Buđ u skladištu povrća: rešenje problema

Buđ je mikroskopska gljiva, često opasna za ljude, životinje i biljke. Tokom skladištenja, korenasti usevi emituju toplotu, vodu, ugljen-dioksid, što utiče na mikroklimu u prostoriji: vazduh postaje vlažan, kondenzacija se formira na zidovima i podu.

Prirodna ventilacija ne može da se nosi sa blagovremenim uklanjanjem izduvnih gasova zbog velike površine skladišta povrća i posebnosti skladištenja proizvoda. Kao rezultat, formiraju se zone stajaćeg vazduha. Ovo zajedno stvara optimalne uslove za razvoj buđi u skladištu povrća. Pospešuje njegov rast i obilje hranljivog medijuma – uskladišteno povrće i voće.

Šteta od buđi u skladištu povrća

Šteta od buđi u skladištu povrća

Šteta od pojave buđi u skladištu povrća je ogromna. Prvi i očigledan problem sa kojim će se morati suočiti je delimična ili potpuna smrt useva. Buđ brzo raste i inficira korenaste useve ili druge poljoprivredne proizvode, čineći ih nepogodnim za dalju upotrebu. Pogađeno povrće se uništava, što dovodi do velikih finansijskih gubitaka..

Drugi problem koji nastaje ako ne preduzmete mere da sprečite pojavu buđi u skladištu povrća je kršenje sanitarno-higijenskih uslova rada. Gljiva i njene spore su opasne ne samo za hranu, već i za ljude. Neke vrste plesni oslobađaju mikrotoksine – otrove koji utiču na cirkulatorni, nervni i probavni sistem. U kontaktu sa njima, osoba razvija trenutni plućni edem, pojavljuju se simptomi akutnog trovanja, poremećena je viša nervna aktivnost. Pri visokoj dozi moguć je smrtni ishod.

Ništa manji problem nisu spore plesni. Oni iritiraju sluzokožu respiratornog trakta i izazivaju hronični rinitis, traheitis, bronhitis, upalu pluća.

Buđ u skladištu povrća oštećuje sam objekat. Gljivica uništava građevinski materijal i oštećuje noseće konstrukcije, ubrzava propadanje drveta i koroziju metala. Kao rezultat toga, životni vek skladišta povrća je značajno smanjen, a rizik od urušavanja zgrade se povećava.

Zbog toga je zaštita skladišta povrća od buđi važan zadatak koji zahteva hitne mere.

Kako ukloniti buđ u prodavnici povrća?

Ako se gljivica već pojavila, morate:

 1. Pronađite sve kolonije buđi i uništite sve zahvaćene proizvode.
 2. Tretirajte skladište povrća posebnim hemijskim sastavom dizajniranim za borbu protiv gljivica.
 3. Sprovesti prevenciju buđi u skladištu povrća kako bi se sprečilo njeno ponovno pojavljivanje.
Šteta od buđi u skladištu povrća

Mere uništavanja buđi zahtevaju mnogo truda, vremena i novca, pa je najbolja odbrana stvaranje nepovoljnih uslova za razvoj gljivica u prostoriji. Potrebno je normalizovati vlažnost vazduha, uspostaviti njegovu stalnu cirkulaciju i postići efikasno uklanjanje ugljen-dioksida. Ovo se može uraditi uz pomoć savremenih ventilacionih sistema i sušača vazduha.

Oprema zagreva vazduh i uklanja višak vlage iz njega, a zatim ga pumpa u prostoriju. Ali ako uređaj radi na struju, onda rešenje ima niz nedostataka:

 • stvara dodatno opterećenje na električnoj mreži;
 • potrošnja energije i troškovi održavanja skladišta povrća rastu;
 • ugradnja složenih ventilacionih sistema zahteva ozbiljnu pripremu: koordinaciju sa regulatornim organima, proračune dizajna.

Zbog toga su mnogi preduzetnici zainteresovani za pronalaženje alternativnih rešenja za prevenciju buđi u skladištu povrća. Atraktivna opcija je upotreba uređaja na solarni pogon.

Ekonomična opcija za zaštitu biljne baze od buđi

Da ne biste razmišljali o tome kako ukloniti buđ u skladištu povrća, a istovremeno izbegli nedostatke povezane sa ugradnjom električne opreme, instaliraju se uređaji na solarni pogon.
Princip njihovog rada je isti kao kod svih odvlaživača, ali u isto vreme oni:

 • autonomna;
 • ekološka;
 • ne troše električnu energiju;
 • ne stvarajte opterećenje na električnoj mreži.

Automatski se uključuje svaki put kada dodje u kontaktu sa suncem, uređaji će:

 • normalizovati vlažnost vazduha;
 • održavati stabilnu temperaturu u skladištu povrća;
 • doprinose brzom uklanjanju ugljen-dioksida;
 • ukloniti ustajali vazduh.

To jest, oni eliminišu sve uzroke pojave gljivica i služe kao efikasna prevencija buđi u skladištu povrća.
Dodatne prednosti solarne opreme:

 1. Može se instalirati na neelektrificiranom objektu, jer za njegov rad nisu potrebni kablovi za napajanje.
 2. Njegova instalacija ne zahteva složene preliminarne proračune ili koordinaciju sa regulatornim organima.
 3. Jednostavna i brza instalacija.

Na skladištu povrća se neće pojaviti buđ, a preduzetnik će sačuvati svoj rod netaknut.

Uništiti plesni na biljnoj bazi

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav