Vlažnost u podrumu: uzroci, posledice i metode otklanjanja

Vlažnost u podrumu stvara mnoge probleme vlasniku kuće: od nepovoljne mikroklime do pukotina u temeljima. Prema SNIP-u, vlažnost u podrumu ne bi trebalo da prelazi 65-75%. Tek tada možemo govoriti o zdravoj atmosferi, povoljnoj za ljude i bezbednoj za građevinski materijal. Ako se na zidovima podruma pojave tamne mrlje, na podu i zidovima se nakuplja kondenzacija, a u vazduhu se oseća miris vlage, slobodno se može reći da ste suočeni sa povećanom vlažnošću u podrumu.

Vlažnost u podrumu

Glavni razlozi za kršenje indikatora vlažnosti u podrumu:

 1. Loša hidroizolacija temelja.

Nedostatak kvalitetne hidroizolacije dovodi do kapilarnog prodiranja zemlje i otopljene vode kroz betonsku podlogu kuće. Otkrivanje problema sa hidroizolacijom je jednostavno: svi zidovi podruma su podjednako vlažni, vlažne tačke se uvek formiraju na različitim mestima.

 1. Pukotine u zidovima.

Ponekad se vlažnost u podrumu povećava zbog kršenja integriteta temelja kuće. Pojavljuju se pukotine u temelju kroz koje voda ulazi u kuću. U ovom slučaju, vlaga se uvek akumulira na istim mestima. U nekim slučajevima, pukotine su vidljive golim okom.

 1. Nedostatak efikasne ventilacije prostorija.

Jedan od najčešćih uzroka visoke vlažnosti u podrumu. Zbog dubokog položaja postolja, odsustva proreza i vazdušnih kanala u njemu, prirodna ventilacija ne obezbeđuje punu razmenu vazduha. Ugljen dioksid se akumulira u podrumu, vazduh stagnira, vlažnost raste, a usled promena temperature dolazi do kondenzacije.

 1. Propuštajući sistemi inženjerskih komunikacija.

Ako se cevi za kanalizaciju, toplu i hladnu vodu nalaze u podrumu, preporučljivo je proveriti njihov integritet pre uklanjanja vlage u podrumu. Često cevovod koji curi izaziva povećanu vlažnost.

Efekti vlage u podrumu

Zašto, kada se vlasnik kuće suoči sa vlagom u podrumu, počinje da diže uzbunu? Koje su posledice povećanja vlage na podrumskim podovima i koliko su one opasne?
Ako se vrednost vlažnosti u podrumu podigne iznad one navedene u SNIP-u, dešava se sledeće:

 1. Kondenzacija se stvara na zidovima, podu, plafonu.
 2. Drvene konstrukcije, završne obrade na bazi papira, krede, gline počinju da apsorbuju višak vode iz vazduha, bubre, menjaju strukturu, nakon nekog vremena počinju procesi propadanja, drveni nosači gube snagu, pretvaraju se u prašinu.
 3. Termoizolacioni materijal se vlaži – toplotna efikasnost objekta naglo se smanjuje, podrum počinje da se zamrzava i ledi u hladnoj sezoni.
 4. Stvaraju se povoljni uslovi za rast buđi i razvoj patogena.
 5. Ako se poljoprivredni proizvodi čuvaju u podrumu, razvijaju se trulež i druge bolesti voća.
 6. Kondenzacija koja se nakuplja na metalnim površinama izaziva njihovu koroziju, prodorna rđa može potpuno uništiti metalnu strukturu za manje od godinu dana.
 7. Voda uništava izolaciju žica i izaziva kratak spoj, krše se standardi zaštite od požara, uvek postoji rizik od požara.
 8. Zbog stalne vlage, počinje ubrzano uništavanje temelja, beton se raspada, gubi snagu i sposobnost da izdrži velika opterećenja, kuća počinje da pada, zidovi se savijaju, pukotine mogu “puzati”.

Visoka vlažnost u podrumu dovodi do značajnog smanjenja života cele kuće, stvara mikroklimu koja je opasna po zdravlje ljudi. Kako se nositi s tim?

Kako ukloniti kondenzaciju i vlagu u podrumu?

Kako ukloniti kondenzaciju i vlagu u podrumu?

Da biste se nosili sa vlagom u podrumu, trebalo bi da eliminišete uzrok njenog nastanka. Pronađite i popravite pukotine u temeljima (ako voda prodire kroz njih), proverite unutrašnju i spoljašnju hidroizolaciju, ažurirajte inženjerske komunikacije.

Drugi korak je odvodnjavanje podruma i ugradnja efikasne ventilacije. Ovo će zaštititi od povećanja vlažnosti u podrumu u budućnosti. Koristi se različita oprema koja radi na struju ili tečno gorivo, na primer, IR sušači, toplotni topovi. Oni se brzo nose sa zadatkom, ali bez dobrog uređaja za prisilnu ventilaciju, vlažnost u podrumu će ponovo porasti za jedan dan.

Zbog toga je neophodno instalirati opremu za dovodnu i izduvnu ventilaciju. Obično se borba protiv vlage u podrumu sprovodi nakon završetka građevinskih radova, kada nije moguće napraviti visokokvalitetan centralizovani ventilacioni sistem koji obuhvata sve prostorije u kući, uključujući i podrum. A da biste smanjili troškove i pojednostavili montažne radove, preporučuje se da izaberete „lokalno“ rešenje: opremu koja radi samo u podrumu.

Istovremeno, ventilacioni sistemi isušuju vazduh i obezbeđuju njegovu zdravu cirkulaciju. Oni rade u određenoj prostoriji, ne zahtevaju složene veze. Princip rada uređaja je sledeći: uređaj usisava svež spoljašnji vazduh, filtrira ga i zagreva, a zatim se pomoću ventilatora dovodi u podrum. Izduvni gasovi se ispuštaju kroz posebno predviđeni izlaz.

Uz sve prednosti takve ventilacije, ona ima nedostatak – troši veliku količinu električne energije. A ako oprema radi na dizel, onda je izduvni gas štetan za ljude i životnu sredinu. Ekološki prihvatljiva i jeftina alternativa je upotreba uređaja na solarni pogon.

Borba protiv visoke vlažnosti u podrumu: efikasno i jeftino

Vazdušni solarni kolektori su uređaji za prisilnu ventilaciju i rade po gore opisanom principu. Ali u isto vreme oni:

 • autonomni: ne zahtevaju priključak na električnu mrežu,
 • ekološki: ne proizvode štetne emisije,
 • ekonomični: u procesu rada ne troše nikakve plaćene energetske resurse.

Uređaji se automatski uključuju svaki put kada sunce dođe u kontaktu sa panelom i počnu da „duvaju“ kroz podrum, istovremeno ga isušivajući. Vlažnost u podrumu se normalizuje bez ikakvih dodatnih finansijskih troškova od strane vlasnika kuće.

Zaštitite podrum od viška vlage i vlage

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav