Buđ i gljivice u dupleksu: uzroci, posledice, rešenje problema

Buđ je mikroskopska gljiva koja raste na skoro svakoj površini. Njegove spore su prisutne svuda, ali počinju da se razvijaju tek kada uđu u povoljno okruženje: tamno, vlažno mesto sa ustajalim vazduhom. A ako se u dupleksu pojavio kalup, to ukazuje na nedostatak normalne ventilacije.
Najčešće, gljivica raste na mestima gde se kondenzuje kondenzacija: na primer, ispod sudopera u kuhinji, pored kanalizacionih cevi, ispod greda na krovu koji curi, u vlažnom podrumu. Lako je otkriti: na zidovima, podu ili plafonu pojavljuju se crne mrlje, žute ili sive mrlje, u prostoriji se uspostavlja neprijatan miris „pečuraka“.

Buđ i gljivice u dupleksu

Kakva je opasnost od gljivica?

Kalup postepeno uništava površine u kontaktu sa njim: drvo trune i pretvara se u prašinu, metal je korodiran rđom. Propadajući papir, tekstil. Teško je ne primetiti:

  • Tapaciranje nameštaja se pogoršava, na njemu se pojavljuju rupe.
  • Završni materijali počinju da se udaljavaju, deformišu, menjaju boju.
  • Električna instalacija puca, jezgra su izložena: postoji opasnost od kratkog spoja.
  • Cevi propadaju i cure.

Kalup se “širi” sa jednog objekta na drugi i neizbežno utiče na noseće konstrukcije dupleksa: grede i rešetke gube snagu. Mogu se pojaviti pukotine na temeljima i zidovima, krov će početi da pada: kuća će zahtevati velike popravke.
Da bi se ovo izbeglo, potrebno je ne samo razumeti odakle dolazi buđ, već i eliminisati sve njegove kolonije u dupleksu i sprečiti njihov ponovni rast.

Kako ukloniti gljivicu i trajno zaštititi dupleks od nje?

Ako se gljivica već pojavila, glavni zadatak je da je brzo eliminiše, da spreči razvoj kolonija. Ovo zahteva:

  1. Iznesite nameštaj napolje i provetrite ga.
  2. Uklonite kalup mehanički pomoću strugača.
  3. Sve površine u kući tretirajte posebnim jedinjenjem.

Obično je ovo dovoljno. Ali jednako je važno baviti se uzrocima njegovog nastanka.
Glavni razlog za pojavu gljivice je nedovoljna razmena vazduha. Često, kada planiraju dupleks, inžinjeri odbijaju da instaliraju dovodne i izduvne sisteme, nadajući se da će prirodna ventilacija izaći na kraj sa ventilacijom. Ali njegov rad zavisi od vremenskih uslova: temperature, pritiska, pravca vetra. I često se ispostavlja da se vazduh polako uklanja, njegova vlažnost raste.
Stoga je efikasna zaštita dupleksa od buđi ugradnja mehaničkog ventilacionog sistema. Takva odluka ne povlači nužno visoke troškove. Ako odbijete da kupite električnu opremu u korist uređaja koji se napajaju solarnom energijom, možete dobiti niz važnih prednosti:

  • Zaštitite svoj dom od gljivica.
  • Minimizirajte troškove ugradnje ventilacije: solarni kolektori se montiraju bez idejnog projekta ili odobrenja, rad traje minimalno vreme.
  • Ostvarite bolju cirkulaciju vazduha u prostorijama besplatno: aparati ne troše struju, što znači da ne morate da plaćate njihov rad.

Zbog brojnih prednosti, u Evropi i Americi, solarni kolektori se aktivno koriste u privatnom sektoru za normalizaciju vlažnosti vazduha i zaštitu kuća od gljivica. Poslednjih godina ova tehnologija je postala relevantna za Rusiju i zemlje ZND.
Buđ u dupleksu može prouzrokovati mnoge probleme vlasnicima. Ali nećete naići na gljivicu ako organizujete visokokvalitetnu ventilaciju i normalizujete vlažnost u prostorijama.

Rešavanje problema gljivica u kući

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav