Buđ i gljivice u kući: rešavamo problem zauvek

Prilikom izgradnje gradske kuće, inžinjeri se suočavaju sa dilemom: potrebno je da organizuju efikasnu ventilaciju, ali da je naprave odvojeno za svaki sektor (stan) tako da budući stanovnici ne zavise jedni od drugih. Pošto je ugradnja više samostalnih sistema skupa, za uštedu je predviđena samo prirodna ventilacija, koja se samo delimično nosi sa zadatkom zamene vazduha u zatvorenom prostoru. Kao rezultat, u kući se pojavljuje buđ.
Kada se useli novi vlasnik, kako bi se izbegli problemi sa gljivicom i ne bi se iznenadili gde su došli, preporučuje se da se odmah ugradi mehanička dovodna i izduvna oprema koja održava stalnu razmenu vazduha.

Uticaj buđi na kuću

Uticaj buđi na kuću

Najčešće se gljivica javlja u vlažnim i tamnim prostorijama. „Voli” da raste u kotlarnicama, u perionicama, iza vodovodnih i kanalizacionih cevi. Često buđ pogađa potkrovlje i plafon – u jesen i proleće to su najvlažnije prostorije u celoj kući zbog oštrih dnevnih temperaturnih kolebanja i kondenzacije. Kolonije se nalaze u podrumu, u kuhinji, u kupatilu. Ako je kuća izgrađena u području sa visokom vlažnošću vazduha (na primer, pored jezera, pored ribnjaka), onda se gljiva može pojaviti bilo gde od hodnika do glavne spavaće sobe.
Glavna šteta od kolonija gljivica je:

  • Uništavanje završnih materijala, presvlake nameštaja, kućnog tekstila – gljivica izgleda izuzetno neprijatno, mrlje koje se teško uklanjaju, sive i žute mrlje, crni plak se može pojaviti na bilo kojoj površini.
  • Smanjenje performansi nosivih konstrukcija – buđ izaziva truljenje drveta i koroziju metala, gradska kuća gubi snagu, opterećenje na temeljima se menja, mogu se pojaviti mikropukotine u zidovima. U slučaju ozbiljnih oštećenja biće potrebne velike popravke.
  • Oštećenje električne izolacije – jezgra su izložena, povećava se rizik od kratkog spoja i stvara se opasnost od požara.
  • Kvar cevovoda – počinju da propuštaju, a tokom hidrauličnih udara moguće su pukotine.

Pojava gljivice u zgradi dovodi do potrebe za ozbiljnim popravkama, delimičnom ili potpunom zamenom komunalnih usluga. Mnogo je lakše i jeftinije unapred zaštititi prostorije od rasta kolonija.

Kako zaštititi kuću od gljivica

Efikasna zaštita gradske kuće od buđi je stvaranje nepovoljnih uslova za rast gljivica u njoj. Glavni faktor je kvalitetna ventilacija prostorija.
Neki vlasnici veruju da će ugradnja split sistema (klima uređaja) rešiti ovaj problem. Ali oprema ne može da se nosi sa punom i brzom zamenom celokupne zapremine vazduha. Pored toga, klima uređaj koji stalno radi predstavlja ozbiljan udarac budžetu: uređaj troši veliku količinu električne energije, brzo se pokvari i zahteva redovno održavanje (zamena rashladnog sredstva, na primer).
Mnogo ekonomičnije i efikasnije je ugradnja mehaničke ventilacije. Umesto električne opreme možete izabrati solarne kolektore koji rade na besplatnu solarnu energiju i ne moraju biti priključeni na električnu mrežu.
Uz pomoć kolektora, lako je organizovati autonomnu ventilaciju stana u gradskoj kući ili stvoriti dodatnu ventilaciju u vlažnim prostorijama: na primer, u kupatilu ili u potkrovlju. Vlasnik nekretnine optimizuje troškove stvaranja efikasne ventilacije. I neće biti troškova tokom rada – uređajima nije potrebno održavanje i ne troše nikakve plaćene energetske resurse.

Rezimirajući

Gljivica u gradskoj kući može dovesti do ozbiljnih posledica i primorati vlasnika da unapred uradi velike popravke. Da biste zaštitili prostorije, dovoljno je stvoriti dobru ventilaciju. Ovo se može uraditi uz pomoć sistema snabdevanja i izduvnih gasova.
Uređaji na solarni pogon su posebno energetski efikasni. Oni su autonomni, ne zahtevaju kontrolu ljudi, ne opterećuju električnu mrežu, montiraju se bez koordinacije sa regulatornim organima. Ali glavna stvar: eliminišu vlagu u kući, što znači da se buđ neće pojaviti u vašoj kući.

Trajno uklonite gljivice i plesni

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav