Kako eliminisati povećanu vlažnost u potkrovljama stambenih zgrada

Podrum i potkrovlje: Razlike u ventilaciji

U sistemu razmene vazduha stambene zgrade, najznačajnija uloga se igra podrum i potkrovlje. U tim je sobama koje su postavljene glavne elemente prirodne ventilacije zgrade, zahvaljujući kojima se primećuju standardi mikroklimatskih pokazatelja u apartmanima.

I podrum i potkrovlje su tehničke sobe, ali postoji niz značajnih razlika.

  • Za razliku od podruma, vlaga u potkrovlju stambene zgrade formira se ne samo zbog vremenskih uslova, već i zavisi od rada celog ventilacionog sistema.
  • Obično nema cevi i komunikacija u potkrovljama (osim uređaja lifta), a to donekle olakšava zadatak pružanja svežeg vazduha, ali nedavno je slučajevi otkupljenja potkrovlja i organizacija za skladište i tehničke prostorije kao što su serveri postali više učestalo i to značajno utiče na funkcionisanje ventilacije.

Šta bi trebalo da bude vlaga u potkrovlju stambene zgrade? Prema Snip 23-02-2003, temperatura vazduha na tavanu treba da bude najmanje +12 stepeni C.

Uzroci povećanog sadržaja vlage u prostorijama potkrovlja

Kako eliminisati povećanu vlažnost u potkrovljama stambenih zgrada

Poput podruma, potkrovlje je podložan izbočinom i formiranju vlage i kondenzata. Možda postoji nekoliko razloga:

  1. Krov koji teče je najčešći problem, zbog kojih ne samo vlasnici stanova na gornjim spratovima pate, već i stanovnici cele kuće, jer u ovom slučaju, vlažnost (i sa njim i štetne mikroorganizme) širi se od vrha do dna.
  2. Ventilacija pojedinačnih apartmana sprovedena kršenjem tehničkih zahteva: vlažni vazduh iz kupatila i kuhinja ne može se ukloniti u potkrovlje.U ovom slučaju, potrebno je prvo da ispravi nedostatke privatne ventilacije, a samo tada nastavite da sušete potkrovlje.
  3. Vreme.
  4. U retkim slučajevima, uzrok vlažnosti u potkrovlju zgrade visokog izražavanja može biti kršenje nepropusnosti zglobova zgrade – potrebno je periodično da se periodično vrši mere za čišćenje i izolaciju interpanela šavova.
  5. Prozori i vrata (uključujući vrata na stepenice) su takođe mogući izvor vlažnih problema, posebno ako su drveni okviri zamenjeni plastikom.

Posledice nepravilne ventilacije potkrovlja

Posledice velike vlažnosti na potkrovlju uticaće se ne samo na tehničko stanje zgrade, već i na zdravlje stanovnika. Dakle, najčešći problemi su:

  • Formiranje kondenzata – kapi vode, koje ne samo ne samo nelagodu za stanare gornjeg sprata, već i prouzrokuje uništavanje zgrade zgrade – negativno utiče na gvožđe i drvene elemente, pokretanje destruktivnih nepovratnih procesa i u najvišim kvalitetni materijali i takođe utiču na stanje mašina i mehanizama koji se nalaze na tavanu (na primer, oprema za lift).
  • Kalup, gljivice, štetni za zdravlje mikroorganizama izuzetno su podložni toplom i vlažnom okruženju;Od potkrovlja, oni spadaju u ulaze i druge uobičajene oblasti, u apartmane.Ako najmanje tri apartmana imaju iste probleme sa kalupom, to znači da morate hitno ispraviti ventilaciju cele kuće.
  • Zrak ne cirira, jer bi trebalo biti: Od prirodnog ventilacionog sistema stambenih građevinskih radova, uključujući razliku na temperaturi, povećana vlažnost znači neuspeh u radu ovog sistema – sanitarne standarde su prekršeni.

Sve to dovodi do uništenja struktura i plafona, zdravstvenim problemima među stanovnicima stambene zgrade, posebno među vlasnicima prostorija na gornjim spratovima.

Kako eliminisati povećanu vlažnost u potkrovljama stambenih zgrada

Pored toga, moderne potkrovlje u visokim zgradama sve se više vraća za zajedničke oblasti (na primer, pantalies, bilijari, bilijari) ili za tehničke sobe za komercijalne strukture (skladišta za materijale ili server).U ovom slučaju, na razmatranje komfora i sigurnosti, kao i da bi se izbegla rana šteta na imovini, potrebno je posebno pažljivo nadgledati nivo vlažnosti i servisiranje svih ventilacionih sistema.

Nažalost, problem velike vlažnosti je često ili podcenjen ili dozvoljen gravitacijom zbog činjenice da ljudi ne znaju gde da se okreću da bi se uklonili da se uklone vlagu od potkrovlja, a ako znaju, veruju u to Odluka će biti prilično skupa ili veoma teška sa tehničkog stanovišta.

Kako eliminisati povećanu vlažnost u potkrovlja?

Postoje različiti načini da se eliminiše vlažnost u potkrovlju zgrade visokog izražavanja.Upotreba određenih sredstava zavisi od karakteristika dizajna zgrade, na tehničkim karakteristikama sobe i posebno na određenom slučaju posebno.Ponekad je dovoljno da jednostavno popravite krov i očistite ventilacioni sistem, ponekad je potrebna radikalna intervencija i ponovna pregrada.

Međutim, nakon što se nađe uzrok i posledice se eliminišu, potrebno je održati optimalnu mikroklimu u sobi. Efekat se postiže postavljanjem dodatne veštačke ventilacije. Mnogi veruju da je skupo, jer ventilaciona oprema radi za struju, ali to nije tako. Postoji oprema koja radi besplatno – na solarnu energiju.

Pouzdan sistem zaštite od povećane vlage u potkrovlja

Vazdušni solarni razvodnik zaštićen je od kvarova i vrlo je jednostavan za upotrebu. Zbog minimuma delova sa njegovom instalacijom i održavanjem, svako će se nositi. Ono što je važno, kolekcionar je vatrootporan. Upotreba takvog resursa kao obnovljive solarne energije omogućiće stanovnicima da uštede o plaćanju električne energije, što je izuzetno važno, s obzirom na stalno povećanje cena u sektoru stambenih i komunalnih usluga.Još jedna prednost heliokolejca je nedostatak štetnih emisija u atmosferu, što je izuzetno važno, posebno za stanovnike megacija.

Pogledajte katalog opreme

Podijeli svoju ljubav