Solarni elektrane na terasama postaju sve popularnije. Ali da li se takvi sistemi isplate? I na šta treba obratiti pažnju?

Tranzicija ka alternativnim izvorima energije u Nemačkoj je na vrhuncu popularnosti. Poseban interes u protekloj godini izazvali su takozvani “priključivi solarni energetski sistem”. Prema podacima Savezne agencije za mreže, broj registrovanih malih sistema se sedmostruko povećao u prvom kvartalu ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine. Do 2030. godine, broj mini solarnih elektrana mogao bi dostići 12 miliona.

Osim solarnih panela na krovu, neka nemačka komunalna preduzeća dozvolila su njihovu instalaciju na terasama. I u drugim evropskim zemljama kao što su Poljska, Francuska, Holandija, Velika Britanija, Austrija, Švajcarska i Mađarska primećen je porast interesa za tehnologijama za uštedu energije koje su, pored svoje ekološke prihvatljivosti, relativno jednostavne za održavanje i lako se dobijaju dozvole za instalaciju i rad.

Solarni paneli na terasi

Kako rade solarni energetski sistemi na terasi?

Obično se sastoje od nekoliko međusobno povezanih fotonaponskih panela. Montiraju se na terasu, najčešće na krovu, terasi ili u bašti, ređe na zidu kuće. Zatim se povezuju sa pretvaračem i električnom utičnicom. Ceo sistem nije teško instalirati samostalno.

Fleksibilni solarni paneli su se dobro pokazali na terasi. Odlikuju se pristupačnom cenom, lakom instalacijom i lakšinom.

Sunčeva svetlost, kada dospe na fotovoltaičke ćelije solarnog panela, generiše električnu energiju, što rezultira električnom strujom. Usmerava se ka maloj “kutiji” – pretvaraču, gde se pretvara u standardnu izmeničnu struju koja se može koristiti za kućne potrebe putem električne utičnice. Veći deo električne energije proizvedene na ovaj način koristi se direktno u kući i smanjuje troškove električne energije. Višak električne energije odlazi u mrežu.

Kapaciteti terasnih modula nisu visoki

Solarni paneli proizvode maksimalnu količinu električne energije samo pod direktnim sunčevim zracima. Stoga su posebno produktivni u sunčanim područjima, kao i u proleće i leto. Modul snage 400 vati može generisati do 800 kilovat-sati električne energije godišnje u veoma sunčanim regionima kao što su Afrika, Bliski istok, Australija, neki delovi Kine, Latinska Amerika i Sjedinjene Američke Države. U Nemačkoj i drugim srednjoevropskim zemljama taj iznos je otprilike upola manji zbog manje sunčanih sati. Da biste optimizovali panele, moraju biti usmereni prema jugu pod odgovarajućim uglom. Bez nagiba, isporuka je niža: sa vertikalno postavljenim modulom snage 400 vati na terasi okrenutoj prema jugu u Nemačkoj, prosečno se može proizvesti oko 260 kWh električne energije godišnje.

Pravilno konfigurisan 400-vatni modul može proizvoditi prosečno oko 320 kWh u proleće i leto, pola manje u oblačnom vremenu, i najviše 50 kWh u gustoj oblačnosti. Tokom jeseni i zime, ovi se brojevi smanjuju za otprilike polovinu. Proizvedena električna energija biće dovoljna za napajanje internet rutera (koji troši oko 10 vati), malog frižidera (80 vati) i laptopa (40-100 vati). Za druge električne aparate kao što su računar sa dva monitora (do 900 vati), čajnik (600-2000 vati) ili veš mašina (oko 2000 vati), potrebni su dodatni moduli.

Ekonomska isplativost

Električna energija proizvedena pomoću priključivih mini solarnih elektrana košta otprilike tri puta manje. Međutim, postoje određene tačke koje treba uzeti u obzir.

Ugrađeni solarni sistemi sa jednim do tri modula u nemačkim online prodavnicama koštaju između 400 i 1200 evra. Sa cenama električne energije u rasponu od 30 do 50 centi po kWh, troškovi se mogu amortizovati za šest do devet godina. Električna energija proizvedena nakon tog perioda biće besplatna barem još deset godina. Prosečni vek trajanja modula iznosi 25 godina, a pretvarači traju oko 15 godina.

U isto vreme, instalacija samo gore navedenog kompleta sa jednim do tri modula možda se neće isplatiti – obim proizvodnje neće biti dovoljan. Moderne stanove sve više troše energije, posebno sa rastućom popularnošću različitih pametnih uređaja, “pametnih” sijalica i utičnica, internet rutera koji rade non-stop i još mnogo toga. Kompensacija ovih troškova solarnom energijom je dobra ideja i bila bi ekološki prihvatljiva. Međutim, da biste u potpunosti snabdeli prosečno domaćinstvo, idealno bi bilo da vam je potreban ceo krov prosečne kuće.

Koliko su sigurni solarni sistemi

Prema mišljenju stručnjaka, priključivi solarni elektrani su generalno veoma sigurni. Međutim, preporučuje se kupovina takvih uređaja od kvalifikovanih prodavaca i njihova instalacija od strane profesionalnih kompanija.

Rad solarnih elektrana maksimalne snage do 600 vati na terasama je dozvoljen u 25 od 27 zemalja EU (osim Belgije i Mađarske). Do kraja 2021. godine na nemačkim terasama je instalirano oko 190.000 solarnih sistema. Kina je trenutno lider u svetu po instalaciji solarnih panela i vetroturbina. U Nemačkoj federalna vlada želi značajno pojednostaviti proces odobrenja i instalaciju uređaja povezanih sa solarnim panelima, a u budućnosti bi moglo biti moguće unositi 800 vati solarnog energije u kućnu mrežu umesto trenutnih 600 vati.

Izaberite svoj fleksibilni solarni panel

Više u katalogu

Od: Sobstvena Energija Doo

Podijeli svoju ljubav