Zašto je potrebna ventilacija bazena i kako to učiniti?

Glavni zadaci ventilacije bazena su udobnost kupača, sigurnost imovine i produženje veka trajanja zgrade u celini.
Stagnirajući vazduh, visoka vlažnost, kondenzat – sve ovo dovodi do neprijatnog mirisa u prostoriji, smanjenja nivoa kiseonika, pojave i aktivnog rasta kolonija plesni, uništavanja završne i potporne konstrukcije zgrade.
Ako u bazenu:

 • teško je disati, pojavljuju se napadi vrtoglavice i gušenja;
 • zamagljivanje na prozorima i zidovima;
 • na površinama su vidljive neuredne belo-žute, sive ili crne fleke plesni;
 • mirisi ustajale vode i pljesnivosti;

ventilacija ne radi. Za to mogu biti razlozi: u početku nema sistema ventilacije u prostorijama; dizajniran je za manju površinu; koristi se prirodna ventilacija.

Kako rešiti problem nedovoljne ventilacije u bazenu?

Zašto je potrebna ventilacija bazena i kako to učiniti?

U zavisnosti od toga šta u početku služi kao izvor problema, bira se optimalno rešenje: uvođenje mehaničkog ventilacionog sistema, povećanje kapaciteta postojećeg i reorganizacija prirodnog.
Ali koliko je isplativo implementirati moćan izduvni sistem za privatni bazen u kući od 25 m2 ili sauni? Verovatno je preskupo.
U evropskim zemljama (Nemačka, Francuska, Italija) pronašli su elegantan izlaz iz ove situacije. Vlasnici bazena, pored prirodne ventilacije (koja se, kao što znamo, ne nosi uvek sa svojim zadacima), postavljaju sisteme prisilne ventilacije:

 • električni ventilatori;
 • nape;
 • solarni kolektori.

Svaki od ovih sistema ima prednosti. Dakle, električni ventilatori i haube rade bez obzira na vremenske prilike, dok se solarni kolektori mogu postaviti na neelektrificirane objekte u bilo kom kutku zemlje.

Ali svake godine raste udeo energetski efikasnih sistema. Zašto?

 1. Oni su univerzalni – linija proizvoda omogućava ventilaciju bazena od 20 i 250 kvadratnih metara u bilo kojoj prostoriji: od privatnih kuća do sportskih kompleksa.
 2. Bezbedno – rade na solarnoj ili, na primer, energiji vetra, sistemi nisu povezani na električnu mrežu, ne povećavaju opterećenje na njoj, ne izazivaju kratki spoj, ne stvaraju opasnu situaciju sa golim žicama.
 3. Ekološki prihvatljiv – ne emituje toksične i druge supstance, čuvajući prirodu i zdravlje drugih.
 4. Ne zahtevaju stalna ulaganja u održavanje, jer se plaća samo kupovina i ugradnja.
 5. Oni stvaraju zdravu mikroklimu povećanjem snabdevanja kiseonikom i filtriranjem ulaznog vazduha.
 6. Za ugradnju nisu potrebne dozvole, za ugradnju nije potrebna posebna oprema. opreme.

Energetski efikasni sistemi, proizvedeni i testirani od strane profesionalaca, dostupni su svima na Zapadu. Takva oprema za ventilaciju bazena, kuća, vikendica i drugih prostorija stigla je u Rusiju 2015. godine. Kupilo ga je i uspešno koristi više od hiljadu ljudi širom zemlje.

Izaberite energetski efikasan sistem

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav