Vazdušni solarni kolektor za dupleks

Dupleks je dvosistemska kuća, podeljena na pola zajedničkog zida i dizajnirana je da u njoj žive dve porodice. Tipično, Dupleks nema centralizovane inženjerske komunikacije, svaki vlasnik nezavisno oprema ventilaciju i grejanje, bira između većine energetskih rešenja za to. Oni uključuju vazdušni solarni razvodnik – moderan uređaj koji omogućava minimiziranje troškova održavanja kuće.

Princip rada kolektora grejanja i ventilacije je sličan. Oprema izvlači svež vazduh (ili iz prostorija), zagreva i odvodi putem solarne energije. Tada se pripremljene vazdušne mase pumpaju ventilatorom u sobe. Postoji pad pritiska i temperature, kao rezultat aktivne cirkulacije, unutrašnji vazduh se zamenjuje svežim i toplim.
Solarni kolektor u dupleksu pruža protok vazduha u dovoljnoj količini, podržava zdravu mikroklimu u stambenim prostorijama i domaćinstvima i rešava konjugovane probleme.

Vazdušni solarni kolektor za ventilaciju dupleksa

Vazdušni solarni kolektor za dupleks

Prema postojećim higijenskim standardima, protok vazduha u dnevnim sobama treba da bude najmanje 30 kubnih metara na sat po osobi. Prirodna ventilacija se ne nosi sa takvim količinama, pa je dopunjena sistemima snabdevanja.
Sunčev razvodnik u dupleksu pruža kući potrebnu količinu svežeg vazduha, uklanja neprijatne mirise iz sobe kao i ugljendioksid. Pored toga, kolektor rešava sledeće probleme:

 1. Kapi vazduha – uklanja višak vlage iz njega.
 2. Sprečava oštećenje zidova i nameštaja – životni vek građevine se produžava.
 3. Uklanja neprijatne mirise iz soba.
 4. Podržava zdravu mikroklimu i ne dozvoljava formiranje vlage i buđi.

Oprema je izabrana na osnovu područja prostorija i njihove geometrije. Kolektori su pogodni za stvaranje centralizovane ventilacije koja radi u celoj kući ili za ventilaciju pojedinačnih prostorija.

Vazdušni solarni kolektor za grejanje dupleksa

Grejanje se vrši na sledeći način: vazduh zagreva (10ºC … 40ºC) i ulazi u sobe. Toplota se prenosi na zidove, pod i nameštaj. Kao rezultat toga, soba se zagreva. Ako je potrebno, solarni razvodnik u dupleksu može se isključiti ili automatski zagrevati kuću svaki put kada dođe u kontakt sa suncem.

Za razliku od drugih rešenja za grejanje, ugradnja kolektora ne zahteva pripremu složene dizajnerske dokumentacije, dugačka instalaciona dela. Nema potrebe da se povežete sa mrežom i rezimirate liniju napajanja.Oprema deluje na slobodnoj energiji sunca, a u sezoni grejanja ne postoji dodatno finansijsko opterećenje.

Vazdušni solarni kolektori koriste se i kako bi se stvorili potpuni sistemi grejanja u dupleksu. U kombinaciji sa drugim rešenjima za grejanje kolektor vam omogućava da sačuvate energiju kada koristite glavni sistem grejanja, smanjujući opterećenje na njemu. Pogodno je i za stambene komplekse, a i za sezonsko, privremeno stanovanje, objekte u izgradnji, koji moraju biti zaštićeni od smrzavanja u hladnim sezonama.
Zahvaljujući solarnim kolektorima u dupleksu:

 • Uvek se održava pozitivna temperatura;
 • Rizik od zamrzavanja građevinskih struktura u hladnim sezonama i povećano oštećenje nameštaja se eliminiše;
 • Formiranje leda i kondenzata nije moguće.

Zašto su solarni sistemi dobro rešenje?

Glavna prednost vazdušnog kolektora je mogućnost optimizacije rada i grejanja kuće. Sistemi se u potpunosti nose sa radnim opterećenjem, podržavaju udobne životne uslove.

 1. Minimalni troškovi za kupovinu, ugradnju i održavanje.
  Kolektore je lako odabrati, možete izračunati potrebnu snagu bez uključivanja inženjera vozila ili vođenje složenih preliminarnih proračuna. Troškovi opreme su uporedivi sa troškovima drugih ventilacionih sistema i isplativiji od mnogih grejnih rešenja.
 2. Besplatan posao.
  Oprema ne troši nepopravljive energetske resurse.
 3. Mogućnost stvaranja centralizovanih i decentralizovanih inženjerskih rešenja.
  Koristeći kolektore u dupleksu, lako je stvoriti zajedničke sisteme ventilacije i grejanja ili da se pruži dodatno grejanje ventilacija prostorijama koje je potrebno.

Duplex zračni solarni kolektor naširoko se koristi u Sjevernoj Americi, Europi i diljem svijeta.

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav