Ventilacija potkrovlja: pitanja organizacije

Mansardni krov je varijanta izolovanog potkrovlja, prisustvo ventilacije za njega je preduslov. Međutim, kompetentna tehnička implementacija ventilacije potkrovlja zahteva uzimanje u obzir karakteristika strukturne varijacije krova i njegovog oblika, koji mogu biti:

 • naslonjeni;
 • gable gable;
 • zabat polu-kuk;
 • kuk sa četiri nagiba;
 • polu-kuk sa četiri nagiba;
 • potkrovlje;
 • multi-forceps;
 • kukasti ili piramidalni.

U slučaju svog kompetentnog dizajna i uređenja, potkrovlje služi kao punopravni dodatni pod i daje kući ugodan izgled. Međutim, ovde dolazi zagrejan vlažan vazduh iz prostorija nižih spratova, tako da stvaranje ventilacionog sistema postaje jedan od najvažnijih zadataka za vlasnike kuće.

Do čega dovodi nedostatak dobre ventilacije?

Ventilacija potkrovlja: pitanja organizacije

Nedostatak cirkulacije vazduha u potkrovlju stvara uslove za nakupljanje kondenzata i vlaženje izolacije, što zauzvrat dovodi do drugih poteškoća:

 • korozija metalnih delova krova;
 • razvoj gljivica buđi;
 • gubitak svojstava uštede toplote kuće i povećanje troškova zagrevanja i održavanja udobne mikroklime.

Potpuna ventilacija oslobađa atmosferu potkrovlja od viška vlage, sprečava pojavu plesni i razmnožavanje patogenih bakterija, oštećenja krova i plafona. Štiti prirodne pločice od prekomernog vlaženja, izolacioni materijal, smanjuje troškove grejanja i klimatizacije prostorija u kući. Dobar protok vazduha je koristan i leti, jer sprečava pregrevanje krova, a zimi i proleće sprečava nakupljanje leda u obliku vijenca i krovnim spojevima.

Načini organizovanja ventilacije potkrovlja: izaberite najbolje

Pitanje kako provetriti potkrovlje najčešće se odlučuje u korist organizovanja prirodne ventilacije. Međutim, to ne pomaže da se obezbedi dovoljna razmena vazduha i usklađenost sa strogim indikatorima vlažnosti vazduha. U ovom slučaju, vazdušne mase se ažuriraju zbog razlike u temperaturi i pritisku unutar i izvan prostorije zbog prisustva ventilacionih kanala i otvora, kao i prirodnih praznina i pukotina.

Ventilacija na ovaj način se vrši neujednačeno, pošto brzina razmene vazduha zavisi od vremenskih prilika, jačine i pravca vetra i tehnoloških karakteristika ventilacionih otvora. Redovno otvaranje prozora i vrata, koje se često koriste za poboljšanje prirodne ventilacije, moguće je samo u toploj sezoni, neefikasno je i nesigurno.

Prinudni izduvni sistem podrazumeva upotrebu posebne opreme: ventilatora, klima uređaja i split sistema, vazdušnih solarnih panela sa ugrađenim ventilacionim sistemom. Ovi drugi dobijaju sve veću popularnost jer obezbeđuju autonomnu ventilaciju potkrovlja i rade na besplatnoj čistoj energiji sunca.

Upotreba vazdušnih kolektora značajno smanjuje troškove energije i opterećenje mreže. Instalacija ventilacionog sistema na bazi solarnog panela ne zahteva izradu tehničke dokumentacije, izvodi se jednostavno i brzo.

Solarni kolektori omogućavaju ne samo uklanjanje ustajalog vazduha i pumpanje svežeg vazduha u potkrovlje, već i da ga prethodno zagreju, oslobode od prašine, zagađujućih čestica i viška vlage. Uz njihovu pomoć, lako možete održavati optimalnu i zdravu mikroklimu u potkrovlju u automatskom režimu ventilacije.

Ventilacioni sistemi za tavanske prostorije

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav