Inzolacija Evrope i Balkana. Potencijal fotonaponske energije.

Insolacija je količina sunčevog zračenja koja pada na određenu površinu zemljine površine. Insolacija je važan faktor pri izračunavanju potencijala za korišćenje solarne energije u različitim regionima sveta. U Evropi, insolacija varira u zavisnosti od sezone, regiona i geografske lokacije.

Balkan i Nemačka su dva regiona u Evropi koja se mogu pohvaliti dobrim potencijalom solarne energije. Na Balkanu, mnogi regioni imaju veću insolaciju nego u centralnoj Evropi, uključujući Nemačku.

Fotonaponski energetski potencijal u Nemačkoj
Fotonaponski energetski potencijal u Nemačkoj
Direktno normalno zračenje - insolacija u Nemačkoj
Direktno normalno zračenje – insolacija u Nemačkoj

Prema Evropskoj službi za klimatske promene i čistu energiju, tabela ispod pokazuje vrednosti insolacije za velike evropske gradove:

GradInsolacija (kVh/m² godišnje)
Amsterdam900
Athens1667
Beograd1236
Berlin1000
Brisel900
Varšava1100
Vena1000
Žabljak1263
Lisabon1650
London900
Ljubljana1174
Madrid1750
Moskva1000
Minhen1117
Nikšić1567
Pariz1100
Podgorica1605
Rim1475

Tabela pokazuje da gradovi na jugu Evrope, poput Atine, Lisabona i Madrida, imaju znatno veće vrednosti insolacije od gradova na severnom delu kontinenta. Međutim, gradovi u Nemačkoj kao što su Berlin i Minhen imaju dovoljno visoke vrednosti insolacije da koriste solarnu energiju.

Na Balkanu zemlje poput Grčke, Bugarske, Srbije i Hrvatske imaju veoma visok potencijal za korišćenje solarne energije. To je zbog njihovog geografskog položaja i visoke vrednosti insolacije. Najefikasniji način korišćenja solarne energije na Balkanu je postavljanje solarnih panela na krovove zgrada za korišćenje solarne energije za proizvodnju električne energije.

U Nemačkoj solarna energija takođe ima veliki potencijal. Do marta 2022. godine u Nemačkoj je već instalirano više od 2,5 miliona solarnih instalacija, koje su, prema podacima, obezbedile više od 10% ukupne potrošnje električne energije u zemlji. Nemačka je takođe lider u proizvodnji solarnih panela, što ukazuje na visok nivo tehnološkog razvoja u ovoj oblasti.

Generalno, solarna energija je obećavajući i ekološki prihvatljiv izvor energije u Evropi. Može se koristiti i za kućnu upotrebu i za industrijske potrebe. Insolacija je ključni faktor u izračunavanju efikasnosti korišćenja solarne energije u različitim regionima Evrope, a Balkan i Nemačka, uprkos razlikama u geografskoj lokaciji, obe imaju visok potencijal za korišćenje solarne energije.

Podatke o osunčanosti regiona možete detaljnije proučiti na mapi https://globalsolaratlas.info/map

Izračunajte svoj solarni sistem

Univerzalni kalkulator solarnog sistema
Podijeli svoju ljubav