Grejanje u odgajivačnici

Grejanje u odgajivačnici

Odgajivačnica – prostorija za cjelogodišnje držanje životinja – opremljena kanalizacijom, ventilacijom, vodovodom. Obavezno obezbedite grejanje u odgajivačnici. Njegov zadatak je održavanje pozitivne temperature vazduha u prostoriji tokom hladne sezone. Ovo je neophodno za dobrobit životinja, stvaranje povoljnih uslova za rad radnika.
Sistem grejanja odgajivačnice sprečava zamrzavanje prostorije, štiti je od stvaranja kondenzata i leda. Pitanje da li je grejanje neophodno u odgajivačnici nije čak ni pitanje za specijaliste: ako se planira držanje životinja u hladnoj sezoni, grejanje je obavezan zahtev. Prilikom projektovanja grejanja za odgajivačnicu primenjuju se isti standardi kao i pri postavljanju veterinarskih objekata.

Norme grejanja odgajivačnica

Norme grejanja u odgajivačnicama date su u NTP APK 1.10.07.002 – 02. U njemu se stvaraju sledeći uslovi:

  • U hladnoj sezoni temperatura u prostoriji za držanje mačaka i pasa ne bi trebalo da bude niža od 16ºS, ako se u odgajivačnici nalaze male životinje (hrčci, miševi) – ne niža od 20ºS.
  • Životinje ne bi trebalo da imaju pristup sistemu grejanja odgajivačnice: on mora biti ograđen, ali u isto vreme radnici treba da imaju slobodan pristup za dezinfekciju i čišćenje.

Grejanje u odgajivačnici: savremeni sistemi

Prilikom odabira grejanja za odgajivačnicu uzima se u obzir broj životinja koje će se držati u njemu, površina prostorije, njena geometrija, prisustvo prozora i njihova lokacija. Ako je odgajivačnica deo veterinarskog kompleksa, povezan je sa zajedničkom kotlarnicom. Vazduh se zagreva rashladnom tečnošću koja cirkuliše kroz sistem cevi i radijatora. Efikasnost grejanja zavisi od lokacije i površine radijatora, njihovog koeficijenta prenosa toplote. Grejanje vode je jednostavno rešenje, ali nije bez nedostataka.

  • Nemoguće je stvoriti autonomno grejanje za odgajivačnicu – temperatura u prostoriji će biti ista kao u ostatku zgrade.
  • Zagrevanje rashladne tečnosti zahteva potrošnju resursa (gas ili električna energija – u zavisnosti od vrste kotla), troškovi održavanja objekta u hladnoj sezoni se povećavaju.

Za autonomno grejanje odgajivačnice koristi se električna oprema – na primer, električni grejači. Nalaze se bilo gde, ako je potrebno, pomeraju se kako bi stvorili prirodnu cirkulaciju toplih vazdušnih masa i ravnomerno zagrevanje prostorije. Ali električna oprema stvara veliko opterećenje na elektroenergetskoj mreži, što, u kombinaciji sa visokim troškovima električne energije, čini rešenje nepopularnim. Osim toga, veterinari ne preporučuju korišćenje električnih grejača u neposrednoj blizini kabina sa psima – opasni su za životinje.

Solarna energija za grejanje odgajivačnica

Solarna energija za grejanje odgajivačnica

Razmišljajući o tome da li je grejanje odgajivačnica neophodno i kako ga organizovati u skladu sa normama i minimalnim troškovima, inženjeri u Americi i Evropi često se odlučuju za opremu na solarnu energiju. Danas ovo rešenje postaje popularno u Rusiji i ZND. Upotreba grejnih uređaja koji koriste solarnu energiju stvaraju grejanje bez vezivanja za spoljne izvore energije. Moguće je napraviti autonomno grejanje odgajivačnica bez povećanja potrošnje električne energije. Energetski je efikasan i ekonomski izvodljiv:

  • nema potrebe za povezivanjem odgajivačnica na centralizovano grejanje: dizajn sobe je pojednostavljen;
  • sistem ne zavisi od rada električne mreže ili snabdevanja gorivom: čak i u slučaju nestanka struje, životinje se drže u udobnim uslovima za njih.

Grejanje u odgajivačnicama uz pomoć solarne opreme izgrađeno je na sledeći način: uređaj zagreva vazduh i pumpa tople vazdušne mase u prostoriju. Zbog njihovog kruženja u prostorijama brzo se podešava željena temperatura, reguliše vlažnost, eliminiše se kondenzacija i stvaraju optimalni uslovi za držanje životinja.

Kupite solarni kolektor za odgajivačnicu

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav