Grejanje povrtarskih skladišta i prodavnica povrća

Grejanje povrtarskih skladišta i prodavnica povrća

Rok trajanja povrća i njegove karakteristike ukusa zavise od uslova stvorenih u skladištima. Grejanjem povrtarskih skladišta i prodavnica povrća, uz dobro osmišljenu ventilaciju, povećava se čuvanje korenastih useva, štiti poljoprivredne proizvode od truljenja i smrzavanja u zimskom periodu.

Povrće tokom skladištenja emituje toplotu, sistem grejanja povrtarskih skladišta i prodavnica povrća se periodično uključuje: kada temperatura van skladišta padne ispod -20ºC, ili kada sama prostorija nije dovoljno zagrejana. Zbog toga je lokalno grejanje u prodavnici povrća i skladištu povrća poželjnije od centralizovanog grejanja.

Grejanje skladišta povrća i prodavnicu povrća: izbor sistema

Prilikom izbora odgovarajućeg sistema grejanja za prodavnicu povrća i skladište povrća, uzimaju se u obzir sledeći faktori:

  • skladišni prostor;
  • procenjena sobna temperatura zimi;
  • vrstu proizvoda i način skladištenja.

Zahtevi za grejanje prodavnica povrća su sledeći:

  • brzo zagrevanje prostorije do željene temperature;
  • ekonomična potrošnja električne energije ili goriva;
  • mogućnost povremene upotrebe.

Ovi parametri odgovaraju dizel i električnim toplotnim radijatorima. Oni zagrevaju vazduh do visoke temperature i guraju ga u skladište povrća. Postiže se brzo i ravnomerno zagrevanje cele prostorije, bez obzira na njenu površinu. Pored toga, tople vazdušne mase ventiliraju korenaste useve, eliminišu višak vlage, poboljšavajući uslove skladištenja poljoprivrednih proizvoda.

Ali i električni i dizel toplotni topovi imaju značajne nedostatke: visoku potrošnju goriva i električne energije, zavisnost od spoljnih izvora energije. U slučaju kvarova u snabdevanju dizelom ili problema sa električnom mrežom, nemoguće je organizovati lokalno grejanje u prodavnicama povrća i skladištima povrća, što može dovesti do smrti useva i ozbiljnih finansijskih gubitaka. Da bi se izbegao ovaj scenario, oprema na solarni pogon se koristi u velikom broju zemalja.

Grejanje povrtarskih skladišta i prodavnica povrća

Solarna energija za zagrevanje skladišta povrća

Vazdušni solarni kolektori koriste isti princip kao toplotni topovi: zagrevaju vazduh i dovode ga u prostoriju. Ali uređaji rade na obnovljivoj i besplatnoj solarnoj energiji bez opterećenja na mrežu ili ne zahtevaju snabdevanje dizelom. Tokom zimske sezone korišćenje opreme na solarni pogon donosi ekonomsku korist.

Još jedan plus solarnih kolektora je njihova autonomija. Grejanje ne zavisi od snabdevanja gorivom i rada energetskih preduzeća. Za ugradnju uređaja nije potrebna izrada složene projektne dokumentacije, montaža traje minimalno vreme, nije potrebno otklanjanje grešaka u opremi – grejanje povrća i skladište povrća je odmah spremno za rad.

Kupite solarni kolektor za skladište povrća

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav