Grejanje u industrijskoj hali

Industrijski (proizvodni) prostor je zatvoreni prostor u kome se obavlja radna delatnost u smenama i odvijaju tehnološki procesi. Razvijeni su strogi higijenski zahtevi za industrijske prostorije, koji određuju osvetljenje, ventilaciju i grejanje industrijskih prostorija.

Grijanje u industrijskoj zgradi

Grejanje industrijskih prostorija je neophodno za:

 • stvaranje optimalnih uslova za obavljanje radne aktivnosti;
 • usklađenost sa tehnološkim procesima;
 • obezbeđivanje normalnog rada opreme.

S tim u vezi, izbor sistema grejanja za industrijske prostorije postaje prioritet čak i u fazi projektovanja budućeg preduzeća.

Regulatorni zahtevi za sisteme grejanja

Norme za grejanje industrijskih prostorija navedene su u SNiP 2.04.05-91 i izračunavaju se u zavisnosti od površine prostorija, broja stalnih i privremenih poslova. U hladnoj sezoni temperatura na radnom mestu ne bi trebalo da bude ispod 18º C, a temperatura treba da bude ujednačena u celoj prostoriji. Nije dozvoljeno stvaranje hladnih zona u kojima temperatura pada ispod 18º C. Sistemi grejanja industrijskih prostorija moraju da obezbede ravnomerno zagrevanje vazduha.
U specifičnim industrijama, zahtevi za temperaturu okoline određeni su tehnološkim procesima i ne bi trebalo da budu u suprotnosti sa standardima bezbednosti radnika.
Postojeći sistemi grejanja se procenjuju prema sledećim kriterijumima:

 • efikasnost rada: ravnomerno zagrevanje prostorije, mogućnost kontrole temperature;
 • troškovi kupovine opreme, troškovi njene instalacije i puštanja u rad;
 • energetska efikasnost – sposobnost optimizacije troškova grejanja;
 • lakoća održavanja i izdržljivost.

Savremeni sistemi grejanja za industrijske prostore

Grejanje parom

Glavna prednost parnog grejanja je mogućnost brzog zagrevanja prostorija bilo koje oblasti i održavanja visokih temperatura (do 100ºC). Ali parno grejanje takođe ima svoje nedostatke: stvara mnogo buke i zahteva visoke troškove goriva. Zbog toga se parno grejanje retko koristi, uglavnom za prostorije samo tehničke namene, u kojima nema posla.

Grejanje vode

Ako je proizvodna prostorija povezana sa centralnom kotlarnicom ili ima sopstvenu kotlarnicu, često se koristi zagrevanje vode. Uprkos popularnosti ovog rešenja, ono ima mnogo nedostataka. Efikasnost grejanja direktno zavisi od kapaciteta kotla (i količine prerađenog goriva), broja radijatora i površine prostorije. Prilično je teško obezbediti ravnomerno zagrevanje vazduha. A održavanje visoke temperature u hladnoj sezoni zahteva ozbiljne troškove energije.

Grejanje vazduha

Jedan od najefikasnijih načina zagrevanja industrijskih zgrada. Zbog prinudne cirkulacije zagrejanog vazduha, prostorija se brzo i ravnomerno zagreva, lako se postiže stabilna visoka temperatura. Dodatnom regulacijom vlage uspostavlja se zdrava mikroklima. Stope grejanja za industrijske prostorije održavaju se sa minimalnim resursima.

Solarna energija za grejanje industrijskih zgrada i prostorija

Solarna energija za grejanje industrijskih zgrada i prostorija

Grejanje vazduha se stvara pomoću različite opreme. Savremeno i efikasno rešenje je upotreba uređaja na solarni pogon. Oni su autonomni, njihova upotreba vam omogućava da smanjite troškove grejanja i postignete uspostavljanje preporučene temperature u prostoriji tokom hladne sezone.
Grejanje industrijskih prostorija na solarnu energiju je:

 • mogućnost stvaranja efikasnog sistema grejanja u udaljenim industrijskim radionicama, gde postoje poteškoće sa redovnim snabdevanjem gorivom;
 • nezavisnost od elektroenergetske mreže i opšta elektrifikacija objekta;
 • poboljšanje ekološkog profila preduzeća;
 • optimizacija troškova grejanja minimiziranjem upotrebe goriva;
 • održavanje optimalnih uslova rada u prostorijama.

Kupite solarni kolektor za industrijske prostorije

Pročitajte također

 VENTILACIJA U INDUSTRIJSKOJ PROSTORIJI

 VAZDUŠNI SOLARNI KOLEKTOR U INDUSTRIJSKOJ PROSTORI

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav