Ventilacija piljara i skladišta povrća

Prodavnice povrća su posebne zgrade za dugotrajno skladištenje korenskih useva. A skladišta povrća su čitavi poljoprivredni kompleksi koji zauzimaju veliku teritoriju gde se proizvodi skladište, pakuju, šalju na regionalna ili lokalna tržišta. Glavni zadatak povrtarske prodavnice je održavanje optimalnog okruženja za skladištenje poljoprivrednih proizvoda. Ovo se može postići ventilacijom skladišta povrća.

Osobine skladištenja poljoprivrednih proizvoda

Ventilacija piljara i skladišta povrća

Na izbor ventilacionog sistema za skladište povrća utiču sledeći faktori:

 • vrsta uskladištenih poljoprivrednih proizvoda;
 • način skladištenja: u kontejnerima ili na veliko;
 • prostor za skladištenje povrća;
 • prisustvo sistema grejanja;
 • građevinski dizajn i zidni materijali.

Uzimaju se u obzir karakteristike skladištenja poljoprivrednih proizvoda. Povrće neprestano oslobađa toplotu i vlagu. Relativna vlažnost vazduha u skladištu raste. Ako vrednost ovog parametra prelazi dozvoljenu normu, aktiviraju se procesi propadanja. Stvaraju se povoljni uslovi za razvoj buđi i život kolonija glodara. Hemijski sastav korenskih useva se menja: gube hranljive materije i karakteristične ukuse.
Drugi faktor rizika je stvaranje kondenzacije na zidovima. Voda, koja teče na proizvode, dovodi do vlage i brzog kvarenja. Nedostatak promišljene ventilacije skladišta povrća dovodi do delimičnog ili potpunog gubitka useva.
Standardi ventilacije za povrće i prodavnice povrća propisani su u GOST 2489-44. Prema standardu, optimalni nivo vlažnosti za skladištenje krompira je 80-90%, za skladištenje luka 65-85%, skladištenje mešanog povrća – 80-95%.
Sistem ventilacije skladišta povrća treba da reši sledeće zadatke:

 • obezbediti stalan dovod vazduha za provetravanje uskladištenog povrća;
 • održavati povoljan temperaturni režim;
 • održavati karakteristike vlažnosti vazduha unutar 80-95%;
 • pomažu u smanjenju rizika od kondenzacije;
 • ukloniti ugljen-dioksid i druge proizvode “disanja” korenskih useva iz skladišta.

Ventilacija piljara i skladišta povrća: savremeni sistemi

Da bi se stvorila povoljna mikroklima u prodavnici povrća, koristi se prirodni i / ili prisilni sistem ventilacije. Prvi uključuje protok vazduha kroz prirodne praznine i pukotine, ventilacione otvore i okna. Efikasnost prirodne ventilacije skladišta povrća zavisi od temperature u prostoriji i na ulici, razlike pritiska, preseka vazdušnih kanala. U većini slučajeva, ova vrsta ventilacije nije u mogućnosti da obezbedi optimalne uslove skladištenja povrća zbog niske i nekontrolisane brzine razmene vazduha.

Ventilacija piljara i skladišta povrća: savremeni sistemi

Prisilna ventilacija je lišena ovog nedostatka. Vazduh se ubacuje u prostoriju pomoću ventilatora. Vazdušne mase kruže po prostoriji, eliminišući rizik od kondenzacije i provetravaju kontejner sa povrćem. Sistem ventilacije skladišta povrća prisilnog tipa kreiran je pomoću klima komora. Veliki objekti koriste složene sisteme koji se sastoje od međusobno povezanih elemenata: senzora temperature i vlažnosti, ventilatora protiv kondenzacije, podesivih klapni i tako dalje. Oni efikasno kontrolišu i održavaju mikroklimu u prodavnici povrća, ali imaju svoje nedostatke:

 1. Trošenje mnogo energije.
 2. Zavisnost od spoljnog izvora energije.

Kao rezultat, povećavaju se ekonomski troškovi održavanja skladišta povrća, a nestanak struje dovodi do gubitka useva. Delimično eliminisanje ovih rizika omogućavaju ventilacioni sistemi povrtara, napajani solarnom energijom.

Solarna energija za ventilaciju skladišta povrća

Solarna energija je besplatna i sveprisutna alternativa tradicionalnim izvorima energije. Oprema na solarni pogon je autonomna i ne zavisi od mrežnog napona ili snabdevanja dizel gorivom. Korišćenjem solarne energije smanjuje se rizik od oštećenja useva usled prekida u snabdevanju električnom energijom.
Još jedna prednost je odsustvo dodatnih troškova za održavanje opreme na solarni pogon. Zahteva ulaganje samo u trenutku kupovine i ugradnje.
Prinudna ventilacija povrtarišta, napajana solarnom energijom, održava optimalnu mikroklimu i obezbeđuje sigurnost poljoprivrednih proizvoda. Istovremeno, smanjuju se troškovi održavanja skladišta povrća, a minimiziraju se rizici od oštećenja povrća u slučaju nepredviđenih kvarova u radu elektroenergetskih sistema. Ovo je moderno ekološki prihvatljivo rešenje koje vam omogućava da optimizujete proces dugotrajnog skladištenja korenskih useva u malim i velikim prodavnicama povrća.

Kupite solarni kolektor za ventilaciju prodavnica povrća i povrća

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav