnih skupih proračuna, nisu potrebni projekti za izradu.
 • Jednostavna instalacija.
 • Mogućnosti stvaranja efikasnog grejanja za prostorije različitih veličina.
 • Ekonomska izvodljivost: oprema radi na besplatnu obnovljivu energiju.

Kupite solarni kolektor za potkrovlje

Pročitajte također

 KAKO SE OTARASITI BUĐI NA TAVANU

Izaberite solarni kolektor

KATALOG
Podijeli svoju ljubav