Grejanje piljara i skladišta povrća

U prostorijama za skladištenje povrća potrebno je strogo poštovanje određenog temperaturnog režima. Nesmetan i kvalitetan rad sistema grejanja je presudan za sigurnost robe, što određuje nivo prihoda vlasnika.

Zadaci sistema grejanja skladišta povrća

Prostorije za skladištenje povrća mogu biti jednostavne ili stacionarne. Prvi tip uključuje gomile (duboke ili zemlje) i rovove, drugi – bilo koja specijalizovana skladišta povrća i skladišta, kao i opremljene podrume stambenih i industrijskih zgrada.

Zadaci sistema grejanja skladišta povrća

Za većinu proizvoda od voća i povrća temperatura skladištenja se kreće od 0 ± 1 ° C, međutim, neki usevi zahtevaju održavanje viših vrednosti. Dakle, povrće i voće koje sazreva tokom boravka u skladištu zahteva diferencirano grejanje. Koračna promena režima je takođe neophodna za krompir:

  • 15-18 ° C tokom perioda lečenja;
  • 4-5° C tokom glavne faze zimskog skladištenja;
  • 2-3° C u proleće.

Pored toga, treba imati na umu da grejanje prodavnice povrća u kancelarijama za zaposlene treba vršiti u skladu sa standardima opšte prihvaćenim za industrijske prostorije. Takve varijacije izazivaju značajne poteškoće u organizovanju sistema za snabdevanje toplotom.

Organizacija grejanja skladišta povrća

Čim temperatura počne sezonski da opada i razlika između unutrašnjeg i spoljašnjeg očitavanja postane primetna, potrebno je priključiti sisteme za grejanje unutrašnjeg vazduha kako bi se održala 2-3°C viša. Ovo je neophodno kako bi se sprečilo stvaranje kondenzata na proizvodima i njihovo kvarenje.

  1. Skladišta povrća velikih površina koriste pare i bojlere. Distribucija toplog vazduha može biti raspoređena ili koncentrisana.
  2. U slučaju kada nema centralizovanog snabdevanja toplotom, a u prostoriji nije moguće organizovati kotlarnicu, za grejanje se koristi električna energija.

Postoje električni grejači namenjeni direktno za prodavnice povrća sa ventilatorima koji daju struju toplog vazduha do 6 m širine i 15 m dužine. Pravilno postavljanje takve opreme omogućava vam da obezbedite ravnomerno zagrevanje prostorije.
Opšti sistem grejanja na struju je izuzetno skup i ne baš pouzdan zbog mogućih prekida u njegovom snabdevanju zbog preventivnog održavanja na liniji, nedovoljne tolerancije kvarova opreme ili drugih razloga. Upotreba dodatnih uređaja za lokalno grejanje povrtarske prodavnice u kancelarijama zaposlenih ili u određenim delovima baze pogoršava situaciju.

Korišćenje solarne energije za zagrevanje skladišta povrća

Pitanje kako zagrejati skladište povrća pouzdano i jeftino može se rešiti vazdušnim solarnim kolektorima, koji deluju kao nezavisni ili dodatni sistem za snabdevanje toplotom. Instalacija opreme se vrši brzo, a njen rad se obavlja van mreže i ne zahteva organizaciju sigurnosnog sistema.
Upotreba besplatnog i ekološki prihvatljivog izvora energije omogućava vam da stvorite optimalne uslove za skladištenje proizvoda, smanjujete tehnološko opterećenje životne sredine i značajno štedite budžet kompanije bilo koje veličine.

Katalog grejača za zgrade

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav